HOME
Home » semakan online » Semakan Online Penyata KWSP

Semakan Online Penyata KWSP

Posted at | Categorised in semakan online

Bagaimana membuat semakan online penyata KWSP anda tanpa membuang masa hadir dan beratur panjang di pejabat KWSP.

Masih ramai dari kalangan kita tidak sedar yang kita boleh membuat semakan penyata KWSP secara online atau kurang mahir menggunakan laman web KWSP tersebut. Jadi kami di Semakan Online akan memberi sedikit panduan supaya memudahkan anda yang memerlukannya.

Anda boleh membuat semakan penyata KWSP anda dengan mudah sekali jika anda mengikuti panduan ini.

Apa yang anda perlukan hanyalah talian internet

Semakan Online Penyata KWSP

Sebelum membuat permohonan untuk pinjaman bank atau kad kredit, anda perlu menyediakan beberapa dokumen sokongan seperti salinan MyKad anda, slip gaji terbaru dan penyata KWSP. Anda mempunyai kad pengenalan di dompet anda, dan anda akan gembira mencari slip gaji anda di laci meja anda setiap bulan akhir, tetapi bagaimana untuk mendapatkan penyata KWSP terkini anda dengan cepat? Malah, bagaimana untuk menyemak baki akaun KWSP?

Biasanya, anda perlu mengunjungi pejabat KWSP terdekat atau kiosk KWSP untuk mencetaknya, tetapi itulah cara yang sangat baik untuk membuang masa anda! Sekarang, anda boleh melayari laman web KWSP dan membuka i-Akaun. Ini membolehkan anda menyemak baki akaun KWSP anda (dari Akaun 1 dan 2), dan mencetak pernyata KWSP terkini anda. Pertama sekali, anda memerlukan kod pengaktifan untuk mula menggunakan akaun KWSP dalam talian anda.

Bagaimana untuk mendapatkan Kod Pengaktifan i-Akaun KWSP?

Dapatkan kod pengaktifan dengan menghubungi KWSP di 03-8922-6000 dan menjawab beberapa soalan mudah untuk mengesahkan butiran peribadi anda. Kod tersebut akan dihantar melalui SMS sebaik sahaja anda mengesahkan nombor telefon bimbit anda. Anda akan menerima kod pengaktifan melalui SMS di telefon bimbit anda sejurus selepas itu.

Sebagai alternatif, anda juga boleh mendapatkan kod pengaktifan KWSP anda dengan mencetaknya di kios KWSP di pelbagai lokasi di seluruh negara.

Bagaimana untuk mengaktifkan KWSP i-Akaun?

Pergi ke laman utama KWSP. Log masuk sebagai ahli i-Akaun. Anda perlu mengaktifkan akaun dahulu, klik pada “pengaktifan i-Akaun” di bawah medan ID Pengguna.

Masukkan nombor MyKad dan kod pengaktifan anda. Selanjutnya, isikan butiran peribadi dan keselamatan akaun baru anda – sahkan nama pengguna, kata laluan, dan 3 soalan dan jawapan rahsia. Terakhir, pilih salah satu dari 5 imej ditambah frasa rahsia dan anda sudah selesai. Ia semudah itu – anda tidak perlu menyemak nombor KWSP anda untuk melakukannya, jadi tidak perlu risau jika anda terlupa nombor ahli KWSP anda.

Bagaimana untuk mencetak pernyataan KWSP dari KWSP?

Mari kita kembali ke halaman login i-Akaun. Masukkan nama pengguna dan kata laluan baru anda – frasa rahsia anda akan muncul untuk mengesahkan diri adalah benar-benar anda.

Di laman web i-Akaun anda, klik ‘MyAccount’ di bar navigasi atas. Anda kini boleh memilih dari semua penyata KWSP untuk melihatnya. Ingat, pihak bank akan sentiasa meminta salinan penyata KWSP terkini apabila anda membuat permohonan produk perbankan mereka. Di bahagian bawah pernyataan KWSP dalam talian anda, terdapat pilihan untuk mencetak salinan – dan di sana anda boleh dapatkannya!

Anda rasa panduan Semakan Online Penyata KWSP ini bermanfaat? Sila tekan butang share supaya lebih ramai yang akan mendapat manfaat dari perkongsian anda.

 

No comment for Semakan Online Penyata KWSP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Semakan Online Penyata KWSP

Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at

Semakan online wang tidak dituntut Adakah anda mempunyai wang yang tidak dituntut? Anda kini boleh membuat semakan secara online wang yang tidak dituntut. Kembali... Read More

Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah

28 Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah

Posted at

Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah. Perkataan itu memunculkan gambar gadis Muslim yang cantik dengan tudung cantik menutupi kepala mereka, menyembunyikan rambut mereka dari... Read More

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan

Posted at

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan Gagal Permohonan BPN? Mungkin anda pernah berdaftar dengan SSM atau anda anda susah mempunyai syarikat... Read More

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Posted at

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia. Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) telah mewujudkan platform dalam talian untuk umat... Read More

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei - Tengku Zafrul

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Posted at

Fasa kedua pembayaran BPN akan bermula pada 4 Mei – Tengku Zafrul (Semak status permohonan BPN, semakan online permohonan BPN, BSH) KUALA LUMPUR (28... Read More