HOME
Home » Umum » 8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda!

8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda!

Posted at | Categorised in Umum

8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda!

Anda telah menghadiri banyak temuduga tetapi tidak mendapat tawaran? Kami sedia membantu, dengan 8 tips temuduga yang paling rahsia dan eksklusif untuk anda.

Pasaran pekerjaan adalah tempat yang menakutkan sekarang! Persaingan sengit dan pekerjaan kurang. Tidak ada keselamatan dalam pekerjaan yang ada dan tidak ada kekosongan dalam pekerjaan baru. Keadaan ini turut mempengaruhi pencari kerja baru dan profesional yang berpengalaman.

Dalam situasi seperti ini, ramai orang mengalami masalah tidak mendapat pekerjaan. Pernahkah berlaku kepada anda?, walaupun setelah menghadiri banyak temuduga, anda tidak mendapat tawaran? Dan walaupun setelah mengurus semua aspek dalam temuduga, anda tidak dapat mengetahui apa yang salah?

Jangan risau sahabat! Hari ini kami akan berkongsi dengan anda 8 Rahsia Temuduga teratas yang tidak akan diberitahu oleh sesiapa pun kecuali kami. Sekiranya anda mengikuti tips temuduga eksklusif ini, kejayaan tidak akan jauh dari anda.

8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda!

8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda!

Jalan menarik dua hala:

Apa yang tidak diketahui oleh ramai orang, majikan begitu berminat untuk mengupah anda seperti yang anda mahukan. Dari sudut pandangan pengurus pengambilan pekerja, adalah tugas yang melelahkan untuk menemuduga sekumpulan orang satu demi satu. Itu tidak akan menambah nilai istimewa pada profil mereka, dan akan memakan banyak masa yang sebaliknya dapat digunakan pada beberapa karya lain yang bermanfaat.

Bukankah akan lebih mudah bagi mereka sekiranya mereka mendapat calon yang tepat lebih awal daripada itu? Itulah sebabnya pengurus pengambilan pekerja benar-benar mahu mengambil anda. Mengingat fakta ini akan membantu anda meningkatkan keyakinan anda.

Faedah bertanya:

Pewawancara sering mengajukan soalan kepada calon: “Adakah anda mempunyai pertanyaan untuk kami?”. Anda mungkin sudah bersedia untuk soalan ini, bukan? Ini adalah soalan biasa sehingga tidak lagi mengejutkan calon. Mereka sudah membuat senarai pertanyaan yang akan diajukan kepada penemuduga dan menyimpannya dengan mereka.

Tetapi, tips rahsia temuduga kami untuk anda adalah, jangan menyimpan soalan hingga akhir. Terus bertanya kepada mereka bila-bila masa anda berpeluang. Contohnya, jika panel penemuduga bertanya kepada anda mengenai aktiviti masa lapang anda, seperti “Apa yang anda ingin lakukan pada malam Sabtu?”, Anda boleh menjawab seperti ini: “Saya biasanya pergi ke kelab dan bertemu dengan rakan-rakan saya, bermain di dalam rumah permainan atau menonton filem. Adakah terdapat kemudahan rekreasi di pejabat ini? ”.

Melakukan ini bukan sahaja dapat membina hubungan yang lebih baik dengan penemuduga, tetapi juga akan mengekalkan nada perbualan, yang sangat dihargai semasa sesi soal jawab sehala.

Menyokong tuntutan anda:

Dalam sesi temuduga, adalah mustahak untuk membuat tuntutan yang masuk akal dan nyata yang boleh anda sandarkan dengan contoh, atau memberikan bukti kukuh.

Contohnya, apabila perekrut bertanya kepada anda- “Di mana anda melihat diri anda dalam 5 tahun akan datang?”, Anda tidak mengatakan perkara seperti “Saya bermimpi mempunyai syarikat sendiri, saya akan menjadi kaya dan berjaya”, atau “Mungkin pada sisi lain dari jadual ini ”, kerana, mereka mungkin benar, tetapi mereka tidak nyata.

Atau, apabila penemuduga bertanya tentang pencapaian masa lalu anda, anda boleh mengatakan perkara seperti “Saya membantu pasukan saya menyelesaikan projek tertentu dalam jangka masa dengan melakukan ini dan ini”, perkara yang dapat anda buktikan, bukan perkara seperti “Saya bekerja hebat, Saya seorang pekerja yang hebat, saya mengalahkan orang lain dan membuktikan diri saya yang terbaik ”dll.

Fokus pada diri sendiri dan lupakan pertandingan:

Rahsia lain antara tips temuduga terbaik yang tidak disedari oleh ramai orang adalah: persaingan tidak penting.

Menjadi sedar diri dalam temuduga setelah menyedari pesaing lain adalah satu kesalahan. Anda tidak tahu apa-apa mengenai calon lain, jadi anda tidak mempunyai alasan untuk merasa bimbang.

Semasa anda berada di dalam tempat temuduga, dan menunggu di lobi dengan calon lain, adalah idea yang baik untuk tidak terlibat dalam perbualan panjang dan intim dengan orang lain. Menukar kesenangan tidak mengapa, tetapi membincangkan mengenai kerjaya dan kehidupan profesional anda tidak. Dan anda berada di situ bukan untuk mencari kawan. Oleh itu, menumpukan perhatian pada diri sendiri dan menghafal perkara penting mengenai temuduga yang akan datang akan sangat membantu anda untuk mengekalkan fokus anda dengan betul.

Mempamerkan Kemahiran Insaniah Anda:

Kemahiran Insaniah bukan sekadar kata kunci yang anda sertakan dalam resume anda dan lupakan saja. Sekiranya anda mahukan temuduga yang berjaya, jangan lupa sebutkan dan laksanakan kemahiran insaniah anda.

Kadang-kadang, mungkin ada soalan langsung mengenai kemahiran insaniah, seperti kemampuan anda untuk diterima pakai, kemahiran kerja berpasukan, kemahiran organisasi dan lain-lain. Dalam kes sedemikian, lebih mudah bagi anda untuk memberitahu perekrut bahawa anda memiliki semua kemahiran tersebut. Tetapi sekiranya anda tidak diberi peluang seperti itu, anda harus mengambil inisiatif.

Anda boleh memasukkan kemahiran insaniah dalam perenggan pengenalan anda. Anda juga boleh menyebutnya dengan bijak dengan jawapan lain.

Contohnya, apabila anda diajukan soalan seperti “Saya melihat anda pernah bekerja sebagai pembantu akaun di syarikat anda sebelumnya. Beritahu kami tentang bagaimana anda menguruskan pekerjaan itu dengan cekap “, selain daripada menerangkan pekerjaan itu, anda juga dapat menambahkan maklumat tambahan seperti, “Oleh kerana tugas saya menuntut untuk menjaga bidang tanggungjawab yang berbeza, saya perlu menerapkan kemahiran organisasi saya dengan sebaik mungkin cara untuk mengawasi setiap tugas yang telah saya tetapkan ”.

Melihat bahagiannya:

Penampilan adalah penting dalam temuduga. Perhatikan kod pakaian syarikat sebelum memilih pakaian anda untuk temuduga. Juga, jangan abaikan bahagian dandanan.

Pakar memberi nasihat bahawa anda harus berpakaian sesuai dengan pekerjaan yang anda mahukan, bukan pekerjaan yang anda ada. Mengingatnya akan membantu anda. Satu lagi tip temuduga yang paling popular mengatakan bahawa anda harus berpakaian seperti orang yang memegang jawatan kanan jawatan yang anda mohon.

Kedua-dua cadangan ini akan membantu anda melihat bahagiannya, dan akhirnya menimbulkan kesan yang baik dalam temuduga.

Mempamerkan minat yang tepat:

Ini yang sukar. Di satu pihak, anda tidak mahu kelihatan terlalu putus asa dan terlalu bersemangat dengan menunjukkan minat yang terlalu tinggi. Sebaliknya, anda juga tidak mahu bertindak terlalu kasual dan sama sekali tidak berminat! Anda perlu mencari keseimbangan yang tepat antara keduanya.

Tips temuduga lain yang berkaitan dengan ini adalah:

A. Walaupun anda tidak gembira dengan pekerjaan itu, jangan biarkan perekrut mengetahui perkara itu. Anda mesti menghadiri temuduga kerana anda mahukan pekerjaan, bukan? Ingatlah dan bertindak seperti ini adalah peluang terbaik untuk karier anda dan anda ingin bekerja di sana.

B. Apabila perekrut bertanya kepada anda mengenai tawaran lain yang anda ada / temuduga lain yang anda hadapi, jangan pernah mengatakan bahawa anda tidak mempunyai tawaran lain. Perekrut akan berfikir bahawa anda tidak diingini. Walaupun anda tidak mempunyai tawaran / temuduga lain sekarang, beritahu mereka bahawa anda sangat awal dalam proses pencarian pekerjaan anda dan mencari banyak peluang.

Membuka minat dan hobi anda:

Salah satu tip temuduga paling berharga yang diperjuangkan oleh pakar industri ialah membuka peluang kepada perekrut.

Sebagai pekerja sepenuh masa, anda akan menghabiskan 9+ jam dengan orang-orang ini. Oleh itu, anda mesti mempunyai hubungan santai dan mesra dengan rakan sekerja anda. Oleh itu, apabila perekrut ingin anda berkongsi lebih banyak maklumat mengenai anda di luar tempat kerja, anda seharusnya tidak menjauhkan diri, sebaliknya biarkan diri anda terbuka.

Tetapi tentu saja, itu tidak bermakna anda boleh memperlakukan penemuduga seperti rakan anda dan mula membincangkan teman wanita / teman lelaki anda. Pastikan perbualan terhad kepada hobi anda.

Jadi, ini adalah 8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda! Kami harap anda menerapkannya dalam temuduga seterusnya dan berjaya! Semua yang terbaik dalam carian pekerjaan anda.

7 Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya Yang Harus Anda Ketahui
10 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan Favourite
33 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan (Dengan Contoh Jawapan)
10 Tips Temuduga Terbaik Untuk Dihayati
eBook Paling Laris Bulan Ini – Terlaris
Buat duit online

No comment for 8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda!

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Posted at

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno – Ingin mendapat ganjaran dalam Bitcoin secara percuma kerana merujuk rakan dan keluarga anda kepada Luno? Hebat! Dalam... Read More

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000, Inilah Masanya

Posted at

Seorang penganalisis kripto telah membentangkan analisis 39 bulan yang boleh menentukan bila harga XRP akan meningkat ke paras tertinggi baharu sepanjang masa. Analisis menandakan... Read More

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

Posted at

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH Salam, Setiap 21hb adalah hari yang gembira buat semua슠pengguna simkad Tone Wow슠yang aktif.... Read More

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More