HOME
Home » Bisnes » 5 Sebab Kempen Iklan Facebook Anda Gagal Dan Rugi

5 Sebab Kempen Iklan Facebook Anda Gagal Dan Rugi

Posted at | Categorised in Bisnes

5 Sebab Kempen Iklan Facebook Anda Gagal Dan Rugi –

Semua orang suka bercakap tentang betapa hebatnya Iklan Facebook (fbads). Dengan pangkalan pengguna bernilai berbilion-bilion, platform iklan canggih, pilihan penyasaran terperinci, dan senarai kajian kes yang luas, Facebook sering kelihatan seperti tempat untuk memasarkan dalam talian.

Tetapi di tengah-tengah semua cahaya itu, ada kebenaran yang sukar: banyak, jika tidak kebanyakan perniagaan, berjuang untuk mendapatkan hasil yang baik dari Iklan Facebook.

Itu bukan untuk mengatakan bahawa Facebook bukanlah tempat yang baik untuk beriklan. Anda boleh mendapat hasil yang hebat dari Iklan Facebook. Namun, hakikatnya adalah bahawa pengiklanan Facebook tidak semudah atau mudah seperti yang anda sangka.

Dalam tergesa-gesa mereka untuk mengambil tindakan, banyak perniagaan membuat kesilapan utama dengan melancarkan kempen secara tergessa-gesa. Hari ini, Iklan Facebook sangat kompetitif sehingga tidak dapat dimaafkan. Sekiranya anda tidak meluangkan masa untuk melakukan sesuatu dengan cara yang betul, anda boleh menghabiskan banyak wang dan mendapat pulangan yang sedikit.

5 Sebab Kempen Iklan Facebook Anda Gagal Dan Rugi

Oleh itu, jika anda bergelut dengan Iklan Facebook, berikut adalah 5 masalah biasa yang sering saya lihat yang boleh membuat kempen anda gagal.

1. Gagal menguji kempen anda

Melancarkan kempen Iklan Facebook adalah mudah. Sebenarnya, sangat mudah sehingga anda boleh mula membayar iklan hampir tanpa menyedarinya.

Facebook menjadikan keseluruhan proses pembuatan kempen begitu mudah dan intuitif sehingga terasa seperti iklan “pasang dan mainkan”. Anda menyediakan akaun anda, mula menjalankan iklan dan menyaksikan petunjuk dan penjualan masuk.

Malangnya, keseluruhan proses ini agak menipu. Walaupun sangat mudah untuk mengatur kempen, strategi, pesanan dan penargetan anda boleh menghabuskan banyak masadan usaha. Sekiranya anda fikir anda akan mendapat hasil yang baik pada kali pertama, anda akan kecewa.

Satu-satunya cara sebenar untuk mengetahui apa yang berkesan dan yang tidak betul adalah dengan menguji semuanya. Maksudnya lebih banyak kerja, tetapi Facebook sebenarnya menjadikannya cukup mudah untuk menguji pelbagai aspek kempen anda.

Setiap bahagian kempen anda – dari kreatif hingga penempatan – mempunyai pengaruh terhadap keuntungan dan keberlanjutan kempen anda. Anda dapat belajar banyak tentang khalayak anda dan komen apa yang mereka berikan melalui pengujian kreatif, dan kemudian menggunakan kreatif yang dioptimumkan untuk menyempurnakan penyampaian, khalayak dan penempatan anda.

Tetapi, anda hanya dapat melakukan semua itu jika anda secara aktif menjalankan ujian split.

Terlalu kerap, pengiklan membuat kempen yang lebih dari kadar yang diperlukan dan menganggap bahawa algoritma Facebook akan memberi anda jualan yang anda perlukan. Setelah menjana wang, anda akan menggunakan ujian itu untuk mengoptimumkan kempen anda untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.

Malangnya, ia jarang berlaku. Pengiklanan Facebook yang berkesan adalah hasil strategi pengujian yang terancang. Sekiranya anda tidak membuat ujian, jalan menuju kejayaan sejak awal, anda mungkin tidak pernah memikirkan cara menjadikan Iklan Facebook berfungsi dengan baik untuk perniagaan anda.

2. Menonjolkan nilai yang salah

Seperti yang baru sahaja kita bincangkan, sukar untuk meramalkan dengan tepat apa yang akan diterima oleh khalayak anda dengan baik. Agar iklan anda berjaya, anda perlu memasang pesanan dan reka bentuk iklan anda.

Malangnya, banyak perniagaan tidak begitu memahami mengapa pelanggan mereka menukar. Mereka fikir mereka memahami cadangan nilai mereka, tetapi mereka fokus pada apa yang mereka hargai — bukan apa yang dihargai oleh pelanggan mereka.

Untuk memburukkan lagi keadaan, walaupun anda mendapat cadangan nilai dengan betul, sukar untuk mengetahui cara menyampaikannya dengan berkesan kepada khalayak anda.

Contohnya, lihat iklan di bawah:

5 Sebab Kempen Iklan Facebook Anda Gagal Dan Rugisearchengineland.com

Text iklannya jelas dan menarik, tetapi dibayangi oleh gambar yang sangat membingungkan. Walaupun gambarnya cantik dari sudut pandangan reka bentuk dan seni, ia tidak banyak memberitahu kita mengenai produk atau apa yang dihasilkan oleh syarikat tersebut. Yang kita tahu hanyalah ada kaitan dengan peralatan dapur.

Dari textnya, kami tahu bahawa mereka menjual beg silikon yang boleh digunakan semula, tetapi sukar untuk mengetahui beg itu atau apa yang mereka gunakan dalam gambar. Akibatnya, sukar untuk TERUJA untuk pengunjung mengklik dan membeli dari iklan ini.

Di permukaan, iklan ini kelihatan hebat. Ia direka secara profesional dan mempunyai text iklan yang hebat. Sebilangan besar perniagaan dengan bangga menjalankan iklan seperti ini. Namun, kerana proposisi nilai tidak jelas, iklan ini mungkin membingungkan orang dan bukannya menukarnya.

Oleh itu, semasa anda menguji kreatif iklan anda, pastikan anda memahami apa sebenarnya cadangan nilai teras anda. Kemudian, setiap kali anda membuat iklan, mundur selangkah dan tanyakan pada diri sendiri, “Adakah cadangan nilai saya jelas? Apa yang akan diambil oleh seseorang yang tidak mengetahui apa-apa tentang perniagaan saya dari iklan ini? ” Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan jawapan anda, kembali ke drawing board (lakaran asal) anda.

3. Menyasarkan khalayak (target audiance) kecil

Iklan Facebook memberikan tahap perincian penyasaran yang luar biasa. Ingin mensasarkan ahli bina badan yang tinggal sendiri dan akan menyambut ulang tahun mereka tidak lama lagi? Tiada masalah.

Sebagai peraturan umum, semakin spesifik yang anda dapat dengan pemasaran anda, semakin berkesan. Dan, semakin sempit khalayak sasaran anda, semakin mudah untuk menjadi spesifik dengan pemasaran anda.

Hasilnya, sepertinya pilihan penyasaran Facebook menjadikan Iklan Facebook sebagai platform pemasaran yang ideal. Dengan kemampuan mendapatkan butiran ini, bagaimana kempen anda gagal?

Namun, ada masalah dengan terlalu spesifik dengan penyasaran anda. Iklan Facebook terutamanya merupakan platform yang memberi kesedaran (public awareness. Tidak banyak orang yang melayari Facebook untuk mencari tempat makan, membaiki kereta mereka, atau membeli kertas tandas.

Apa maksudnya untuk pemasaran anda? Tidak kira betapa spesifiknya penyasaran anda, hanya sebilangan kecil khalayak anda yang akan merespons iklan anda. Apabila anda berurusan dengan iklan corong (funnel advertising), ini semua berkaitan dengan jumlahnya, dan apabila khalayak anda terlalu niche, jumlahnya tidak ada di sisi anda.

Perkara ini berlaku terutamanya ketika anda mula-mula memulakan Iklan Facebook. Terdapat banyak perkara yang tidak diketahui dan jika anda terlalu spesifik dengan khalayak anda – terutama ketika menguji pesanan anda – anda boleh mensabotaj kempen anda tanpa anda sedari.

Menurut pengalaman saya, khalayak dengan kurang dari satu juta ahli terlalu kecil. Pemirsa antara 1-10 juta dapat berfungsi dengan baik jika pesanan anda ditentukan dengan baik, tetapi jika anda masih baru dalam usaha mengasah bakat kreatif anda, lebih baik anda menargetkan penonton 5-10 juta atau lebih.

4. Berfokus pada hasil jangka pendek

Terlalu banyak pengiklan berpendapat bahawa Iklan Facebook adalah saluran pemasaran tindak balas langsung. Orang akan melihat iklan, mereka mengklik dan terus membeli. Walaupun ini mungkin berlaku untuk perniagaan tertentu (terutama perniagaan e-dagang yang menjual produk impulse-buy), bagi kebanyakan syarikat, perkara-perkara yang jarang terjadi.

Seperti yang disebutkan di bahagian terakhir, Facebook adalah saluran pemasaran low-intent. Orang ramai mengunjungi Facebook untuk bersosial – bukan untuk membeli barang.

Oleh itu, ketika menyangkut kempen anda, anda harus menganggap bahawa hampir tidak ada yang melihat iklan dari perniagaan anda di Facebook yang akan mengklik dan / atau membeli kali pertama. Mereka menemui perniagaan anda dan apa yang anda tawarkan, jadi mereka akan memerlukan sedikit masa untuk memanaskan idea untuk membeli.

Oleh itu, iklan anda perlu memenuhi khalayak anda di mana mereka berada. Daripada mendorong mereka untuk menukar pada kali pertama mereka melihat iklan anda, anda ingin membuat pelbagai iklan yang membina keakraban dan mendorong orang melalui funnel-ads anda.

Ikuti iklan ini, sebagai contoh:

Sebab Kempen Iklan Facebook Anda Gagal Dan Rugisearchengineland.com

Iklan di atas adalah fullel-ads yang sangat baik. Ini memperkenalkan syarikat, memberikan sedikit gambaran tentang apa yang mereka jual dan mengapa, dan mendorong orang untuk melihat laman web mereka. Ini mungkin menyebabkan penjualan, tetapi lebih cenderung menarik minat orang.

Sekarang bandingkan iklan itu dengan iklan ini:

Iklan di atas adalah corong yang sangat tinggi. Ini memperkenalkan syarikat, memberikan sedikit gambaran tentang apa yang mereka jual dan mengapa, dan mendorong orang untuk melihat laman web mereka. Ini mungkin menyebabkan penjualan, tetapi lebih cenderung menarik minat orang. Sekarang bandingkan iklan itu dengan iklan ini:searchengineland.com

Iklan ini jelas ditujukan untuk orang yang sudah biasa dengan jenama Truff. Alih-alih berusaha membuat audiens mereka membeli identiti dan kisah perniagaan mereka, iklan ini malah berusaha menjadikan orang-orang yang telah memberi respons yang baik terhadap iklan sebelumnya untuk benar-benar membeli.

Strategi pelbagai lapisan seperti ini cenderung menghasilkan hasil yang lebih baik dari masa ke masa daripada strategi “beli sekarang” yang sederhana. Apabila anda berusaha meningkatkan kesedaran dan menimbulkan minat, fokus pada permainan jangka panjang biasanya akan menjadi langkah terbaik. Iklan Facebook tidak terkecuali.

Kesimpulannya

Walaupun antara muka Iklan Facebook mudah dan intuitif, mendapatkan hasil yang baik dari kempen Facebook anda memerlukan banyak usaha. Itulah sebabnya begitu banyak perniagaan berjuang (berusaha keras) dengan Iklan Facebook — walaupun perniagaan mereka sangat sesuai untuk platform ini.

Masalah yang telah kita bincangkan dalam artikel ini sangat umum, tetapi mereka juga mudah diselesaikan. Yang harus anda lakukan adalah meluangkan masa dan usaha yang diperlukan untuk menguji kempen anda, mencari cara untuk menyampaikan cadangan nilai anda dengan berkesan, mencari khalayak berukuran secukupnya untuk ditargetkan, dan fokus untuk mendorong hasil jangka panjang.

Sekiranya anda mengharapkan Iklan Facebook mudah, anda mungkin akan kecewa. Sebenarnya, itulah sebabnya mengapa anda membaca artikel ini. Tetapi, jika anda melihat Iklan Facebook sebagai teka-teki yang akan memberikan hasil yang baik setelah anda menyelesaikannya, anda akan menuju ke arah kejayaan.

Nak buat FB Ads Tapi Akaun Restricted/Disable?

Saya dah jumpa solution!! 

Berita Baik buat Anda! 

KLIK DI SINI!

Cara Memulakan Perniagaan Ais Krim Kecil-Kecilan

Tags :

Related Post to 5 Sebab Kempen Iklan Facebook Anda Gagal Dan Rugi

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More