HOME
Home » Umum » Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Posted at | Categorised in Umum

Dengan kemajuan teknologi, semua Semakan Online Saman JPJ, PDRM Dan AES dapat dilakukan dengan cara yang amat mudah sekali, tepat di hujung hujung jari anda. Semakan online saman yang belum dibayar atau tertunggak dari Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), atau AES dalam talian juga tidak terkecuali. Di sini, kami akan membahas cara membuat semakan online saman dari jabatan berkaitan ini dalam talian dan melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS), cara membuat semakan online saman dengan nombor plat kereta serta beberapa Soalan Lazim mengenai saman.

Semakan Secara Online Saman PDRM serta Saman JPJ dan AES

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Berikut adalah 5 cara untuk memeriksa sama ada anda mempunyai saman yang belum dibayar dalam talian –

Semakan Online Saman JPJ, PDRM Dan AES

 

Layari laman web rasmi MyEG.

 • Daftar atau Log masuk menggunakan kelayakan anda.
 • Pergi ke pautan e-Perkhidmatan dan pilih jabatan (PDRM, JPJ, atau AES) yang anda ingin periksa saman anda.
 • Masukkan maklumat yang diperlukan dan klik pada butang Check.
 • Kemudian, anda akan dapat melihat semua maklumat yang berkaitan dengan saman anda. Anda juga boleh memilih untuk menyelesaikan saman ini dengan membuat pembayaran saman secara secara online.

Semak Saman Secara Online di laman web rasmi JPJ

Di laman web ini, anda hanya dapat memeriksa saman yang berkaitan dengan lalu lintas. Saman JPJ biasanya merupakan catatan notis atau saman yang dikeluarkan terhadap pengguna kenderaan atau pemilik yang melakukan kesalahan lalu lintas. Saman AES merujuk kepada kesalahan yang dikesan oleh sistem pengesanan automatik yang dipasang di jalan utama di seluruh Malaysia menggunakan kamera (gambar dan video).

Saman yang dikeluarkan oleh JPJ terbahagi kepada dua jenis – saman yang dapat dikompaun dan saman yang tidak dapat dikompaun. Saman kompaun boleh dibayar dalam jangka masa yang ditentukan. Sedangkan saman yang tidak dapat dikompaun harus diselesaikan di makhamah sebagaimana ditentukan dalam slip saman. Saman JPJ atau AES boleh dibayar di mana-mana Pejabat Negeri JPJ, Cawangan JPJ berhampiran anda, atau melalui e-Perkhidmatan.

semakan saman secara online

 

Untuk semakan secara online saman tertunda anda di laman web rasmi JPJ, yang perlu anda lakukan ialah–

 • Lawati laman web rasmi JPJ.
 • Pilih sama ada anda ingin memasukkan nombor MyKad anda (jika anda orang Malaysia) atau kedua-dua MyKad dan nombor pendaftaran kenderaan anda dari menu dropdown yang tersedia.
 • Masukkan maklumat yang diperlukan dan klik pada butang Check.
 • Sistem akan memaparkan semua maklumat yang berkaitan dengan saman yang dikeluarkan oleh JPJ dan AES untuk tindakan selanjutnya.

Semakan Secara Online Saman melalui RILEK

RILEK yang merupakan singkatan dari “Rangkaian Interactif Laman Elektronik Kerajaan” atau Portal Rangkaian Interaktif Kerajaan adalah laman web yang memberikan kemudahan kepada orang ramai dengan mempunyai akses interaktif ke pelbagai agensi kerajaan. Laman web ini membolehkan anda memeriksa pertanyaan dan pembayaran saman PDRM anda. Yang mesti anda buat ialah:

 • Lawati laman web RILEK.
 • Daftar sebagai pengguna, kemudian log masuk menggunakan ID Pengguna dan kata laluan yang didaftarkan lebih awal.
 • Klik pada menu ‘Search By’ dan pilih PDRM Summons.
 • Masukkan maklumat yang diperlukan dan semua butiran yang berkaitan akan dipaparkan untuk tindakan selanjutnya.
 • Pembayaran di portal ini boleh dilakukan secara online melalui perbankan internet seperti Maybank2u, CIMB Clicks, Public Bank, RHB, dan lain-lain.

Semakan Online Saman melalui SSO PDRM

‘Sistem Semakan Online‘ (SSO) atau Sistem Kajian Dalam Talian adalah perkhidmatan yang disediakan oleh PDRM yang membolehkan orang ramai menyemak perkhidmatan dalam talian seperti menyemak status dan siasatan laporan polis anda (jika ada), status saman lalu lintas yang tidak dapat dijelaskan, dan pengambilan jawatan kosong terkini dalam PDRM.

Yang perlu anda lakukan untuk memeriksa status saman anda ialah:

 • Lawati laman web SSO.
 • Daftar untuk akaun (jika anda pengguna baru) atau log masuk menggunakan ID Pengguna dan kata laluan yang anda tetapkan.
 • Klik pada butang ‘Status Saman’ untuk menyemak saman menggunakan Nombor MyKad atau nombor plat kereta anda.

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Semakan Online Melalui MyBayar Saman

MyBayar Saman adalah platform dalam talian yang membolehkan pengguna membayar saman lalu lintas secara dalam talian dan ia boleh dilakukan di laman web atau di aplikasi mudah alih. Ini adalah inisiatif oleh jabatan penyiasatan dan penguatkuasaan lalu lintas PDRM (JSPT) untuk mewujudkan sistem pembayaran dalam talian yang lebih baik yang pantas, cekap dan mudah.

Terdapat tiga langkah yang perlu diambil sebelum seseorang menggunakan aplikasi laman web / mudah alih untuk membersihkan saman mereka.

 • Pendaftaran – Yang perlu anda lakukan ialah memasukkan butir-butir peribadi yang diperlukan, isikan pengesahan OTP yang akan dihantar ke telefon bimbit anda, dan log masuk menggunakan bukti kelayakan anda di laman web / aplikasi.
 • Ulasan – Perincian saman anda akan dipaparkan sehingga anda dapat memeriksa apakah ada yang baru yang perlu anda bayar.
 • Pembayaran – Pilih kaedah pembayaran pilihan anda di halaman pembayaran untuk menyelesaikan saman anda.

Permohonan online geran khas Prihatin
Cara buat duit online
Apakah pendapatan pasif sesuai untuk anda
Menjana wang pasif
Bisnea Aiskrim

Related Post to Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More