HOME
Home » Umum » Ripple Merintis Negara Baharu Untuk Projek Perintis Stablecoin, XRP Terlibat?

Ripple Merintis Negara Baharu Untuk Projek Perintis Stablecoin, XRP Terlibat?

Posted at | Categorised in Umum

Ripple Merintis Negara Baharu Untuk Projek Perintis Stablecoin, XRP Terlibat?

Dalam satu berita yang tidak dapat dikesan dalam komuniti crypto selama beberapa hari, negara Eropah Tenggara Montenegro telah mengumumkan perkongsian dengan Ripple. Perdana menteri negara itu, Dr. Dritan Abazović menulis tweet mengenai projek perintis dengan Ripple sudah pada 18 Januari 2023.

Melalui platform media sosial, Perdana Menteri Montenegro melaporkan pertemuannya dengan Brad Garlinghouse, Ketua Pegawai Eksekutif Ripple, dan James Wallis, Naib Presiden Ripple untuk Penglibatan Bank Pusat dan CBDC dan berkata:

Pertemuan produktif dengan Ketua Pegawai Eksekutif Ripple Garlinghouse dan Naib Presiden Ripple Engagement Bank Pusat James Wallis. Kami bercakap tentang membangunkan infrastruktur pembayaran yang akan membolehkan akses dan kemasukan kewangan yang lebih baik. Montenegro terbuka kepada nilai dan pelaburan baharu.

Di samping itu, Dr. Abazović mendedahkan bahawa negaranya akan bekerjasama dengan Ripple dalam projek perintis untuk stablecoin digital: “Dengan kerjasama Ripple dan Bank Pusat, kami telah melancarkan projek perintis untuk membina mata wang digital atau stablecoin pertama untuk Montenegro ,” katanya dan berkongsi imej di bawah.

Montenegro ialah negara calon untuk menjadi ahli dalam Kesatuan Eropah yang permohonannya masih belum diluluskan. Walaupun Montenegro belum lagi sebahagian daripada zon euro, EUR digunakan oleh Montenegro. Ini bermakna bahawa euro bukan tender yang sah di sana; namun, ia dilayan sedemikian oleh kerajaan dan penduduk.

Perhatian Montenegro dengan Ripple, XRP Terlibat?

Hebatnya, Ivan Boskovic, bekas Pengarah Jabatan Sistem Pembayaran dan Teknologi Kewangan di Central Bank of Montenegro (“CBM”), menerbitkan artikel dalam Penyelidikan Mata Wang bertajuk “Bank Pusat Montenegro: Bagaimana Meningkatkan Perbankan dan Inovasi Pembayaran dalam Ekonomi Membangun Kecil” baru-baru ini pada 14 Disember 2022.

Boskovic menulis bahawa transformasi digital adalah sumber asas pertumbuhan jangka panjang, terutamanya dalam sektor kewangan. Dalam hal ini, negara-negara yang lebih kecil seperti Montenegro menghadapi halangan yang jauh lebih sukar untuk diatasi berbanding negara-negara ekonomi maju berbanding pemimpin dunia; tetapi selanjutnya dinyatakan:

Bagaimanapun, beberapa negara seperti Singapura, Luxembourg dan Malta adalah antara yang mendahului. Dasar berwawasan mereka telah membuahkan hasil dan mereka kini dianggap sebagai contoh teladan bagi ramai orang lain. Persoalan utama ialah sama ada kejayaan mereka boleh diikuti atau ditiru dengan mudah.

Menurut Boskovic, salah satu faktor di sebalik kejayaan negara-negara yang disebutkan di atas ialah penciptaan rangka kerja politik yang menggalakkan, yang diperlukan. Dan kerjasama dengan Ripple boleh menjadi satu lagi langkah dalam membawa pengetahuan dan teknologi ke negara ini.

Seperti yang dilaporkan oleh Bitcoinist, Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC – Central Bank Digital Currencies) menjadi tumpuan besar untuk Ripple pada tahun 2023. Syarikat itu baru-baru ini menganjurkan webinar dengan Yayasan Pound Digital yang dipanggil “Apa Itu Pound Digital Benar-benar Berguna?” James Wallis menyampaikan ucaptama.

Brooks Entwistle, SVP dan MD di Ripple, juga mendedahkan bahawa syarikat itu tidak berhasrat untuk melaksanakan penyelesaian untuk setiap bank pusat di dunia, tetapi mengambil pendekatan yang disasarkan – dengan bank pusat yang lebih kecil di seluruh dunia menunjukkan minat tertentu. Palau dan Kerajaan Bhutan baru-baru ini mengumumkan perkongsian mereka dengan Ripple.

Sama ada XRP atau Lejar XRP akan memainkan peranan dalam projek perintis di Montenegro tidak diketahui. Walau bagaimanapun, dalam konteks ini, Entwistle mempunyai penjelasan umum.

“Ada tempat di mana kita boleh bermain, mungkin dengan rantai sampingan kepada lejar XRP. Kami mungkin membantu dengan saling kendali merentasi ini, tetapi ia akan berbeza untuk setiap bank pusat,” katanya.

Pada masa akhbar, harga XPR berada pada $0.4099, bergelut untuk meningkatkan skala EMA 200 hari.

Ripple Merintis Negara Baharu Untuk Projek Perintis Stablecoin

XRP price below 200-day EMA | Source: XRPUSD on TradingView.com

 

No comment for Ripple Merintis Negara Baharu Untuk Projek Perintis Stablecoin, XRP Terlibat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Ripple Merintis Negara Baharu Untuk Projek Perintis Stablecoin, XRP Terlibat?

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Posted at

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno – Ingin mendapat ganjaran dalam Bitcoin secara percuma kerana merujuk rakan dan keluarga anda kepada Luno? Hebat! Dalam... Read More

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000, Inilah Masanya

Posted at

Seorang penganalisis kripto telah membentangkan analisis 39 bulan yang boleh menentukan bila harga XRP akan meningkat ke paras tertinggi baharu sepanjang masa. Analisis menandakan... Read More

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

Posted at

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH Salam, Setiap 21hb adalah hari yang gembira buat semua슠pengguna simkad Tone Wow슠yang aktif.... Read More

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More