HOME
Home » Saham » Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Posted at | Categorised in Saham

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster : Risiko tinggi, pulangan tinggi – peraturan pelaburan. Tetapi pelabur yang mempunyai risiko pelaburan tinggi untuk saham sen-sen (penny) mungkin juga perlu bertindak pantas untuk berpisah dengan saham mereka untuk menghasilkan pulangan yang tinggi.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Perjalanan roller-coaster yang dimiliki stok penny baru-baru ini mungkin menjadi bukti.

Pemeriksaan rawak data Bloomberg menunjukkan AT Systematization Bhd, Vivocom Intl Holdings Bhd, GETS Global Bhd, K-Star Sports Ltd, Xidelang Holdings Ltd, mTouche Technology Bhd, M3 Technologies (Asia) Bhd dan BTM Resources Bhd sebagai antara saham sen yang harga saham telah menjunam dengan pantas setelah ianya naik mendadak.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coasterbing.com

K-Star, yang tidak lama lagi akan memindahkan status penyenaraiannya kepada syarikat baru (NewCo) yang disebut Sinaran Advance Group Bhd melalui latihan penyusunan semula dalaman, adalah yang  kedua paling rugi dalam peratusan untuk minggu ini. Harga saham syarikat dicukur 38% untuk ditutup pada 32.5 sen semalam, dengan 328.3 juta saham bertukar tangan pada minggu ini.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Saham itu memang berprestasi tinggi pada awal bulan, seminggu setelah syarikat menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Kanger International Bhd untuk mengedarkan produk kesihatan. Harga sahamnya melonjak 111% kepada 92 sen pada minggu pertama November daripada 43.5 sen pada 30 Oktober. Namun, kenaikan gagal mengukuh. Harga saham K-Star menjunam. Saham itu bukan sahaja mengurangkan semua keuntungannya, ia merosot lebih jauh, kehilangan 29.3% dari bulan ke semasa (MTD).

Menurut kenyataan di bursa saham, terdapat kira-kira 20.7 juta saham K-Star baru yang disenaraikan sebagai hasil penukaran waran sejak Oktober.

K-Star sedang melakukan terbitan khas saham baru untuk diberikan kepada pihak ketiga bebas untuk dikenal pasti oleh syarikat. Jumlah saham yang akan diterbitkan, bagaimanapun, telah dikurangkan menjadi 142.097 juta daripada 222.81 juta saham pada asalnya.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Setelah menyelesaikan isu khas, pihak ketiga secara kolektif akan menguasai 33.3% syarikat. Pada bulan September, kedua ACE Credit (M) Sdn Bhd, yang memegang saham 24%, dan juga Datin Tan Siew Ching tidak lagi menjadi pemegang saham utama syarikat. Sementara itu, Oriented Media Holdings Ltd yang berpusat di Hong Kong muncul sebagai pemegang saham utama dengan pegangan 19.77%.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Selain itu, syarikat berhasrat untuk menjalankan skim opsyen saham pekerja (ESOS) sehingga 15% daripada modal sahamnya yang diperbesar setelah pemindahan penyenaraiannya ke NewCo dan terbitan khas saham. ESOS adalah untuk pekerja serta pengarah eksekutif dan bukan eksekutif Sinaran Advance dan anak syarikatnya, kata K-Star dalam pengumuman kepada Bursa Malaysia.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Xidelang dan mTouche, yang bergabung dengan barisan kaunter aktif minggu ini, juga menyaksikan kenaikan jangka pendek, masing-masing hanya meningkat 18.2% dan 70%. Pada bulan itu, sebelum kaunter mengatasi kenaikan, Xidelang meningkat 73% menjadi 9.5 sen (awal bulan ini), sementara mTouche melonjak 130% ke puncak 11.5 sen yang dilihat minggu lalu.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Pada 9 Oktober, Xidelang menawarkan 40.6 juta saham di bawah ESOS syarikat dengan harga pelaksanaan lima sen, syarikat itu menunjukkan dalam makluman. Lima hari perdagangan kemudian, pada 14 Oktober, Xidelang mengumumkan bahawa sebahagian daripada 40.6 juta saham baru akan disenaraikan di Bursa kerana pelaksanaan ESOS.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Begitu juga, mTouche juga menawarkan ESOS untuk memberi ganjaran kepada pekerja dan lembaga pengarahnya. Dalam makluman kepada Bursa bertarikh 16 Oktober, syarikat itu mengungkapkan tawaran sebanyak 25.08 juta saham pada harga pelaksanaan 5.5 sen sesaham. Syarikat itu kemudian mengumumkan bahawa sekumpulan 25.08 juta saham, hasil ESOS, disenaraikan di Bursa pada 23 Oktober.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Di antara tiga teratas yang paling rendah pada minggu ini, BTM Resources turun 33.33% untuk ditutup pada 21 sen. Menurut syarikat itu dalam pengajuan kepada Bursa, pihaknya telah menyelesaikan 14.13 juta saham baru dengan harga 16 sen secara peribadi. Sekatan saham tersebut disenaraikan di bursa saham pada 26 Oktober.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Saham naik 75% hingga 31.5 sen dalam tiga minggu pertama November sebelum kejatuhan saraf dari puncaknya. MTD, kaunter naik 16.7%.

Hanya ada enam saham yang jumlah dagangannya melebihi satu bilion saham selama seminggu terakhir, dengan AT Systematization dan Vivocom di antara mereka.

Walaupun jumlah AT Systematization merosot secara substansial menjadi 2.79 bilion saham daripada 6.08 bilion saham minggu sebelumnya dan lebih dari 10 bilion saham dua minggu lalu, saham tersebut kekal sebagai kaunter yang paling aktif diperdagangkan di Bursa selama seminggu.

Harga saham pembuat sarung tangan yang akan datang naik dengan stabil dari 10 sen pada awal bulan ke paras tertinggi lima tahun 27 sen pada 11 November pada jumlah dagangan yang meningkat, hasil gembar-gembur di media sosial mengenai potensi pendapatan syarikat itu ketika ia mula menghasilkan sarung tangan getah. Jumlah dagangan jauh lebih tinggi daripada syarikat sarung tangan, yang telah memperoleh keuntungan super dari permintaan semasa yang kuat di seluruh dunia.

Tidak lama kemudian, saham kehilangan momentum menaik, turun kepada 15.5 sen pada hari Selasa. Walaupun begitu, kaunter berjaya mengembalikan harga yang hilang sehingga ditutup pada 20 sen semalam.

Vivocom, di tengah memperoleh aset pembangunan harta tanah, adalah kaunter kelima yang paling aktif diperdagangkan, dengan 1.06 bilion saham dilakukan untuk minggu ini. Walau bagaimanapun, syarikat itu juga antara peratusan yang paling rugi, dengan harga sahamnya menjunam hampir 42% untuk ditutup pada RM1.01 daripada RM1.74 minggu sebelumnya.

Harga saham Vivocom melonjak 290% menjadi RM1.95, daripada 50 sen awal bulan ini, hanya dua minggu setelah selesainya pelaksanaan penggabungan saham. Walau bagaimanapun, dua pertiga keuntungan meluap pada minggu lalu.

Seperti disebut, untuk bulan November, Vivocom masih berprestasi tinggi dari segi harga sahamnya kerana stoknya naik 102% MTD. Tahun hingga kini (YTD), ia melonjak 573% daripada 15 sen.

Begitu juga, M3 Technologies meningkat 69% kepada 13.5 sen pada pertengahan November sebelum jatuh dan turun sebanyak 12.5% ​​MTD. Minggu ini, turun 17.65% untuk ditutup pada tujuh sen.

Syarikat telah mendapat persetujuan pengawal selia untuk penempatan swasta sebanyak 128.54 juta saham.

Pengendali bas GETS Global, walaupun bukan antara saham aktif teratas, untung atau rugi pada minggu ini, juga mereplikasi trend yang sama. Ia melambung empat kali ganda dalam dua minggu pertama bulan November, kemudian mengatasi sebahagian keuntungannya dan naik 197% untuk ditutup pada RM2.94. Bursa telah memberi amaran kepada para pelabur untuk berhati-hati dalam memperdagangkan sahamnya.

Kathy Fong

Tak reti main saham? jual tudung sajalah… Cara menjual tudung online

Tags :

Related Post to Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster

Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

Posted at

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham – Malah pelabur legenda dan spekulator pro sekali pun mempunyai kegagalan dan kerugian. Kuncinya adalah bahawa... Read More

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

Posted at

Nilai akaun anda mungkin berubah-ubah dari masa ke masa, tetapi itu tidak bermakna anda kehilangan wang. Anda melabur dengan harapan dapat membina kekayaan jangka... Read More

cara membeli saham

Cara Membeli Saham Di Malaysia

Posted at

Cara membeli saham di Malaysia – Panduan ini akan memberi anda asas, termasuk cara membeli saham dalam talian, berapa harganya dan sama ada pilihan... Read More

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie

Posted at

Bagaimana nak melabur dalam saham di Malaysia? Inilah panduan paling praktikal dan sangat mudah bagi yang ingin melabur dalam pasaran saham Malaysia. Saya akan... Read More

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Posted at

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham – Bayangkan anda baru memulakan kerjaya di syarikat tempatan setelah menamatkan pengajian di peringkat sarjana muda universiti tempatan.... Read More