HOME
Home » Umum » Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut

Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut

Posted at | Categorised in Umum

Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut – Adakah anda mempunyai wang yang tidak dituntut? Anda kini boleh membuat semakan secara online wang yang tidak dituntut.

Pada tahun 2017, kerajaan Malaysia bercakap tentang melancarkan Sistem Maklumat Wang Tak Dituntut Kerajaan Elektronik (eGUMIS) untuk memudahkan rakyat menyemak sama ada mereka mempunyai wang yang tidak dituntut. Pada asasnya, wang tidak dituntut terdiri daripada akaun bank yang tidak aktif, deposit tetap tidak dituntut yang telah tamat tempoh, pembayaran insurans dan pelbagai kepentingan lain.

Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut

Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut

Pada masa itu, satu-satunya jalan untuk rakyat yang berkenaan adalah pergi ke Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM), dan beratur untuk melihat sama ada mereka mempunyai wang tidak dituntut yang boleh dituntut. Walau bagaimanapun, ia diperhatikan sebagai satu proses yang menjengkelkan – beratur selama berjam-jam tanpa jaminan bahawa anda sebenarnya akan mempunyai wang yang tidak dituntut akan melakukannya.

Sehingga 31 Oktober 2019, jumlah wang tidak dituntut berjumlah hampir RM7 bilion, dengan jabatan itu berjanji untuk menyediakan portal untuk orang ramai mengetahui sama ada wang itu adalah hak milik mereka. Di SoyaCincau baru-baru ini mendapati bahawa portal eGUMIS kini berfungsi, dan anda boleh menyemak status wang tidak dituntut anda dalam talian.

Untuk berbuat demikian, pergi ke portal eGUMIS, dan daftar untuk akaun dengan mengklik pada “Pendaftaran” (berhampiran bahagian atas halaman). Setelah anda mengisi butiran yang diperlukan, log masuk dengan kelayakan baharu anda di halaman “Log Masuk“. Setelah anda mengesahkan pendaftaran melalui e-mel, anda akan dikehendaki menetapkan kata laluan kekal untuk akaun anda.

Sebaik sahaja anda log masuk, klik pada “Carian Wang Tak Dituntut” (di panel sebelah kiri) dan masukkan nombor IC anda. Walaupun anda boleh mencari nombor IC orang lain juga, sila ambil perhatian bahawa anda hanya dibenarkan membuat dua carian setiap hari.

Jika carian anda menunjukkan bahawa anda mempunyai wang yang boleh dituntut, ia akan dipaparkan di bawah “Hasil Carian”. Seterusnya, cetak senarai anda dengan mengklik pada “Cetak”, dan simpan senarai sebagai PDF.

Akhir sekali, anda perlu membuat permohonan agar wang yang tidak dituntut dikembalikan kepada anda. Portal itu tidak menyepadukan proses permohonan pada masa ini, jadi anda perlu menghantar permohonan dengan Jabatan Ketua Akaun Malaysia. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang proses tersebut baca di sini.

Pautan penting:

Cara pantas buat duit dalam talian
Cara menjual di Shopee
Rahsia lulus temuduga kerja kerajaan
Idea pemasaran perniagaan kecil

Related Post to Semakan Secara Online Wang Yang Tidak Dituntut

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More