HOME
Home » Bisnes » 7 Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli

7 Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli

Posted at | Categorised in Bisnes

7 Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli

Adakah kempen iklan Facebook anda kurang berprestasi? Tertanya-tanya bagaimana untuk mendiagnosis masalahnya?

Dalam artikel ini, anda akan menemui tujuh faktor umum yang menghalang prestasi iklan Facebook dan mencari petua penyelesaian masalah untuk memperbaikinya.

1. Anda Menyasarkan Iklan Facebook Anda kepada Orang yang Salah

Wizard Pengurus Iklan membimbing anda langkah demi langkah dalam membuat iklan dan sebahagian daripada proses tersebut adalah menyelesaikan kotak Penyasaran Terperinci. Anda menambah banyak minat dan tingkah laku, dan seketika pemikiran anda tertumpu pada pelanggan baru — orang yang belum pernah anda temui sebelumnya tetapi sekurang-kurangnya sesuai dengan profil orang yang ideal.

Jenis penyasaran inilah yang telah kita semua ajarkan sebagai pemasar: Tentukan pelanggan ideal anda, buat persona, dan sasarkan iklan anda dengan sewajarnya.

7 Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembelisocialmediaexaminer.com

Namun, penyasaran ini ditujukan kepada khalayak yang “sejuk”, dan salinan iklan anda mungkin ditujukan kepada orang yang jauh di corong (funnel). Mengapa mengambil jalan yang sukar ketika ada jalan yang lebih mudah?

Cara Memperbaiki Ini: Keutamaan penyasaran anda mestilah “buah yang rendah” (low-hanging fruit); iaitu, sasarkan orang yang anda kenali berminat dengan anda. Saya tahu ini adalah klise tetapi perlu dikaji semula apabila anda ingin mengurangkan kos untuk iklan Facebook. Siapa orang-orang ini? Lihat senarai ini:

  • Pelanggan anda yang ada
  • Orang yang baru-baru ini bertindak balas terhadap “lead magnet” anda
  • Senarai emelanda (yang telah anda jemput dan hangatkan dengan banyak buletin bermaklumat)
  • Orang yang telah mengklik iklan Facebook anda atau menonton video anda
  • Orang yang telah mengklik di laman web anda atau menghabiskan masa di halaman tertentu

Mereka mungkin juga peminat Facebook anda. Tetapi ketahuilah bahawa beberapa halaman mempunyai warisan pemerolehan peminat yang meragukan (buying fan dan yang terpikat oleh pertandingan) atau sekadar pangkalan peminat yang diperoleh bertahun-tahun yang lalu dan sekarang sudah basi.

Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembelisocialmediaexaminer.com

Semua orang dalam senarai di atas tahu siapa anda, mereka menyukai apa yang anda lakukan, dan mereka akan terbuka untuk tawaran.

2. Anda Menyasarkan Orang Yang Betul Dengan Mesej yang Salah

Salah satu sebab iklan Facebook anda tidak ada pembeli ialah anda menyasarkan orang yang boleh menjadi pelanggan yang sempurna pada masa akan datang, dengan iklan yang salah, di mana mereka berada dalam perjalanan pelanggan. Salinan iklan lebih sesuai untuk orang jauh di corong pemasaran.

Anda cuba mengikat mereka pada kunjungan pertama.

Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli

Cara Memperbaiki Ini: Gunakan pendekatan pemasaran corong yang akan membahagikan orang mengikut tahap yang berbeza dalam perjalanan pelanggan dan menayangkan iklan Facebook kepada mereka mengikut tempat mereka berada. Mungkin memerlukan beberapa siri iklan tetapi pendekatan ini berjaya.

Objektif kempen Facebook menyokong pendekatan ini dengan tiga kategori berbeza:

Kesedaran: Untuk khalayak yang dingin yang mungkin tidak tahu siapa anda atau untuk menarik kembali khalayak yang belum lama anda bincangkan
Pertimbangan: Untuk khalayak hangat yang menyedari siapa anda dan mungkin memerlukan lebih banyak maklumat sebelum berada dalam kerangka pemikiran untuk membeli
Penukaran: Untuk khalayak hangat yang positif terhadap anda dan bersedia untuk membeli

Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli

Iklan Facebook yang anda reka untuk khalayak yang “sejuk” akan sama sekali berbeza dengan iklan untuk penonton yang hangat atau panas.

Model TOFU (bahagian atas corong), MOFU (tengah corong), dan BOFU (bahagian bawah corong) juga relevan. Teori pemasaran corong berkait rapat dengan perjalanan pelanggan. Anda membawa orang melalui corong ke “pembelian” di bahagian bawah.

Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli

Bahagian Atas Corong

Pada peringkat ini, anda ingin penonton mengetahui bahawa anda ada dan mempunyai kandungan menarik yang menangani masalah kesakitan mereka. Kandungan itulah yang dapat menarik minat orang untuk mencari anda dari awal. Sebagai ilustrasi, carian web membawa mereka ke catatan blog, atau iklan yang disasarkan minat di Facebook muncul di umpan berita mereka pada waktu yang tepat.

Kandungan anda haruslah mendidik dan menghiburkan, dan menekankan kepakaran anda dalam masalah yang dihadapi oleh sasaran anda.

Dari segi iklan, jual jenama, bukan produk. Panduan percuma, kertas putih, senarai semak, artikel bermaklumat dan video berfungsi dengan baik. Sebilangan besar akan dihantar melalui magnet baca dan plumbum, yang mungkin dijumpai melalui iklan atau carian.

Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembelisocialmediaexaminer.com

Tengah Corong

Pada peringkat ini, anda mempunyai penyelesaian untuk masalah penonton anda tetapi anda tidak akan menjualnya kepada mereka sekarang. Pembeli berpotensi berada dalam mod penilaian, nak tahu apa yang harus dilakukan mengenai masalah mereka. Mereka berminat dengan cerita mengenai orang yang mengalami kesakitan dan cara mengatasinya, dan artikel yang meneliti masalah yang mereka gulung tikar dan mengajar mereka bagaimana memilih jalan keluar.

Iklan Facebook anda harus mendorong hubungan dan komitmen sambil membina kepercayaan pada jenama anda. Jenis kandungan mungkin termasuk webinar, panduan membeli, dan lembaran spesifikasi.

Bahagian bawah Corong

Di bahagian bawah corong, orang ramai bersedia untuk membeli dan hanya memerlukan tawaran sempurna seperti percubaan percuma, webinar, atau sembang dalam talian. Ini adalah titik di mana iklan harus mulai menjadi lebih menjual dan lebih berbentuk iklan. Tawarkan potongan harga dengan memberikan had masa dan urgency untuk mendorong pembelian. Kajian kes dan testimoni yang menunjukkan nilai produk anda berfungsi dengan baik.

Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli

Lihat model TOFU, MOFU, dan BOFU dan sesuaikan kempen iklan anda sendiri dengannya. Adakah anda menggunakan TOFU dan MOFU dengan tawaran istimewa, dan itulah sebab iklan anda tidak menjual?

Komunikasi pemasaran adalah satu proses. Orang jarang membeli pertama kali mereka melihat iklan, tetapi jalan keluarnya ialah dengan menunjukkan mereka iklan yang sama berulang kali. Caranya adalah dengan menunjukkan kepada mereka iklan yang berada di tahap yang tepat dalam perjalanan pelanggan. Setelah mereka diikat dengan kandungan tersebut (menonton video, melihat catatan blog, mendaftar untuk magnet utama), mulailah memanaskannya dengan sekumpulan iklan seterusnya.

3: Anda Menyasarkan Orang yang Betul Dengan Jenis Iklan Facebook yang Salah

Anda mempunyai beberapa kandungan video yang hebat di laman web atau halaman Facebook anda, dan orang-orang membalasnya. Anda memutuskan untuk menargetkannya kembali dengan iklan, tetapi anda menggunakan gambar statik dalam iklan atau iklan klik ke laman web.

Sekiranya anda tahu penonton sasaran ini telah membalas video sekali, mengapa anda tidak menayangkan iklan video kepada mereka? Ini bukan sains roket.

iklan facebook

Cara Memperbaiki Ini: Mula menggunakan jenis iklan Facebook yang menjadi pilihan utama khalayak anda.

4: Penyasaran Anda Terlalu Luas

Jadi, walaupun terdapat cadangan di atas untuk menargetkan low-hanging fruit dan kemudian menargetkan semula dari sana, anda masih berminat dengan minat dan penargetan tingkah laku. Saya tahu; menggoda

Tetapi sekurang-kurangnya jika anda melakukannya, gunakan alat Penargetan Terperinci semaksimal mungkin.

Cara Memperbaiki Ini: Daripada membina senarai minat yang berkembang dengan setiap minat baru yang ditambahkan, gunakan alat Penargetan Terperinci untuk menyempitkan target pasaran anda. Dengan berbuat demikian, anda akan menjangkau lebih sedikit orang tetapi mereka cenderung untuk membeli.

Mari kita lihat contoh bagaimana penyasaran terperinci berfungsi. Katakan anda ingin mensasarkan wanita yang menyukai gabungan jenama fesyen Britain.

iklan facebook

Penyasaran terperinci Facebook membolehkan anda menggunakan logik Boolean untuk menargetkan wanita yang suka Joules, Monsoon, atau Whitestuff. Sekiranya anda mengklik Sempit Lebih Lanjut, anda boleh menargetkan wanita yang menyukai Boden, Mint Velvet, atau Fasa Lapan. Tetapkan penyasaran anda agar sesuai dengan sekurang-kurangnya satu jenama dari setiap senarai.

Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli

Sama seperti itu, anda telah mengurangkan pasaran sasaran anda dari lebih dari satu juta (ini adalah orang yang menyukai salah satu daripada enam jenama tersebut) kepada hanya 99,000 orang yang menyukai dua daripadanya. Segmen khalayak ini lebih cenderung berada di pasaran sasaran yang anda fikirkan oleh wanita yang cenderung membeli pakaian harga sederhana yang bergaya.

5: Anda Menjual Jualan kepada Penonton yang Sejuk

Lihat suapan berita anda sekarang dan hitung berapa banyak iklan Facebook yang mendorong penjualan anda. Sebilangan besar iklan ini mungkin berasal dari jenama yang belum pernah anda dengar dan tidak terlibat. Adakah anda bertindak balas? Mungkin tidak.

Cara Memperbaiki Ini: Simpan penjualan anda untuk menargetkan kembali iklan, di mana anda menampilkan iklan yang sangat spesifik kepada orang yang sangat spesifik, seperti iklan tentang salah satu produk anda kerana mereka telah mengunjungi laman web yang membincangkan produk tersebut. Atau mereka sudah mengklik iklan yang memprofilkan produk tersebut atau masalah yang berkaitan dengannya.

Iklan menargetkan semula tidak akan dikenakan biaya seperti jumlah yang dicapai oleh khalayak yang sejuk kerana jumlah yang anda targetkan semula jauh lebih kecil.

Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli

6: Skor Perkaitan Iklan Facebook Anda Terlalu Rendah

Facebook sangat berminat dengan iklan anda yang setepat mungkin dengan khalayak sasaran anda. Ini memberi ganjaran kepada pengiklan yang menyasarkannya dengan betul dengan memaparkan iklan mereka kepada lebih ramai orang dan mengenakan bayaran yang lebih rendah.

Anda perlu membidik skor relevan tinggi. AdEspresso bereksperimen dengan menjalankan iklan yang serupa kepada khalayak yang berbeza dan mendapati bahawa mereka menghabiskan:

$ 0.142 setiap klik laman web untuk iklan dengan skor 2.9.
$ 0,03 setiap klik laman web untuk iklan yang sama tetapi disasarkan kepada khalayak pengguna laman web pengguna yang baru-baru ini mengunjungi laman web mereka. Iklan yang sama ini diberi skor relevansi 8.0.

Cara Memperbaiki Ini: Penargetan yang lebih ketat adalah cara yang pasti untuk meningkatkan skor relevansi, seperti gambar yang memberi kesan, ajakan bertindak yang jelas dalam salinan, atau butang ajakan bertindak. Kekerapan iklan yang lebih rendah juga akan membantu, begitu juga iklan yang dirancang dengan mempertimbangkan pasaran sasaran anda — Facebook juga memberi penghargaan kepada pembelian.

 7: Iklan Facebook Anda Tidak Menyelaraskan Dengan Halaman Pendaratan Anda

Anda mungkin telah membuat iklan yang sempurna tetapi jika halaman arahan anda dimatikan, anda akan kehilangan pembelian tersebut. Halaman arahan perlu mempunyai kesesuaian yang besar dengan iklan, jadi gambar, salinan, rupa, nuansa, dan nada harus sama atau serupa.

Cara Memperbaiki Ini: Halaman pendaratan (landing page) yang dirancang dengan baik harus mengandungi bukti sosial, menjawab sebarang permasalahan, menggunakan tajuk utama yang jelas dan ringkas yang menjadikannya lebih mudah untuk melayari, dan menyertakan template yang mesra tanpa kesalahan.

Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembelisocialmediaexaminer.com

Tambahkan juga petunjuk kepercayaan (trust indicators) dan ajakan bertindak (take to action) dengan jelas , mengulanginya di seluruh halaman. Sebenarnya, semuanya harus membawa kepada tindakan itu; ini adalah objektif tunggal halaman anda.

Penting juga untuk meminimumkan pautan. Anda mahu orang mengklik butang take to action dan tidak tergoda untuk mencari di tempat lain di laman web anda (atau lebih buruk lagi, ke laman web lain kerana iklan Google mengintai di halaman tersebut).

Kesimpulannya

Sangat mudah untuk terpikat pada godaan mencari pelanggan baru dengan iklan Facebook anda daripada bekerja dengan apa yang anda dapat dan memaksimumkan potensi petunjuk hangat tersebut. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan hasil iklan Facebook anda, tujuh faktor di atas boleh memberi kesan negatif terhadap prestasi iklan anda. Cubalah petua penyelesaian masalah ini untuk melihat apakah mereka memberi perbezaan dalam kempen anda.

Apa pendapat anda? Faktor manakah yang mungkin mempengaruhi penukaran untuk iklan Facebook anda? Bolehkah anda memikirkan bidang lain untuk melihat prestasi iklan bawah standar? Sila kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Nak buat FB Ads Tapi Akaun Restricted/Disable?

Saya dah jumpa solution!! 

Berita Baik buat Anda! 

KLIK DI SINI!

 

Tags :

Related Post to 7 Sebab Iklan Facebook Anda Tiada Pembeli

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More