HOME
Home » Umum » Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut

Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut

Posted at | Categorised in Umum

Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut – Adakah anda mempunyai wang yang tidak dituntut? Anda kini boleh membuat semakan secara online wang yang tidak dituntut.

Pada tahun 2017, kerajaan Malaysia bercakap tentang melancarkan Sistem Maklumat Wang Tak Dituntut Kerajaan Elektronik (eGUMIS) untuk memudahkan rakyat menyemak sama ada mereka mempunyai wang yang tidak dituntut. Pada asasnya, wang tidak dituntut terdiri daripada akaun bank yang tidak aktif, deposit tetap tidak dituntut yang telah tamat tempoh, pembayaran insurans dan pelbagai kepentingan lain.

Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut

Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut

Pada masa itu, satu-satunya jalan untuk rakyat yang berkenaan adalah pergi ke Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM), dan beratur untuk melihat sama ada mereka mempunyai wang tidak dituntut yang boleh dituntut. Walau bagaimanapun, ia diperhatikan sebagai satu proses yang menjengkelkan – beratur selama berjam-jam tanpa jaminan bahawa anda sebenarnya akan mempunyai wang yang tidak dituntut akan melakukannya.

Sehingga 31 Oktober 2019, jumlah wang tidak dituntut berjumlah hampir RM7 bilion, dengan jabatan itu berjanji untuk menyediakan portal untuk orang ramai mengetahui sama ada wang itu adalah hak milik mereka. Di SoyaCincau baru-baru ini mendapati bahawa portal eGUMIS kini berfungsi, dan anda boleh menyemak status wang tidak dituntut anda dalam talian.

Untuk berbuat demikian, pergi ke portal eGUMIS, dan daftar untuk akaun dengan mengklik pada “Pendaftaran” (berhampiran bahagian atas halaman). Setelah anda mengisi butiran yang diperlukan, log masuk dengan kelayakan baharu anda di halaman “Log Masuk“. Setelah anda mengesahkan pendaftaran melalui e-mel, anda akan dikehendaki menetapkan kata laluan kekal untuk akaun anda.

Sebaik sahaja anda log masuk, klik pada “Carian Wang Tak Dituntut” (di panel sebelah kiri) dan masukkan nombor IC anda. Walaupun anda boleh mencari nombor IC orang lain juga, sila ambil perhatian bahawa anda hanya dibenarkan membuat dua carian setiap hari.

Jika carian anda menunjukkan bahawa anda mempunyai wang yang boleh dituntut, ia akan dipaparkan di bawah “Hasil Carian”. Seterusnya, cetak senarai anda dengan mengklik pada “Cetak”, dan simpan senarai sebagai PDF.

Akhir sekali, anda perlu membuat permohonan agar wang yang tidak dituntut dikembalikan kepada anda. Portal itu tidak menyepadukan proses permohonan pada masa ini, jadi anda perlu menghantar permohonan dengan Jabatan Ketua Akaun Malaysia. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang proses tersebut baca di sini.

Pautan penting:

Cara pantas buat duit dalam talian
Cara menjual di Shopee
Rahsia lulus temuduga kerja kerajaan
Idea pemasaran perniagaan kecil

No comment for Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Posted at

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno – Ingin mendapat ganjaran dalam Bitcoin secara percuma kerana merujuk rakan dan keluarga anda kepada Luno? Hebat! Dalam... Read More

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000, Inilah Masanya

Posted at

Seorang penganalisis kripto telah membentangkan analisis 39 bulan yang boleh menentukan bila harga XRP akan meningkat ke paras tertinggi baharu sepanjang masa. Analisis menandakan... Read More

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

Posted at

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH Salam, Setiap 21hb adalah hari yang gembira buat semua슠pengguna simkad Tone Wow슠yang aktif.... Read More

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More