HOME
Home » Umum » Ripple Merintis Negara Baharu Untuk Projek Perintis Stablecoin, XRP Terlibat?

Ripple Merintis Negara Baharu Untuk Projek Perintis Stablecoin, XRP Terlibat?

Posted at | Categorised in Umum

Ripple Merintis Negara Baharu Untuk Projek Perintis Stablecoin, XRP Terlibat?

Dalam satu berita yang tidak dapat dikesan dalam komuniti crypto selama beberapa hari, negara Eropah Tenggara Montenegro telah mengumumkan perkongsian dengan Ripple. Perdana menteri negara itu, Dr. Dritan Abazović menulis tweet mengenai projek perintis dengan Ripple sudah pada 18 Januari 2023.

Melalui platform media sosial, Perdana Menteri Montenegro melaporkan pertemuannya dengan Brad Garlinghouse, Ketua Pegawai Eksekutif Ripple, dan James Wallis, Naib Presiden Ripple untuk Penglibatan Bank Pusat dan CBDC dan berkata:

Pertemuan produktif dengan Ketua Pegawai Eksekutif Ripple Garlinghouse dan Naib Presiden Ripple Engagement Bank Pusat James Wallis. Kami bercakap tentang membangunkan infrastruktur pembayaran yang akan membolehkan akses dan kemasukan kewangan yang lebih baik. Montenegro terbuka kepada nilai dan pelaburan baharu.

Di samping itu, Dr. Abazović mendedahkan bahawa negaranya akan bekerjasama dengan Ripple dalam projek perintis untuk stablecoin digital: “Dengan kerjasama Ripple dan Bank Pusat, kami telah melancarkan projek perintis untuk membina mata wang digital atau stablecoin pertama untuk Montenegro ,” katanya dan berkongsi imej di bawah.

Montenegro ialah negara calon untuk menjadi ahli dalam Kesatuan Eropah yang permohonannya masih belum diluluskan. Walaupun Montenegro belum lagi sebahagian daripada zon euro, EUR digunakan oleh Montenegro. Ini bermakna bahawa euro bukan tender yang sah di sana; namun, ia dilayan sedemikian oleh kerajaan dan penduduk.

Perhatian Montenegro dengan Ripple, XRP Terlibat?

Hebatnya, Ivan Boskovic, bekas Pengarah Jabatan Sistem Pembayaran dan Teknologi Kewangan di Central Bank of Montenegro (“CBM”), menerbitkan artikel dalam Penyelidikan Mata Wang bertajuk “Bank Pusat Montenegro: Bagaimana Meningkatkan Perbankan dan Inovasi Pembayaran dalam Ekonomi Membangun Kecil” baru-baru ini pada 14 Disember 2022.

Boskovic menulis bahawa transformasi digital adalah sumber asas pertumbuhan jangka panjang, terutamanya dalam sektor kewangan. Dalam hal ini, negara-negara yang lebih kecil seperti Montenegro menghadapi halangan yang jauh lebih sukar untuk diatasi berbanding negara-negara ekonomi maju berbanding pemimpin dunia; tetapi selanjutnya dinyatakan:

Bagaimanapun, beberapa negara seperti Singapura, Luxembourg dan Malta adalah antara yang mendahului. Dasar berwawasan mereka telah membuahkan hasil dan mereka kini dianggap sebagai contoh teladan bagi ramai orang lain. Persoalan utama ialah sama ada kejayaan mereka boleh diikuti atau ditiru dengan mudah.

Menurut Boskovic, salah satu faktor di sebalik kejayaan negara-negara yang disebutkan di atas ialah penciptaan rangka kerja politik yang menggalakkan, yang diperlukan. Dan kerjasama dengan Ripple boleh menjadi satu lagi langkah dalam membawa pengetahuan dan teknologi ke negara ini.

Seperti yang dilaporkan oleh Bitcoinist, Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC – Central Bank Digital Currencies) menjadi tumpuan besar untuk Ripple pada tahun 2023. Syarikat itu baru-baru ini menganjurkan webinar dengan Yayasan Pound Digital yang dipanggil “Apa Itu Pound Digital Benar-benar Berguna?” James Wallis menyampaikan ucaptama.

Brooks Entwistle, SVP dan MD di Ripple, juga mendedahkan bahawa syarikat itu tidak berhasrat untuk melaksanakan penyelesaian untuk setiap bank pusat di dunia, tetapi mengambil pendekatan yang disasarkan – dengan bank pusat yang lebih kecil di seluruh dunia menunjukkan minat tertentu. Palau dan Kerajaan Bhutan baru-baru ini mengumumkan perkongsian mereka dengan Ripple.

Sama ada XRP atau Lejar XRP akan memainkan peranan dalam projek perintis di Montenegro tidak diketahui. Walau bagaimanapun, dalam konteks ini, Entwistle mempunyai penjelasan umum.

“Ada tempat di mana kita boleh bermain, mungkin dengan rantai sampingan kepada lejar XRP. Kami mungkin membantu dengan saling kendali merentasi ini, tetapi ia akan berbeza untuk setiap bank pusat,” katanya.

Pada masa akhbar, harga XPR berada pada $0.4099, bergelut untuk meningkatkan skala EMA 200 hari.

Ripple Merintis Negara Baharu Untuk Projek Perintis Stablecoin

XRP price below 200-day EMA | Source: XRPUSD on TradingView.com

 

Related Post to Ripple Merintis Negara Baharu Untuk Projek Perintis Stablecoin, XRP Terlibat?

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More