HOME
Home » Umum » Semakan Online Insurans Dan Cukai Jalan

Semakan Online Insurans Dan Cukai Jalan

Posted at | Categorised in Umum

Semakan Online Insurans Dan Cukai Jalan

Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pembaharuan Cukai Jalan Dalam Talian di Malaysia

Selaras dengan FMCO baru-baru ini, Kementerian Pengangkutan telah memberikan tempoh kelonggaran selama 60 hari untuk semua pembaharuan cukai jalan dan pembaharuan lesen memandu yang tamat tempoh dari 1 Jun hingga 31 Julai 2021. Walaupun anda masih boleh memandu dengan cukai jalan dan lesen yang telah tamat tempoh, kereta anda mesti masih mempunyai perlindungan insurans yang sah. Pemandu dinasihatkan untuk membawa bersama bukti/nota perlindungan insurans mereka semasa dalam perjalanan.

Semakan Online Insurans Dan Cukai Jalan

Semakan Online Insurans Dan Cukai Jalan

Perbaharui Cukai Jalan Dalam Talian

Berikut ialah jawapan kepada beberapa Soalan Lazim yang menarik dan biasa yang anda perlukan tentang memperbaharui cukai jalan dan insurans dalam talian.

Baca: Insurans Kereta Terbaik

1. Apakah cukai jalan kereta di Malaysia?

Cukai Jalan boleh ditakrifkan sebagai cukai tahunan yang perlu dibayar untuk kereta yang dipandu di jalan raya Malaysia dan cukai ini dikira berdasarkan kapasiti enjin, jenis badan kenderaan dan wilayah.

2. Mengapakah cukai jalan kereta lebih murah di Malaysia Timur?

Kereta yang dipandu di Malaysia Timur membayar cukai yang lebih rendah untuk mengimbangi perbezaan keadaan jalan, kemudahan dan infrastruktur berbanding Semenanjung Malaysia.

3. Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya cukai jalan saya tamat tempoh?

Memandu dengan cukai jalan yang telah tamat tempoh adalah kesalahan yang serius dan jika berlaku sebarang kemalangan, anda tidak akan dapat membuat tuntutan insurans untuk menampung perbelanjaan kerosakan tersebut. Jika anda ditangkap memandu tanpa cukai jalan yang sah, anda sama ada akan dipanggil oleh pegawai JPJ atau dikehendaki menghadiri perbicaraan mahkamah.

4. Bolehkah saya memperbaharui cukai jalan saya tanpa insurans motor?

Tidak, anda tidak boleh sama sekali kerana adalah mustahil untuk memperbaharui cukai jalan anda tanpa memperbaharui insurans anda terlebih dahulu, tidak kira di mana anda melakukannya.

5. Adakah insurans motor wajib dimiliki apabila saya memiliki kereta?

Anda benar-benar memerlukan insurans jika anda mempunyai kereta kerana ia disertakan dengan caj yang mungkin perlu anda bayar kepada pihak ketiga sekiranya berlaku kemalangan. Anda juga wajib mempunyai sekurang-kurangnya pelan Pihak Ketiga di Malaysia untuk memperbaharui cukai jalan tahunan anda.

6. Apakah faktor yang akan mempengaruhi premium insurans?

Lokasi: Kadar premium insurans anda dipengaruhi oleh tempat tinggal anda dan membeli insurans kerana kadar yang lebih tinggi di bandar tempat kemalangan, kecurian dan vandalisme adalah perkara biasa. Anda juga akan membayar premium yang lebih tinggi jika kereta anda lebih mahal.

Umur: Pemandu yang lebih muda dan tidak berpengalaman secara automatik akan mempunyai risiko yang lebih tinggi kepada syarikat insurans kereta dan akan menyebabkan pemandu yang tidak berpengalaman mempunyai kadar premium yang lebih tinggi.

Rekod Pemanduan: Pemandu yang mempunyai sejarah pemanduan yang bersih biasanya akan diberikan premium yang lebih rendah berbanding pemandu yang mempunyai sejarah kemalangan, tiket memandu laju dan lain-lain.

Jenis kenderaan: Kenderaan bermotor yang dikelaskan sebagai model berprestasi sederhana, berprestasi tinggi, enjin belakang dan kenderaan sukan akan mempunyai kadar premium yang lebih tinggi berbanding kereta biasa.

7. Apakah itu Diskaun Tanpa Tuntutan (NCD)?

Diskaun Tanpa Tuntutan (Non Claim Discount) adalah seperti namanya, diskaun yang diberikan kepada pemandu yang tidak membuat sebarang tuntutan insurans sepanjang tempoh insurans. Jika anda tidak membuat sebarang tuntutan, NCD anda pasti akan meningkat, tetapi sebaik sahaja anda membuat tuntutan, ia akan bermula sekali lagi daripada 0%. Anda perlu mula membinanya semula selepas setahun membayar premium anda sepenuhnya.

Perbaharui Insurans Kereta Secara Online: Bolehkah Anda Memandu Tanpa Insurans Kereta di Malaysia?

Insurans kereta berfungsi sebagai perlindungan jangka panjang. Secara amnya, insurans kenderaan bermotor ialah polisi yang melindungi kenderaan seperti kereta, motosikal, bas, dan lori daripada risiko yang tidak dijangka seperti kecurian, serta kerosakan yang tidak disengajakan. Walaupun anda adalah pemandu yang paling berhati-hati di luar sana, kemalangan boleh berlaku tanpa diduga – sama ada bonggol kecil atau perlanggaran besar, insurans kereta pada asasnya adalah penyelamat (dari sudut kewangan) anda dalam situasi ini.

Di Malaysia, insurans kereta adalah keperluan dan keperluan undang-undang apabila anda membeli kenderaan. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai jenis insurans kereta di Malaysia, dengan plan perlindungan yang berbeza, serta terma dan syarat. Jadi sebelum anda mendapatkan insurans kereta, anda sentiasa boleh menyemak Panduan Lengkap kami untuk Insurans Kereta di Malaysia untuk mengetahui lebih lanjut tentang semua butiran terperinci.

Cara Memperbaharui Cukai Jalan & Insurans Secara Online

Berikut ialah beberapa cara anda boleh memperbaharui cukai jalan dan insurans motor anda.

1. Portal Web MyEG

Selaras dengan sekatan baru-baru ini, adalah lebih selamat untuk melakukan sebarang transaksi sdecara online. Satu cara anda boleh melakukannya adalah melalui laman web MyEG, penyedia dalam talian untuk perkhidmatan e-kerajaan. Tetapi perlu diingat bahawa anda tidak akan dapat memperbaharui cukai jalan anda jika anda belum mempunyai polisi insurans yang sah. Di bawah laman web MyEG, anda hanya perlu memilih JPJ, klik pada tab pembaharuan cukai jalan, isikan butiran anda dan dapatkan cukai jalan anda dihantar kepada anda dalam masa 2-3 hari bekerja. Pembayaran boleh dibuat melalui kad kredit atau pindahan bank dalam talian. Ia semudah itu!

2. Laman Web/App Penyedia Insurans

Sesetengah syarikat insurans juga membenarkan anda membuat pilihan untuk memperbaharui cukai jalan anda di laman web mereka apabila anda memperbaharui polisi insurans motor anda kerana lazimnya ramai pemilik kereta ingin mengurangkan kerumitan melakukannya secara berasingan. Anda hanya perlu mengisi butiran melalui aplikasi atau laman web, bayar cukai jalan dan insurans dan hantarkan kepada anda dalam masa kurang daripada 5 hari bekerja.

Cara Memperbaharui Cukai Jalan dan Insurans Secara Hadir Diri

Sebelum hari-hari transaksi secara online, satu-satunya cara anda boleh memperbaharui cukai jalan dan insurans motor anda adalah di kaunter di pejabat pos atau mana-mana pejabat/cawangan JPJ yang lain. Anda masih boleh memperbaharuinya di lokasi ini sekarang kerana lokasi ini masih digemari oleh warga emas dan mereka yang tidak celik teknologi. Jangan lupa untuk membawa dokumen yang diperlukan dan wang tunai yang mencukupi kerana sesetengah cawangan tidak menerima pembayaran melalui kad.

Sekarang setelah anda mengetahui lebih lanjut mengenai cukai jalan dan insurans motor secara online, sila ambil perhatian tarikh pembaharuan anda yang seterusnya adalah supaya perkara boleh dilakukan dengan cara yang tidak menyusahkan. Dan jika anda ingin menjual kereta terpakai anda atau untuk sebarang perkhidmatan dan pertanyaan berkaitan kereta terpakai lain, sila layari tapak web Carsome.

No comment for Semakan Online Insurans Dan Cukai Jalan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Semakan Online Insurans Dan Cukai Jalan

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Posted at

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno – Ingin mendapat ganjaran dalam Bitcoin secara percuma kerana merujuk rakan dan keluarga anda kepada Luno? Hebat! Dalam... Read More

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000, Inilah Masanya

Posted at

Seorang penganalisis kripto telah membentangkan analisis 39 bulan yang boleh menentukan bila harga XRP akan meningkat ke paras tertinggi baharu sepanjang masa. Analisis menandakan... Read More

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

Posted at

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH Salam, Setiap 21hb adalah hari yang gembira buat semua슠pengguna simkad Tone Wow슠yang aktif.... Read More

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More