HOME
Home » Umum » Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu?

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu?

Posted at | Categorised in Umum

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu? Nama Ustaz Ebit Lew mungkin tidak dikenali oleh kebanyakan orang bukan Islam di Malaysia tetapi dia telah menjadi nama besar di kalangan umat Islam. Oleh kerana rakyat Malaysia tinggal di rumah semasa tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO), dengan kebanyakan terpaku pada komputer dan telefon bimbit mereka, satu antara keperibadian yang paling banyak diikuti pada masa ini adalah guru agama muda ini.

Dari selebriti tempatan A-list hingga ahli politik, mereka semua ingin menjadi sebahagian dari kisahnya, kerana platform media sosialnya mengumpulkan antara 400,000 hingga 600,000 tontonan, dalam beberapa jam, setiap kali dia memuat naik video.

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu

Pemain berusia 36 tahun itu hampir mencapai status selebriti – tetapi kelemahannya ialah ia telah menimbulkan rasa iri dan cemburu dalam persaudaraan dakwah agama. Tetapi banyak orang Islam, dari orang Melayu biasa hingga nama besar, telah membela orang Islam Tionghoa ini dan, dalam satu atau dua kes, mereka yang mengkritiknya harus menjelaskan komen mereka.

Dia menjadi subjek kontroversi baru-baru ini berikutan laporan bahawa dia melanggar peraturan MCO dengan mengedarkan makanan dan bantuan kepada orang miskin, dan juga kepada polis.

Minggu lalu, pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Comm Datuk Huzir Mohamed mengatakan bahawa Lew selalu diizinkan menjalankan kerja amal untuk membantu mereka yang terjejas oleh MCO. Dia mengatakan bahawa Lew mempunyai kebenaran polis untuk melakukan perbuatannya selama dia mengikuti garis panduan Kementerian Kesihatan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

“Banyak yang memuji karyanya tetapi ada yang merasa tidak senang dengannya berkongsi gambar di media sosial seolah-olah dia sedang berusaha untuk menunjuk-nunjuk,” katanya.

Comm Huzir menanggapi keputusan Lew untuk berhenti mengirim bantuan langsung kepada mereka yang membutuhkan setelah dia dipanggil untuk merekodkan pernyataannya oleh Cawangan Khas Bukit Aman.

Lew juga menerima kesalahan kerana dilaporkan gagal berlatih jarak jauh ketika melakukan kerja amal.

Pendakwah telah mengatakan bahawa dia akan menghentikan kerja amal langsung mulai sekarang dan hanya akan mendapat sokongan kewangan.

Ebit Irawan Ibrahim Lew berasal dari Muadzam Shah di Pahang; dia adalah anak ketiga dalam keluarga dari 11 adik beradik yang lain. Lulusan Universiti Putra Malaysia, beliau mendapat pendidikan awal di SK Bukit Ridan, SMK Muadzam Shah, SM Teknik Johor Baru dan SMK Abdul Rahman Talib.

Menurut laporan, bekas Lew Yun Pau memeluk agama Islam pada usia 12 tahun setelah mengikuti agama tersebut dengan dekat.

Apa yang membezakan Lew daripada pendakwah yang hanya berkuliah dari mimbar adalah kenyataan bahawa dia bersedia untuk menjangkau orang-orang yang kurang bernasib baik di jalanan.

Dalam satu video, seorang ustaz berjanggut, dalam kopiah dan jubah, dilihat bercakap dengan penagih dadah, memanggil mereka abang (abang) dan mengingatkan mereka untuk berdoa, dan seterusnya, di lorong-lorong gelap di Kuala Lumpur, dia dilihat berbicara dengan orang transgender . Dia telah menyelamatkan ibu tunggal tanpa tempat tinggal yang tinggal bersama anak-anak mereka di bawah jambatan di bandar.

Tidak ada moral, dia hanya mengingatkan orang untuk mengingati keluarga dan Tuhan mereka. Dia tidak menggeliat dengan tidak selesa ketika dia memeluk orang-orang ini, beberapa di antaranya dilihat sedang hancur.

Dia lembut, tidak seperti pendakwah yang lebih suka pendekatan “guruh dan kilat”.

Dalam sesi yang lain, seorang transgender bercakap tentang bagaimana dia merindui ibunya dan tidak pulang bertahun-tahun. Lew menghiburkannya dan menasihatinya bahawa ibunya akan selalu menyayanginya, dan dia perlu bersabar. Dia meyakinkannya bahawa Tuhan mengasihi dia walaupun tidak sempurna, seperti setiap manusia.

Lew juga mendapat perhatian media karena dia telah membantu rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama mereka, kerana dia telah banyak kali mengunjungi warga emas yang tinggal sendirian.

Dia dilaporkan mengatakan bahawa dia mendapat sebanyak 3.000 nama sehari meminta pertolongan setelah orang mendengar mengenai program Door To Door Ebit Lew di Astro.

Baru-baru ini, gambar dan video di laman Facebooknya menunjukkan keluarga dua datuk nenek dan 10 cucu tinggal dalam keadaan yang sangat mengerikan di sebuah kampung di Kedah.

Keluarga itu dikatakan masih hidup terutama atas bantuan kerajaan dan sumbangan orang ramai, tanpa ada anak-anak yang pergi ke sekolah dan bapa saudaranya terbaring di tempat tidur setelah mengalami strok.

Lew berjaya memujuk keluarga untuk berpindah; nampaknya Lembaga Zakat Kedah telah mencuba tetapi gagal melakukannya selama 12 tahun yang lalu, walaupun setelah menawarkannya flat – keluarga itu menganggapnya terlalu kecil untuk mereka. Lew berjaya membuat mereka pindah ke rumah yang tepat dan datuk dan nenek memeriksa ke hospital.

Video seperti itu, dengan penuh emosi

naratif dan muzik latar dan dimuat naik di YouTube, Instagram dan Facebook, telah menimbulkan kegelisahan di kalangan rakan-rakannya, yang merasakan bahawa dia mencari publisiti dan kemuliaan diri.

Kata pelatih dan perunding Anas Zubedy: “Ebit Lew berkhotbah dengan cinta, pengertian dan sedekah (amal). Dia menggunakan wangnya sendiri, keuntungan dari perniagaannya sendiri, untuk menolong orang yang memerlukan, menjadikannya seorang ustaz dengan perbezaan.

“Kenyataan bahawa dia adalah seorang mualaf Cina sangat terpengaruh. Banyak umat Islam yang dilahirkan akan mendapat inspirasi untuk melakukan yang lebih baik. ”

Tetapi dikatakan bahawa beberapa pemimpin agama mengatakan secara tertutup bahawa Lew harus melakukan kerja amal secara senyap-senyap tanpa merekam orang yang ditolongnya dan menyiarkan video tersebut di media sosial. Namun, Netizen telah memberikan komen untuk mengatakan bahawa pemimpin ini hanya cemburu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Ugama) Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri sejak itu mengatakan bahawa dia ingin bertemu dengan Lew untuk membincangkan isu tersebut dan bagaimana untuk terus maju.

Dia dilaporkan mengatakan bahawa tidak menjadi masalah jika amal dilakukan secara senyap atau terbuka, bergantung pada keadaan.

Dalam posting emosional di Facebook pada 27 April, Lew meremehkan serangan terhadapnya, dengan mengatakan bahawa tidak pernah niatnya untuk “menyakiti sesiapa” dan bahawa dia “diuji” dan dia memendam “tidak ada perasaan buruk” terhadap siapa pun, sambil menambahkan bahawa dia telah “dipuji, dikritik dan diancam”.

Jadi dari mana Lew mendapatkan wangnya? Dia bersikap terbuka tentang kehidupannya dan bahkan telah menyiarkan gambar rumahnya. Dia mengatakan bahawa dia mula miskin tetapi sekarang memiliki tiga restoran (di Bangi, Putrajaya dan Shah Alam), sebuah syarikat penerbitan, sebuah agensi pengiklanan dengan penghasilan dari kursus motivasi dan ceramah dan penampilan TV di Astro dan TV percuma untuk udara Saluran -Hijrah serta penghasilan iklan dari catatannya di platform media sosial.

Lew mengatakan bahawa dia telah membelanjakan “berjuta-juta ringgit” untuk menolong orang miskin.

Dalam catatan Facebook terbarunya, Lew mengatakan bahawa dia mempunyai 55 kakitangan sepenuh masa dan 40 sukarelawan berbayar, sambil menambah bahawa selain menjadi pendakwah, dia telah menjadi ahli perniagaan selama 10 tahun.

Dia telah meletakkan gambar ahli keluarganya, yang bukan beragama Islam, semasa perayaan Tahun Baru Cina lengkap dengan rombongan tarian singa.

Lew menggunakan Bahasa Malaysia dan Bahasa Arab dalam kuliahnya, rancangan TV dan penyiaran media sosial, kerana orang Melayu adalah sasarannya – tetapi dia kelihatan ingin menjangkau mereka kerana media dalam bahasa lain mula menyampaikan laporan mengenai pendakwah muda ini.
More about this source textSource text required for additional translation information

Tags :

Related Post to Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu?

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More