HOME
Home » Bisnes » Rahsia Untung Besar Ternakan Kambing Yang Sebenar

Rahsia Untung Besar Ternakan Kambing Yang Sebenar

Posted at | Categorised in Bisnes

Rahsia Untung Besar Ternakan Kambing Yang Sebenar – Pasaran daging kambing sangat mendapat sambutan tinggi dan boleh menjana keuntungan sebagai pendapatan tambahan keluarga.

Perkara-perkara berikut menyoroti sepuluh aspek utama untuk menguruskan ternakan kambing. Aspeknya adalah: 1. Reban Kambing 2. Pemilihan Stok Pembiakan Kambing 3. Pengurusan Pemakanan 4. Pengurusan Penternakan 5. Penjagaan Kambing semasa Kehamilan 6. Penjagaan Anak 7. Operasi Rutin di Ladang Kambing 8. Pemasaran.

Rahsia Untung Besar Ternakan Kambing Yang Sebenar

Rahsia Untung Besar Ternakan Kambing Yang Sebenar

Aspek # 1. Reban Kambing:

Kambing tidak suka dikurung rapat dan dengan itu, tidak memerlukan tempat tinggal khas.

Walau bagaimanapun, di ladang kambing komersial, kambing harus ditempatkan dengan betul dengan tips umum berikut:

(i) Reban / kandang kambing mestilah kuat dan selesa dengan ruang yang cukup untuk kambing berehat.

(ii) Ia harus dibuat dalam cuaca dan persekitaran yang kering.

(iii) Lantai reban mesti sentiasa kering.

(iv) Cahaya dan udara mesti mencukupi di reban.

(v) Perlu ada sistem untuk mengawal suhu dan kelembapan.

(vi) Rumah itu harus dijaga bebas dari keadaan redup. Kerana keadaan redup mungundang pelbagai penyakit.

(vii) Jangan biarkan air hujan masuk ke dalam reban.

(viii) Kambing dikhuatiri akan basah dan kesejukan. Oleh itu, penjagaan tambahan harus dilakukan pada musim hujan. Jika tidak, mereka mungkin terkena radang paru-paru.

(ix) Tempat mesti mempunyai kemudahan pembersihan yang kerap.

(x) Sekiranya boleh, dinding reban hendaklah diperbuat dari tiang konkrit atau buluh.

Jenis Reban Kambing:

Tidak ada reka bentuk reban kambing atau bangsal yang khusus dan banyak jenis reban untuk memelihara kambing terdapat di Malaysia.

Walau bagaimanapun, jenis reban kambing berikut adalah yang paling biasa:

Rahsia Untung Besar Ternakan Kambing Yang Sebenar

(a) Perumahan Kambing Di Atas Tanah (Litter System):

Umumnya reban jenis ini dibuat di atas tanah. Ini adalah reban yang paling biasa untuk kambing. Petani membuat lantai reban ini dengan bata dan simen atau hanya dengan tanah dan menyebarkan sebilangan jerami kering, sekam padi, kulit kacang di atas lantai untuk membuat sampah nipis.

Tetapi ini harus ditukar secara berkala untuk menghilangkan bau busuk. Rumah jenis ini mesti sentiasa kering dan bersih untuk mengurangkan serangan parasit luaran.

(b) Perumahan Kambing Di Atas Tiang (Sistem Platform Dibesarkan):

Jenis reban ini dibuat di atas tiang. Lantai reban tingginya sekitar 1 hingga 1.5 meter (3.5 hingga 5 kaki) dari tanah. Jenis reban ini menjaga kambing bebas dari keadaan lembab dan air banjir, dll.

Tiang dan lantai umumnya dibuat dengan buluh atau kayu (Gamb. 10.19). Jenis rumah ini sangat sesuai untuk penternakan kambing kerana sangat senang dibersihkan. Buangan dan air kencing kambing dapat dikeluarkan dengan mudah dari reban. Penyakit juga kurang dengan sistem reban ini.

(c) Rumah Konkrit:

Reban kambing jenis ini dibuat sepenuhnya dengan konkrit. Reban konkrit mempunyai banyak kelebihan. Ia sangat mudah dibersihkan dan sentiasa menjaga kambing dari semua jenis musuh. Reban itu boleh dibina di atas tanah atau tiang konkrit. Kedua-dua jenis ini mudah dijaga. Penyakit kurang berlaku di sistem reban ini. Tetapi kaedah reban kambing jenis ini sangat mahal.

Ruang yang diperlukan untuk Kambing:

Sesuai dengan peningkatan ukuran badan dan berat kambing, kambing memerlukan lebih banyak ruang. Sebuah rumah berukuran 1.8 meter x 1.8 meter x 2.5 meter (5.5 kaki x 5.5 kaki x 8.5 kaki) sesuai untuk tinggal 10 ekor kambing kecil. Ruang boleh diperluas atau dikurangkan mengikut jumlah kambing yang ada di ladang.

Secara umumnya ternakan kambing memerlukan penjagaan yang agak rapi, tetapi ianya sangat menguntungkan. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang penjagaan kambing dan yang lebih penting ialah pemasaran kambing, jika anda ternak kambing sebaik mana pun, jika tidak tahu nak pasarkan di mana, anda hanya menempah kerugian besar, oleh itu anda dapatkan panduan lengkap dan terbukti berjaya di sini.

Rahsia Kambing Cara Memulakan Penternakan Yang Betul

Tags :

Related Post to Rahsia Untung Besar Ternakan Kambing Yang Sebenar

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More