HOME
Home » Umum » Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Posted at | Categorised in Umum

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia.

Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) telah mewujudkan platform dalam talian

untuk umat Islam membayar zakat fitrah pada bulan Ramadan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).

Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP Ahmad Shukri Yusoff berkata, umat Islam yang menetap di Kuala Lumpur dinasihatkan untuk tinggal di rumah kerana mereka dapat menjalankan tugas agama melalui portal fitrah.zakat.com.my.

“PPZ-MAIWP menyedari keperluan semasa umat Islam menjalankan tugas agama mereka.

“Kami telah menyediakan saluran pembayaran dalam talian untuk memudahkan orang Islam membayar zakat fitrah mereka dengan mudah dan mengelakkan pergerakan kumpulan besar di kaunter zakat dan masjid,” katanya dalam satu kenyataan.

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Dia menambah bahawa saluran tersebut akan diaktifkan selama bulan Ramadhan, antara 24 April dan 23 Mei.

Berikutan keadaan ekonomi semasa, majlis agama telah menetapkan dua kadar zakat fitrah tahun ini, iaitu RM5 dan RM7, untuk meringankan beban mereka yang lebih terkena ekonomi oleh MCO.

“MAIWP dengan persetujuan Jawatankuasa Perundingan Syarak Wilayah Persekutuan, telah menetapkan dua kadar untuk zakat fitrah, RM7 dan RM5. Kadar yang lebih rendah ini diharapkan dapat membantu umat Islam yang kurang berkemampuan dalam menjalankan tugas mereka, ”katanya.

Sementara itu, Ahmad Shukri berkata, PPZ-MAIWP telah mengumpulkan RM1.75 juta untuk Tabung Bantuan Khas PPZ Musaadah Khaira melalui sumbangan dari beberapa syarikat.

Dana bantuan ditubuhkan pada 1 April untuk membantu rakyat Malaysia yang terjejas oleh MCO, termasuk isi rumah berpendapatan 40% di bawah (B40), peniaga kecil dan individu yang bergantung pada pendapatan harian.

Antara penerima bantuan adalah Tenaga Nasional Bhd, Permodalan Nasional Bhd, Malakoff Corp Bhd, FGV Holdings Bhd dan Etiqa Family Takaful Bhd.

Ahmad Shukri berkata, dana itu, yang dibuka untuk permohonan mulai 1 April hingga 9, telah menerima lebih daripada 100,000 permohonan dari individu dan syarikat kecil di seluruh negara.

“PPZ-MAIWP berterima kasih atas sumbangan dari syarikat-syarikat ini dan sokongan mereka terhadap usaha kami untuk membantu mereka yang memerlukan selama masa yang mencabar ini,” katanya.

Bayaran zakat fitrah Wilayah Persekutuan: www.fitrah.zakat.com.my

Bayaran zakat online Wilayah Persekutuan: www.zakat.com.my

Semakan Bayaran Zakat Dan Semakan Status Dan Rekod Bantuan Permohanan Bantuan Zakat Selangor

e-Zakat Pay adalah platform yang membudahkan membuat pembayaran zakat secara online di zakatselangor.com.my, ia berfungsi sepenuhnya secara online melibatkan bank-bank dengan Lembaga Zakat Selangor (MAIS).

Bayaran zakat online negeri Selangor: zakatselangor.com.my

Untuk bayaran zakat negeri Selangor, anda juga boleh ke laman web bayarzakatmalaysia.my

Semakan Bayaran Zakat Dan Semakan Status Dan Rekod Bantuan Permohanan Bantuan Zakat Selangor

Baca juga:

Fasa Kedua Pembayaran BPN
Jawatan Kosong Pentadbir Sokongan Jualan – Kuantan
Tambahan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat
Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Bayaran Zakat Harta Dan Fitrah negeri Perak Darul Ridzuan

Garis panduan ini disediakan untuk masyarakat dalam negeri Perak sebagai tatacara melaksanakan ibadah Zakat Harta & Fitrah bagi tahun 1441H/2020M.Tatacara ini akan digunakan sepenuhnya dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan masih berkuatkuasa sehingga suatu tempoh baharu yang akan diumumkan dari semasa ke semasa.

Hebahan ini hendaklah disebarluaskan kepada seluruh masyarakat muslim bagi memastikan setiap genap lapisan masyarakat yang berkelayakan dapat menunaikan ibadah ini dengan sempurna.

ezakat.maiamp.gov.my

Soalan lazim

1. Berapakah kadar Zakat Fitrah yang telah ditetapkan pada tahun ini?

Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak telah menetapkan harga bagi zakat fitrah bagi tahun 1441H/2020M dengan 3 pilihan harga iaitu RM7.00, RM14.00 dan RM21.00.

Harga minima yang perlu dibayar oleh setiap individu yang berkewajipan mengeluarkan zakat fitrah adalah sebanyak RM7.00. Walau bagaimanapun, adalah digalakkan para pembayar fitrah untuk membayar melebihi kadar tersebut mengikut beras yang dimakan atas dasar “tatawwu”. Kadar yang ditawarkan adalah RM14.00 bagi pembayar yang menggunakan beras wangi, beras putih import, beras perank, beras pulut, herba poni dan beras jepun, beras merah dan yang seumpamanya.

Bayaran Zakat Harta Dan Fitrah negeri Pahang

Kewajipan berzakat telah dinyatakan di dalam surah al-Baqarah ayat 110 yang bermaksud: “dan dirikanlah solat serta keluarkanlah zakat.” Serta dalil daripada surah Ibrahim ayat 31 yang bermaksud: “hendaklah mereka mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian dari apa yang kami kurniakan kepada mereka”. Berdasarkan dalil tersebut dapat disimpulkan bahawa mengeluarkan zakat sama ada zakat harta atau zakat fitrah adalah kewajipan yang telah ditetapkan kepada seluruh umat Islam dan kita dilarang untuk mengingkarinya apabila mencukupi syarat wajib.

ezakat.muip.gov.my

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

No comment for Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Posted at

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus Kalau anda memang dah sedia memiliki tubuh yang kurus dan sihat, mungkin anda boleh skip projek ini.... Read More

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Posted at

Dengan kemajuan teknologi, semua Semakan Online Saman JPJ, PDRM Dan AES dapat dilakukan dengan cara yang amat mudah sekali, tepat di hujung hujung jari... Read More

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut – Pernahkah anda menjumpai wang tunai di poket anda, di bantal sofa atau di laci yang tidak... Read More

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu?

Posted at

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu? Nama Ustaz Ebit Lew mungkin tidak dikenali oleh kebanyakan orang bukan Islam di Malaysia tetapi... Read More

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

Posted at

Jenama tudung popular dan paling laris Fesyen sederhana telah menjadi trend baru-baru ini apabila lebih banyak gedung fesyen antarabangsa mula mengeluarkan koleksi pakaian longgar... Read More