HOME
Home » Bisnes » 6 Sebab Utama Perniagaan Baru Gagal

6 Sebab Utama Perniagaan Baru Gagal

Posted at | Categorised in Bisnes

6 Sebab Utama Perniagaan Baru Gagal

Sering kali dikatakan lebih daripada separuh perniagaan baru gagal pada tahun pertama. Menurut Biro Statistik Buruh A.S. (BLS), ini tidak semestinya benar. Data dari BLS menunjukkan bahawa kira-kira 20% perniagaan baru gagal dalam dua tahun pertama dibuka, 45% selama lima tahun pertama, dan 65% dalam 10 tahun pertama. Hanya 25% perniagaan baru berjaya hingga 15 tahun atau lebih. Statistik ini tidak banyak berubah dari masa ke masa, dan cukup konsisten sejak tahun 1990-an. Walaupun peluangnya lebih baik daripada kepercayaan yang biasa berlaku, masih banyak perniagaan yang ditutup setiap tahun di Malaysia.

6 Sebab Utama Perniagaan Baru Gagal

Sebab Utama Perniagaan Baru Gagal

Menurut BLS, pengusaha memulakan 774,725 perniagaan baru pada tahun yang berakhir pada Mac 2019. Dari data sejarah, kita dapat menjangkakan sekitar 155,000 perniagaan ini akan gagal dalam dua tahun pertama. Dengan perancangan, pembiayaan, dan fleksibiliti yang tepat, perniagaan mempunyai peluang yang lebih baik untuk berjaya. Kami akan senaraikan beberapa kesilapan terbesar yang sering dilakukan oleh pemula dan mencari cara untuk meningkatkan peluang anda untuk berjaya.

1. Tidak Mengkaji Pasaran

Anda mahu membuka agensi hartanah, dan akhirnya anda mempunyai kaedah untuk melakukannya, tetapi keinginan anda untuk membuka agensi itu “membutakan” anda bahawa ekonomi berada di pasaran perumahan dan kawasan di mana anda mahu untuk bekerja sudah tepu dengan agensi, menjadikannya sangat sukar untuk masuk.

(Ini hanya contoh: Pada Februari 2020, AS adalah pasaran perumahan yang meningkat). Ini adalah kesalahan yang akan mengakibatkan kegagalan dari awal. Anda harus mencari pembukaan atau keperluan yang tidak terpenuhi di dalam pasaran dan kemudian mengisinya daripada mencuba mendorong produk atau perkhidmatan anda. Jauh lebih mudah untuk memenuhi keperluan daripada membuatnya dan meyakinkan orang bahawa mereka harus membelanjakan wang untuk itu.

2. Masalah Rancangan Perniagaan

Rancangan perniagaan yang kukuh dan realistik adalah asas perniagaan yang berjaya. Dalam rancangan itu, anda akan menggariskan matlamat yang dapat dicapai untuk perniagaan anda, bagaimana perniagaan anda dapat memenuhi tujuan tersebut, dan kemungkinan masalah dan penyelesaiannya. Rancangan ini akan mengetahui apakah ada keperluan untuk perniagaan melalui penyelidikan dan tinjauan; ia akan mengetahui kos dan input yang diperlukan untuk perniagaan, dan akan menguraikan strategi dan garis masa yang harus dilaksanakan dan dipenuhi.

Sebaik sahaja anda mempunyai rancangan, anda mesti mengikutinya. Sekiranya anda mula menggandakan perbelanjaan atau mengubah strategi, anda menempah kegagalan. Kecuali anda mendapati bahawa rancangan perniagaan anda sangat tidak tepat, ikuti rancangan tersebut. Sekiranya tidak tepat, yang terbaik adalah mencari apa yang salah dengannya, memperbaikinya, dan mengikuti rancangan baru daripada mengubah cara anda berniaga berdasarkan pemerhatian pantas. Semakin banyak kesilapan yang anda buat, semakin mahal perniagaan anda dan semakin besar kemungkinan kegagalan.

3. Pembiayaan Terlalu Sedikit

Sekiranya anda memulakan syarikat dan kerja-kerja tidak berjalan lancar, dan anda mempunyai sedikit modal dan perniagaan yang sukar, anda tidak berada dalam kedudukan yang baik untuk meminta pinjaman lain. Sekiranya anda realistik pada awalnya, anda boleh merancang untuk memulakan dengan cukup wang yang akan membawa anda ke tahap di mana perniagaan anda berjalan dan wang tunai benar-benar mengalir masuk.

Mencuba mendapatkan membiayai kewangan (pinjaman) anda pada awalnya mungkin bermaksud perniagaan anda tidak pernah habis, dan anda masih mempunyai banyak wang untuk membayar balik.

4. Lokasi Buruk, Kehadiran Internet, dan Pemasaran

Lokasi yang buruk dapat dijelaskan sendiri sekiranya perniagaan anda bergantung pada lokasi untuk lalu lintas pejalan kaki. Sama berbahaya dengan sambungan internet yang buruk. Hari-hari ini, lokasi anda di Internet dan kekuatan media sosial anda sama pentingnya dengan lokasi fizikal syarikat anda di daerah membeli-belah. Kehadiran dalam talian akan memberi tahu orang bahawa mereka dapat memberikan perniagaan kepada anda, jadi jika keperluan sudah ada, ketersediaan dan keterlihatan perniagaan anda adalah langkah penting seterusnya.

Ini serupa dengan pemasaran. Anda bukan sahaja mesti memastikan bahawa pemasaran menjangkau orang, tetapi juga mesti menjangkau orang yang tepat. Oleh itu, pastikan jenis pemasaran sesuai dengan khalayak yang ingin anda jangkau. Papan iklan besar mungkin bukan cara untuk mencari syarikat  di internet, sama seperti iklan dalam talian mungkin bukan cara untuk menjalankan perniagaan pembinaan berat. Sekiranya keperluan sudah terpenuhi, pastikan anda menjangkau khalayak yang memerlukan produk atau perkhidmatan anda.

5. Kekal Kewujudan

Setelah anda membuat perancangan, menubuhkan perniagaan anda, dan memperoleh pangkalan pelanggan, jangan merasa leka. Keperluan yang anda penuhi mungkin tidak selalu ada. Pantau pasaran dan ketahui bila anda mungkin perlu mengubah rancangan perniagaan anda. Dengan mengikuti tren utama akan memberi anda banyak masa untuk menyesuaikan strategi anda agar anda tetap berjaya. Kita hanya perlu melihat industri muzik atau video Blockbuster untuk mengetahui bahawa industri yang berjaya dapat mengalami perubahan besar.

6. Mengembang Terlalu Pantas

Sekarang perniagaan anda sudah mapan dan berjaya, sudah waktunya untuk berkembang, tetapi anda mesti memperlakukan pengembangan seperti anda memulakannya dulu. Sekiranya anda memperluas jangkauan perniagaan anda, pastikan anda memahami kawasan dan pasaran yang anda jangkau sekarang. Sekiranya anda memperluas ruang lingkup dan fokus perniagaan anda, pastikan anda memahami produk, perkhidmatan dan pengguna baru anda sama seperti yang anda lakukan dengan perniagaan anda yang berjaya sekarang.

Apabila perniagaan berkembang terlalu cepat dan tidak menjalankan kajian, strategi, dan perencanaan yang sama, aliran kewangan perniagaan yang gagal dapat menenggelamkan seluruh perusahaan anda.

Nota:
Walaupun kadar kegagalan perniagaan dalam dua tahun pertama adalah sekitar 20%, itu tidak bermakna anda harus gagal. Melalui penyelidikan, perancangan, dan fleksibiliti, anda dapat menghindari banyak masalah perniagaan baru dan menjadi sebahagian daripada 25% yang berjaya hingga 15 tahun ke atas

Pautan:

Buat Duit Dengan Projek Tuition
Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus
10 Projek Lockdown Boleh Buat Duit
Rahsia bisnes tudung
Bisnes Aiskrim
Adakah Dogecoin prlaburan yang baik?
Mengapa melabur dalam Bitcoin?
Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero
Cara Menjual Tudung Online
Rahsia Bisnes Tudung Secara Online
Cara Memulakan Bisnes Tudung Secara Online
Jenama tudung paling laris dan popular
Cara buat bisnes tudung jenama sendiri
Bisnes gunting rambut
Semakan Secara Online Keputusan Peperiksaan Anak
Idea perniagaan kecil
Idea bisnes kecil dari rumah

Tags :

Related Post to 6 Sebab Utama Perniagaan Baru Gagal

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More