HOME
Home » Umum » Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Posted at | Categorised in Umum

Dengan kemajuan teknologi, semua Semakan Online Saman JPJ, PDRM Dan AES dapat dilakukan dengan cara yang amat mudah sekali, tepat di hujung hujung jari anda. Semakan online saman yang belum dibayar atau tertunggak dari Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), atau AES dalam talian juga tidak terkecuali. Di sini, kami akan membahas cara membuat semakan online saman dari jabatan berkaitan ini dalam talian dan melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS), cara membuat semakan online saman dengan nombor plat kereta serta beberapa Soalan Lazim mengenai saman.

Semakan Secara Online Saman PDRM serta Saman JPJ dan AES

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Berikut adalah 5 cara untuk memeriksa sama ada anda mempunyai saman yang belum dibayar dalam talian –

Semakan Online Saman JPJ, PDRM Dan AES

 

Layari laman web rasmi MyEG.

 • Daftar atau Log masuk menggunakan kelayakan anda.
 • Pergi ke pautan e-Perkhidmatan dan pilih jabatan (PDRM, JPJ, atau AES) yang anda ingin periksa saman anda.
 • Masukkan maklumat yang diperlukan dan klik pada butang Check.
 • Kemudian, anda akan dapat melihat semua maklumat yang berkaitan dengan saman anda. Anda juga boleh memilih untuk menyelesaikan saman ini dengan membuat pembayaran saman secara secara online.

Semak Saman Secara Online di laman web rasmi JPJ

Di laman web ini, anda hanya dapat memeriksa saman yang berkaitan dengan lalu lintas. Saman JPJ biasanya merupakan catatan notis atau saman yang dikeluarkan terhadap pengguna kenderaan atau pemilik yang melakukan kesalahan lalu lintas. Saman AES merujuk kepada kesalahan yang dikesan oleh sistem pengesanan automatik yang dipasang di jalan utama di seluruh Malaysia menggunakan kamera (gambar dan video).

Saman yang dikeluarkan oleh JPJ terbahagi kepada dua jenis – saman yang dapat dikompaun dan saman yang tidak dapat dikompaun. Saman kompaun boleh dibayar dalam jangka masa yang ditentukan. Sedangkan saman yang tidak dapat dikompaun harus diselesaikan di makhamah sebagaimana ditentukan dalam slip saman. Saman JPJ atau AES boleh dibayar di mana-mana Pejabat Negeri JPJ, Cawangan JPJ berhampiran anda, atau melalui e-Perkhidmatan.

semakan saman secara online

 

Untuk semakan secara online saman tertunda anda di laman web rasmi JPJ, yang perlu anda lakukan ialah–

 • Lawati laman web rasmi JPJ.
 • Pilih sama ada anda ingin memasukkan nombor MyKad anda (jika anda orang Malaysia) atau kedua-dua MyKad dan nombor pendaftaran kenderaan anda dari menu dropdown yang tersedia.
 • Masukkan maklumat yang diperlukan dan klik pada butang Check.
 • Sistem akan memaparkan semua maklumat yang berkaitan dengan saman yang dikeluarkan oleh JPJ dan AES untuk tindakan selanjutnya.

Semakan Secara Online Saman melalui RILEK

RILEK yang merupakan singkatan dari “Rangkaian Interactif Laman Elektronik Kerajaan” atau Portal Rangkaian Interaktif Kerajaan adalah laman web yang memberikan kemudahan kepada orang ramai dengan mempunyai akses interaktif ke pelbagai agensi kerajaan. Laman web ini membolehkan anda memeriksa pertanyaan dan pembayaran saman PDRM anda. Yang mesti anda buat ialah:

 • Lawati laman web RILEK.
 • Daftar sebagai pengguna, kemudian log masuk menggunakan ID Pengguna dan kata laluan yang didaftarkan lebih awal.
 • Klik pada menu ‘Search By’ dan pilih PDRM Summons.
 • Masukkan maklumat yang diperlukan dan semua butiran yang berkaitan akan dipaparkan untuk tindakan selanjutnya.
 • Pembayaran di portal ini boleh dilakukan secara online melalui perbankan internet seperti Maybank2u, CIMB Clicks, Public Bank, RHB, dan lain-lain.

Semakan Online Saman melalui SSO PDRM

‘Sistem Semakan Online‘ (SSO) atau Sistem Kajian Dalam Talian adalah perkhidmatan yang disediakan oleh PDRM yang membolehkan orang ramai menyemak perkhidmatan dalam talian seperti menyemak status dan siasatan laporan polis anda (jika ada), status saman lalu lintas yang tidak dapat dijelaskan, dan pengambilan jawatan kosong terkini dalam PDRM.

Yang perlu anda lakukan untuk memeriksa status saman anda ialah:

 • Lawati laman web SSO.
 • Daftar untuk akaun (jika anda pengguna baru) atau log masuk menggunakan ID Pengguna dan kata laluan yang anda tetapkan.
 • Klik pada butang ‘Status Saman’ untuk menyemak saman menggunakan Nombor MyKad atau nombor plat kereta anda.

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Semakan Online Melalui MyBayar Saman

MyBayar Saman adalah platform dalam talian yang membolehkan pengguna membayar saman lalu lintas secara dalam talian dan ia boleh dilakukan di laman web atau di aplikasi mudah alih. Ini adalah inisiatif oleh jabatan penyiasatan dan penguatkuasaan lalu lintas PDRM (JSPT) untuk mewujudkan sistem pembayaran dalam talian yang lebih baik yang pantas, cekap dan mudah.

Terdapat tiga langkah yang perlu diambil sebelum seseorang menggunakan aplikasi laman web / mudah alih untuk membersihkan saman mereka.

 • Pendaftaran – Yang perlu anda lakukan ialah memasukkan butir-butir peribadi yang diperlukan, isikan pengesahan OTP yang akan dihantar ke telefon bimbit anda, dan log masuk menggunakan bukti kelayakan anda di laman web / aplikasi.
 • Ulasan – Perincian saman anda akan dipaparkan sehingga anda dapat memeriksa apakah ada yang baru yang perlu anda bayar.
 • Pembayaran – Pilih kaedah pembayaran pilihan anda di halaman pembayaran untuk menyelesaikan saman anda.

Permohonan online geran khas Prihatin
Cara buat duit online
Apakah pendapatan pasif sesuai untuk anda
Menjana wang pasif
Bisnea Aiskrim

No comment for Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Posted at

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno – Ingin mendapat ganjaran dalam Bitcoin secara percuma kerana merujuk rakan dan keluarga anda kepada Luno? Hebat! Dalam... Read More

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000, Inilah Masanya

Posted at

Seorang penganalisis kripto telah membentangkan analisis 39 bulan yang boleh menentukan bila harga XRP akan meningkat ke paras tertinggi baharu sepanjang masa. Analisis menandakan... Read More

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

Posted at

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH Salam, Setiap 21hb adalah hari yang gembira buat semua슠pengguna simkad Tone Wow슠yang aktif.... Read More

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More