HOME
Home » Umum » 4 SEBAB CRYPTOCURRENCY ADALAH KEWANGAN MASA DEPAN

4 SEBAB CRYPTOCURRENCY ADALAH KEWANGAN MASA DEPAN

Posted at August 2nd, 2022 | Categorised in Umum

4 SEBAB CRYPTOCURRENCY ADALAH KEWANGAN MASA DEPAN

Pakar Katakan Bitcoin Boleh Mencecah $100,000 Pada 2022. Inilah Perkara Yang Pelabur Perlu Tahu!

Ia dianggap secara meluas bahawa mata wang kripto ialah ekosistem yang semakin berkembang yang perlahan-lahan telah membuat kemajuan ke dalam sistem kewangan tradisional dunia. Menurut statistik, bilangan pengguna pelbagai mata wang kripto telah meningkat sebanyak 66 juta antara 2018 dan suku terakhir 2020. Tambahan pula, kedua-dua sektor swasta dan awam semakin menghangatkan idea untuk menggunakan mata wang kripto dalam urusan kewangan mereka seperti membuat pembayaran, penyimpanan nilai, dan sebagai pelaburan.

SEBAB CRYPTOCURRENCY ADALAH KEWANGAN MASA DEPAN

 SEBAB CRYPTOCURRENCY ADALAH KEWANGAN MASA DEPAN

Sejarah mata wang kripto kembali beberapa dekad yang lalu apabila kriptografi mula membuat kemajuan digital. Inilah teknologi yang telah membantu membangunkan dan mengembangkan pelbagai teknik penyulitan yang menjadikan rangkaian mata wang kripto selamat dan boleh dipercayai untuk melakukan transaksi yang berbeza. Kini dengan lebih 5,000 mata wang kripto dan berkembang, lihat empat sebab ini mengapa mata wang kripto adalah masa depan kewangan.

The Dawning Of Decentralized Finance (DeFi)

Keperluan untuk sistem kewangan yang telus, selamat dan boleh diakses dikatakan semakin meningkat dan semakin jelas. Ini dipercayai disebabkan oleh kegagalan berterusan sistem kewangan berpusat semasa untuk memberikan kebebasan kewangan dan kredibiliti kepada pengguna. Ramai melihat kewangan terdesentralisasi atau DeFi sebagai sistem yang boleh menawarkan lebih ketelusan dan keselamatan transaksi yang lebih baik dan menggantikan beberapa proses kewangan konvensional tidak lama lagi.

DeFi dikatakan cepat mendapat daya tarikan dalam pelaburan, perdagangan, peminjaman dan pinjaman yang memangkinkan revolusi dalam perkhidmatan kewangan hari ini. Peningkatan permintaan dan kebolehcapaian pertukaran mata wang kripto semakin meningkatkan populariti sistem DeFi yang berbeza di seluruh dunia. Bersama-sama dengan itu, pertukaran mata wang kripto telah menjadi terkenal dengan pelabur juga. Pertukaran kripto terkemuka di Australia ini adalah beberapa platform yang digunakan oleh pelabur Australia secara progresif dengan mata wang kripto.

Oleh itu, mata wang kripto dipercayai akan terus mendorong perubahan kepada sistem kewangan seperti yang dikenali hari ini. Akibatnya, DeFi yang dibuat pada blok blok awam menjadi sistem kewangan alternatif yang lebih berdaya maju yang menawarkan lebih banyak akses kepada perkhidmatan kewangan. Sesiapa sahaja dan  di mana-mana boleh mencapai kepadanya sementara ia juga menawarkan ketelusan.

Pelbagai Nilai Matawang Kripto

Walaupun mata wang kripto tidak mempunyai nilai intrinsik, ia memegang nilai dengan cara berikut:

  • Pembayaran: Ia boleh digunakan untuk membuat transaksi seperti membeli barangan atau perkhidmatan tanpa memerlukan pihak ketiga yang dipercayai untuk menyelesaikannya.
  • Penyimpanan Nilai: Oleh kerana jumlah bekalan kebanyakan mata wang kripto adalah terhad, kekurangan itu mempengaruhi nilainya.
  • Coin stabil: Cryptocurrency boleh dilampirkan pada komoditi seperti emas atau minyak atau mata wang, seperti USD.
  • Privasi: Teknologi yang cryptocurrency dibina atas keselamatan yang membolehkan pengguna dan pemilik kekal tanpa nama semasa transaksi.
  • Akses dan Pemilikan Digital: Malah orang yang tidak mempunyai akses kepada bank tradisional boleh memasuki sistem kewangan dengan bantuan mata wang kripto.
  • Emas Digital: Mata wang kripto dan emas berkongsi atribut yang setanding dengan wang. Kedua-duanya boleh digunakan sebagai medium pertukaran, mempunyai simpanan nilai, dan memiliki unit akaun.

Semakin Ramai Aktor Semakin Terima

Cryptocurrency dipercayai semakin menjadi sistem kewangan yang lebih boleh diterima. Kedua-dua sektor swasta dan awam telah menunjukkan minat yang tinggi terhadapnya, dan ia kini diiktiraf secara terbuka di banyak sektor. Setakat ini, terdapat pelakon awam dan swasta yang secara terbuka mengiktiraf mata wang kripto sebagai sebahagian daripada sistem kewangan mereka. Pelabur institusi, syarikat tertumpu teknologi, dan juga bank pusat negara di seluruh dunia telah mula menggabungkan mata wang kripto dalam operasi mereka.

Selain itu, dengan kebolehterimaannya, dasar dan peraturan baharu sedang dilaksanakan untuk mewujudkan amalan tetap untuk masa hadapan. Dasar itu juga digunakan untuk mengawal semua pemain apabila lebih ramai pemain terus meneroka ke angkasa lepas.

Faedah Transaksional Dan Perbankan

Apabila penggunaan mata wang kripto berkembang dari hari ke hari, kebolehterimaan dan kebolehaksesan terus diberi perhatian. Teknik dan teknologi kriptografi juga terus berkembang dan maju yang membawa kepada penciptaan sistem kewangan mata wang kripto yang lebih baik dan kukuh. Pada masa ini, ini adalah faedah nyata yang ditawarkan oleh sistem sebagai sistem kewangan.

Privasi

Ia membenarkan tanpa nama (anonymity) semasa berurus niaga kerana sistem dikuasakan oleh penggunaan teknik kriptografi yang berbeza. Kaedah ini memastikan perlindungan data untuk mengelakkan maklumat jatuh ke tangan yang salah. Semua data yang dihantar benar-benar tersembunyi daripada orang yang tidak dibenarkan.

Keselamatan

Transaksi yang dijalankan menggunakan mata wang kripto tidak boleh diubah atau dipalsukan, dan ia dihantar dalam rangkaian keselamatan yang sangat tinggi. Walau bagaimanapun, rekod kewangan masih boleh dikesan sebagai bukti.

Akses dan kecekapan

Dalam dunia yang masih terdapat ramai penduduk tanpa akses kepada perkhidmatan kewangan formal, mata wang kripto menawarkan penyelesaian yang berdaya maju dan konkrit.

Perbankan konvensional adalah terhad kerana kekurangan dokumen pengenalan peribadi, pembukaan akaun dan dana operasi, atau berdekatan dengan institusi. Orang yang tidak mempunyai akaun bank di seluruh dunia kini boleh memanfaatkan model kewangan ini yang menawarkan akses segera dari mana-mana sahaja, kos transaksi yang lebih rendah dan pemprosesan transaksi yang pantas.

Kesimpulan

Sejarah mata wang kripto sangat jelas mengenai kepentingan yang dipegangnya pada masa depan kewangan. Teknologi Blockchain berpotensi “mengganggu” sistem kewangan konvensional yang pada masa ini memerlukan pihak ketiga yang dipercayai untuk menyemak, mengesahkan dan membenarkan transaksi. Apabila teknologi berkembang, lebih banyak sektor mengakui dan menerima mata wang kripto sebagai sistem kewangan yang berdaya maju. Cryptocurrency boleh menjadi sistem kewangan konvensional baharu pada masa hadapan.

Baca:
Bagaimana Nak Beli Dan Jual Bitcoin Di Malaysia? 
Cara Membeli Bitcoin Dengan Luno
Apakah Bitcoin, Harga BTC Dan Cara Ia Berfungsi

Tags :

No comment for 4 SEBAB CRYPTOCURRENCY ADALAH KEWANGAN MASA DEPAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 4 SEBAB CRYPTOCURRENCY ADALAH KEWANGAN MASA DEPAN

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at September 18, 2023

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Posted at September 11, 2023

Bagaimana untuk melengkapkan jualan di eBay? eBay ialah tapak lelongan terbesar di internet. Jadi, wajarlah tempat ini adalah tempat terbaik untuk menjana wang dengan... Read More

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Posted at September 10, 2023

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya? Bolehkah orang Malaysia menjual di eBay? Apakah eBay? eBay ialah tapak beli-belah dalam talian... Read More

Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online

Cara Buka Akaun TNB Secara Online

Posted at September 10, 2023

Cara Buka Akaun TNB Secara Online – Semakan Online hari ini nak buat tutorial Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online di komputer. Sebenarnya... Read More

Nak Buat Bisnes Di eBey? Anda Perlu Kuasai 5 Perkara Ini Sahaja

Posted at September 8, 2023

Nak Buat Bisnes Di eBey? Tak susah sebenarnya cara nak menjual dan buat duit dengan eBay. syaratnya anda perlu tahu perkara asas dan mindset... Read More