HOME
Home » semakan online » Semakan Penilaian Hartanah: Berapa Banyak Yang Anda Benar-benar Tahu?

Semakan Penilaian Hartanah: Berapa Banyak Yang Anda Benar-benar Tahu?

Posted at | Categorised in semakan online

Semakan Penilaian Hartanah: Berapa banyak yang kita benar-benar tahu mengenai penilaian harta benda? Vicky How, Pengetua Perundangan Harta Tanah Bloomland berkongsi beberapa petua penting ketika datang ke topik ini di iProperty.

Semakan Penilaian Hartanah: Berapa Banyak Yang Anda Benar-benar Tahu?

1. Permohonan pinjaman

Terdapat beberapa tanggapan salah bahawa pembeli dan pelabur hartanah layak mendapat pinjaman bank sehingga kadar 90% daripada harga belian untuk hartanah pertama dan kedua. Walau bagaimanapun, realitinya ialah tidak semua pihak mampu atau layak untuk mendapatkan pembiayaan pinjaman 90%. Apabila anda memohon pinjaman bank untuk membiayai pembelian harta pertama atau kedua, bank akan mengambil kira dua faktor penting: –

i. Status kewangan peminjam; dan
ii. Nilai harta itu.

Walaupun anda mempunyai rekod kewangan yang sempurna, iaitu pendapatan anda adalah lebih daripada mencukupi untuk menampung pinjaman itu, anda tidak banyak ditujukan dan anda mempunyai satu atau lebih akaun bank yang aktif secara kewangan dengan aliran tunai yang sihat, pihak bank mesti meletakkan nilai hartanah itu ke dalam penilaian berisiko tinggi.

2. Lantik Jurunilai

Pihak bank perlu melantik seorang jurunilai dari senarai panel penilaiannya untuk menilai hartanah. Bank hanya boleh memberi pinjaman sehingga 90% dari nilai harta berdasarkan laporan penilaian.

Semakan Penilaian Hartanah Semakan Penilaian Hartanah – malaysiahousingloan.net

Sebagai contoh, anda telah memeterai perjanjian jual beli untuk membeli harta bagi jumlah wang sebanyak RM500,000. Anda telah memohon kepada Bank M untuk mendapatkan pinjaman. Bank M melantik salah seorang jurunilai panel bank untuk menilai harta tersebut dan menyediakan laporan penilaian bertulis.

Jurunilai menilai hartanah tersebut dan menghargai harta tersebut untuk jumlah hanya RM450,000 sahaja. Berdasarkan nilai pada laporan penilaian bertulis, pembeli boleh mendapatkan pinjaman sehingga 90% daripada RM450,000 dan bukan 90% daripada RM500,000.

3. Menentukan nilai

Bagaimanakah penilai menentukan nilai hartanah? Penilai memperolehi harga jualan yang paling terkini dari JPPH (Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta) dan membuat penyesuaian yang perlu berdasarkan keadaan hartanah dan nilai ditambah dari pengubahsuaian (jika ada). Oleh itu, hartanah di kawasan yang sama terletak di sebelah satu sama lain tidak semestinya akan berkongsi nilai yang sama.

Dengan menggunakan contoh yang sama di atas, seseorang boleh berhujah bahawa pasaran sedang dijual pada harga RM500,000 tetapi kenapa penilaian hartanah pada kadar RM450,000 sahaja?

Salah satu sebabnya ialah JPPH hanya mengemas kini data urus niaga penjualan setiap tiga hingga enam bulan. Walaupun harga hartanah mungkin meningkat dengan ketara dalam tempoh tiga hingga enam bulan, jurunilai harus bergantung pada data urus niaga jualan yang tidak up to date dengan nilai pasaran terkini.

4. Pengubahsuaian

Sebab lain di atas ialah rumah yang dijual dengan harga RM500,000 telah diubahsuai sedangkan rumah yang anda beli bernilai RM450,000 hanyalah unit yang kosong atau tidak mengalami banyak renovasi.

Pembeli hartanah dan pelabur hartanah perlu ingat bahawa penilai hanya akan mengambil kira pengubahsuaian berikut yang mungkin dapat menambah nilai kepada harta tersebut: –

a. Perubahan lantai;
b. Penambahan yang dibenarkan;
c. Dabinet dapur dan almari pakaian;
d. Plaster siling (s);
e. Grill (s);
f. Sistem penggera; dan
g. Sistem pintu auto.

Sesetengah rumah boleh diubahsuai baru-baru ini tetapi kerja itu tidak dapat dilihat atau rumahnya tidak diurus dengan baik, yang seterusnya tidak akan menambah banyak nilai kepada hartanah itu.

5. Faktor lain

Lokasi harta tanah.

Kebolehcapaian: Hartanah dengan peningkatan aksesibilitas yang tinggi. Satu contoh yang baik ialah Setia Alam di Shah Alam dan Bandar Bukit Raja di Klang. Terdapat tiga lebuh raya yang menghubungkan Setia Alam dan Bandar Bukit Raja ke Kuala Lumpur. The Light Rail Transit 3 berada di landasan untuk siap pada suku pertama tahun 2020. Terdapat bas harian dari KL ke Klang dan sebaliknya membawa Terminal Bas Klang Sentral terletak dalam jarak 5 minit perjalanan dari Setia Alam dan Bandar Bukit Raja.

Kemudahan: Jarak ke kemudahan seperti hospital swasta dan sekolah antarabangsa atau swasta meningkatkan nilai hartanah.

Kemudahan: Adakah terdapat ciri-ciri yang memberikan keselesaan, kemudahan atau keseronokan? Kedekatan hartanah ke pusat membeli-belah, pusat rekreasi seperti pusat sukan, teater dan restoran meningkatkan nilai dari semasa ke semasa.

Jarak berdekatan: Hartanah dengan jarak dekat dengan sistem pembetungan, stesen janakuasa dan talian kuasa elektrik cenderung kurang berharga kerana faktor risiko yang berkaitan.

Menghala arah Barat: Hartanah yang menghadap ke barat cenderung kurang berharga ketika cahaya matahari petang datang pada sudut hampir mendatar dan biaya yang lebih tinggi akan ditanggung untuk meningkatkan penyejukan properti.

T-Junction: Hartanah yang berhadapan dengan T-simpang cenderung kurang berharga kerana faktor risiko yang dikaitkan dengan peningkatan kemungkinan bahawa kenderaan mungkin bertabrakan dengan pintu pagar hartanah tersebut.

Tajuk menarik: Semak kelayakan pinjaman perumahan

Tags :

No comment for Semakan Penilaian Hartanah: Berapa Banyak Yang Anda Benar-benar Tahu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Semakan Penilaian Hartanah: Berapa Banyak Yang Anda Benar-benar Tahu?

Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at

Semakan online wang tidak dituntut Adakah anda mempunyai wang yang tidak dituntut? Anda kini boleh membuat semakan secara online wang yang tidak dituntut. Kembali... Read More

Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah

28 Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah

Posted at

Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah. Perkataan itu memunculkan gambar gadis Muslim yang cantik dengan tudung cantik menutupi kepala mereka, menyembunyikan rambut mereka dari... Read More

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan

Posted at

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan Gagal Permohonan BPN? Mungkin anda pernah berdaftar dengan SSM atau anda anda susah mempunyai syarikat... Read More

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Posted at

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia. Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) telah mewujudkan platform dalam talian untuk umat... Read More

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei - Tengku Zafrul

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Posted at

Fasa kedua pembayaran BPN akan bermula pada 4 Mei – Tengku Zafrul (Semak status permohonan BPN, semakan online permohonan BPN, BSH) KUALA LUMPUR (28... Read More