HOME
Home » Umum » 10 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan Favourite

10 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan Favourite

Posted at | Categorised in Umum

10 Soalan temuduga kerajaan – Walaupun setiap temuduga mempunyai cabaran tersendiri, temuduga kerajaan selalunya akan mempunyai set soalan yang hampir serupa. Semasa membuat persiapan untuk temuduga kerja kerajaan anda, pastikan anda sekurang-kurangnya mempertimbangkan soalan-soalan ini.

Seperti persiapan soalan temuduga, cara terbaik untuk membuat persediaan adalah dengan menuliskan jawapan anda, dan kemudian mempraktikkannya dengan seseorang. Sekiranya anda tidak mempunyai seseorang untuk berlatih, pertimbangkan untuk merakam video mengenai diri anda yang mempraktikkan jawapan anda, dan lihat bagaimana anda dapat memperbaiki kedua-dua jawapan dan tingkah laku anda (lihat artikel ini mengenai cara memprojeksikan keyakinan dalam temuduga).

Temuduga memang sukar; temuduga kerajaan boleh menjadi lebih sukar. Lihat sepuluh soalan sukar ini dan bagaimana menjawabnya.

10 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan Favourite

Soalan Temuduga Kerja Kerajaan Favourite

1. Mengapa anda mahu bekerja dengan kerajaan?

Jawapan yang tidak baik: “Saya suka kerja kerajaan kerana senang dan cool.”

Jawapan yang baik: “Saya selalu menghargai dan mengagumi mereka yang berkhidmat untuk negara mereka. Itulah sebabnya saya mula-mula menyertai tentera, dan saya berada di titik di mana saya tidak mahu membawa senjata, tetapi saya ingin terus memberi khidmat. ”

Jangan hanya mengatakan anda menyukainya. Sesiapa sahaja boleh menyukai idea kerja dengan kerajaan, dan itu tidak membuktikan apa-apa. Tumpukan komitmen anda terhadap perkhidmatan awam dan menghormati pegawai kerajaan dan apa yang mereka lakukan. Pertimbangkan untuk menggunakan beberapa contoh kerja yang dilakukan oleh agensi kerajaan yang telah memberi inspirasi kepada anda (ianya boleh menjadi agensi lain daripada yang anda ditemuduga – ingat, kita akan mendapat gambaran besar di sini).

2. Mengapa anda mahu bekerja di agensi ini?

Jawapan yang tidak baik: “Semua orang tahu bahawa Jabatan tuan bagus, dan saya rasa ia akan kelihatan hebat pada resume saya.”

Jawapan yang baik: “Pekerjaan yang anda lakukan dalam usaha bantuan gempa di Haiti memberi inspirasi kepada saya untuk mengkaji masalah kemanusiaan sejak dulu, itulah sebabnya latihan saya difokuskan pada masalah kemanusiaan dan bantuan. Saya percaya semangat dan pengalaman saya akan menjadi aset yang hebat kepada jabatan tuan, dan saya berharap dapat bekerja setiap hari dalam pekerjaan seperti ini di mana saya tahu saya akan membuat sesuatu yang berbeza. ”

Jangan buat (sebut) semuanya tentang anda, tetapi cari cara untuk memutarnya sehingga anda memberitahu mereka mengapa anda akan memberikan sumbangan besar kepada pasukan dan agensi mereka.

3. Beritahu kami mengenai diri anda.

Jawapan yang tidak baik: “Saya lulus sekolah menengah dan kemudian memasuki bidang ketenteraan, di mana saya adalah ahli bahasa kriptologi. Ketika keluar saya pergi ke kuliah untuk belajar pengajian Asia, kemudian saya melakukan beberapa latihan praktikal, satu di Jabatan Perbendaharaan dan yang lain dengan kerajaan negeri. Saya juga berlatih trombone sepuluh jam seminggu, yang menunjukkan komitmen saya. ”

Jawapan yang baik: “Saya bersemangat dengan dasar Asia, itulah sebabnya saya memohon jawatan ini. Ia bermula ketika saya ditempatkan di luar negeri di Okinawa, Jepun, jadi saya belajar pengajian Asia di sekolah dan melakukan praktikal di pejabat Asia di Jabatan Perbendaharaan. ”

Jangan hanya menyenaraikan apa yang telah anda lakukan, tetapi beritahu cerita dengan garis panduan yang kuat mengenai apa yang telah anda lakukan dan bagaimana ia menjadikan anda sempurna untuk pekerjaan ini.

4. Mengapa anda meninggalkan pekerjaan terakhir anda?

Jawapan yang tidak baik: “Tidak ada yang menyukai saya di sana, dan mereka juga terkejut dengan keputusan saya.”

Jawapan yang baik: “Saya mencari peluang pertumbuhan baru, tetapi tidak ada peluang di sana. Saya gembira kerana kedudukan ini dengan agensi tuan menawarkan ruang untuk belajar dan peluang untuk membuktikan diri saya.”

Elakkan bersikap negatif, kerana hal itu dapat membuat anda terpilih dalam pikiran pengurus perekrutan sebagai seseorang yang tidak bergaul dengan orang lain, atau mungkin tidak senang dengan orang lain.

5. Apa pendapat anda mengenai bos anda sebelum ini?

Jawapan yang tidak baik: “Bos saya selalu membebel, dan selalu memilih saya untuk melepaskan bebelannya.”

Jawapan yang baik: “Bos terakhir saya sukar pada masa ini, tetapi dia banyak mengajar saya tentang diri saya. Saya belajar untuk selalu menyimpan buku nota berguna dan mengulangi apa yang diharapkan daripada saya, jadi kami berdua jelas dan tidak ada ruang untuk salah faham. Dia pasti membantu saya berkembang dalam bidang pengurusan masa, serta memahami gaya kepemimpinan yang berbeza. ”

Sekali lagi, anda tidak mahu kelihatan negatif. Malah jawapan yang baik ini boleh menjadi lebih positif. Ingatlah bahawa orang yang menemuduga anda boleh menjadi bos anda yang seterusnya, dan mereka tidak mahu membayangkan anda akan berkeliling dan bercakap buruk tentang mereka suatu hari nanti.

6. Jawatan ini tidak ramaiĀ  senior yang membantu anda. Adakah anda boleh terima keadaan itu?

Jawapan buruk: “Tidak, tapi saya akan mengetahuinya. Mungkin saya boleh melakukan sesuatu di sani.”

Jawapan yang baik: “Sekiranya ada satu perkara yang saya pelajari semasa saya berkhidmat di tentera, ia adalah bagaimana menggunakan kemahiran saya dan bekerja. Bagi saya, ini bukan mengenai prestij sekarang, ini adalah mengenai kerjaya yang saya gemari, dan di situlah saya melihat ini sesuai. Saya tahu bahawa jika saya bekerja keras dan menunjukkan betapa bersemangat dan berdedikasinya saya, saya dapat meningkatkan rantaian pada waktunya. ”

10 Tips Temuduga Terbaik Untuk Dihayati

7. Budaya kita di sini sedikit lebih santai daripada tentera. Adakah anda fikir anda akan sesuai?

Jawapan yang tidak baik: “Saya melayani negara saya dan membuktikan diri saya, jadi … tidakkah anda rasa lebih penting bagi anda semua sesuai dengan saya?”

Jawapan yang baik: “Sejarah kerja saya sudah tentu menunjukkan bahawa saya dapat menyesuaikan diri. Sebenarnya, jika tuan melihat praktikal saya, tuan akan melihat bahawa saya membuat kerja dengan pantas dan berkesan.

Ingatlah bahawa tidak semua orang menyedari tentera hebat seperti yang kita ketahui. Jangan sebut dengan pangkat di bahu anda. Sebaliknya, tunjukkan bahawa anda dapat menyesuaikan diri dan senang bekerja. Beberapa orang mungkin gugup bekerja dengan seorang veteran, kerana mereka tidak memahami apa yang anda lalui.

Berkaitan: Gunakan potensi kerjaya anda dan dapatkan cadangan pekerjaan yang disesuaikan berdasarkan pengalaman ketenteraan dan ciri keperibadian anda.

8. Pejabat ini mempunyai kadang-kadang sibuk kadang-kadang tidak. Adakah anda akan berasa bosan pada waktu yang tidak ada kerja?

Jawapan yang tidak baik: “Saya pasti anda akan menemui sesuatu untuk saya lakukan.”

Jawapan yang baik: “Saya selalu dapat mencari sesuatu yang boleh dilakukan, walaupun hanya belajar lebih banyak mengenai pekerjaan saya atau masalah latar belakang yang berkaitan dengan pekerjaan itu. Selain itu, saya suka menyibukkan diri di luar pekerjaan, jadi waktu rehat tidak pernah mengganggu saya.”

Soalan ini adalah yang pasti akan ditanya dalam temuduga kerja kerajaan tertentu, dan kuncinya adalah untuk menunjukkan bahawa anda sesuai. Mereka tidak menginginkan seseorang yang malas, tetapi mereka juga tidak menginginkan seseorang yang akan merasa tidak puas hati dan berhenti hanya kerana ada masa yang lengang.

9. Di mana anda melihat diri anda dalam lima tahun?

Jawapan yang tidak baik: “Mungkin dalam kerajaan? Tetapi siapa yang tahu, kerana selepas tentera saya tidak mahu terikat.”

Jawapan yang baik: “Saya memohon pekerjaan ini kerana saya melihat potensi besar, tetapi juga kerana saya percaya pada misi agensi. Saya berharap dapat berkembang dalam jabatan tuan, tetapi jika itu tidak berjaya kerana beberapa sebab, saya berharap dapat cari peluang lain di sini yang berkaitan. ”

Tidak semestinya jawapan ini, tetapi pastikan untuk menunjukkan bahawa anda berminat dengan pekerjaan tertentu yang anda mohon dan juga agensi tersebut. Seringkali terdapat banyak potensi pertumbuhan dan pergerakan di agensi kerajaan, dan mereka ingin tahu bahawa anda akan bertahan dalam jangka masa panjang.

10. Saya faham bahawa anda seorang tentera, tetapi kebanyakan veteran adalah XXXX. Di mana pendirian anda terhadap perdana menteri sekarang?

Jawapan yang tidak baik: “Adakah anda bergurau? Saya tidak boleh menyokong mana-mana pihak, saya seorang liberal, saya lebih suka kita menghapuskan pemerintahan dan semua yang berkaitan dengannya.”

Jawapan yang baik: “Saya selalu senang melayani negara saya, tanpa mengira politik. Dalam ketenteraan, presiden adalah ketua komander kita, dan kita semua tahu bahawa dia memberitahu kita apa yang harus dilakukan. Tidak ada ruang untuk pendapat peribadi kita menghalang. ”

10 Tips temuduga
14 Cara berkesan buat duit RM100 sehari
Bagaimana mendapatkan Bitcoin?
Buat duit dengan saham
Bisnes tudung
Buat duit online

Tags :

Related Post to 10 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan Favourite

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More