HOME
Home » Umum » Bimbang Dengan Status Permohonan Online BPN Anda?

Bimbang Dengan Status Permohonan Online BPN Anda?

Posted at | Categorised in Umum

Bimbang dengan permohonan BPN anda? LHDN hanya akan memprosesnya pada bulan Mei. Bimbang dengan permohonan online BPN Anda?

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) membuat pengesahan itu dalam satu kenyataan pada hari Isnin, 27 April.

Apabila tarikh akhir permohonan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 30 April semakin hampir, terdapat kebimbangan di kalangan rakyat Malaysia bahawa permohonan mereka tidak akan diluluskan

Di Twitter, ratusan netizen mengeluh bahawa permohonan bantuan kewangan mereka masih “Dalam Proses” (Dalam Proses).

Ramai yang mengatakan bahawa mereka belum menerima pembayaran pertama, yang berlaku antara 6 hingga 15 April, dan hanya tinggal beberapa hari lagi untuk bulan tersebut.

Bimbang Dengan Status Permohonan Online BPN anda?

Tetapi jangan risau! Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) telah menjelaskan bahawa permohonan baru hanya akan diproses pada Mei 2020 dan anda akan menerima pembayaran untuk bulan April dan Mei serentak.

“Setiap permohonan dan permohonan rayuan baru akan diproses mulai Mei 2020. Untuk permohonan yang diluluskan, keseluruhan pembayaran juga akan dilakukan pada bulan Mei,” kata LHDN dalam satu kenyataan semalam, 27 April.

Jumaat lalu, 24 April, Pusat Panggilan Kerajaan Malaysia men-tweet hal yang sama, mengatakan mereka yang status permohonannya dinyatakan sebagai “Dalam Proses” bermaksud bahawa LHDN sedang mengkaji kelayakan anda dan hasilnya akan diumumkan pada Mei 2020.

STATUS PERMOHONAN BARU BPN BERTUKAR KE STATUS DALAM PROSES? Ini permohonan Permohonan dan anda dalam proses semakan kelayakkan oleh LHDN samaada anda dan Lulus atau Gagal.Anda perlu bertenang dan menunggu keputusan yang akan dikeluarkan pada Mei 2020 # TanyaSITI #MyGCC #MAMPU #JPM pic.twitter .com / lfIeiDbpwI

– MyGCC (@MyGCCMalaysia) 24 April 2020

Semak permohonan anda di sini

Anda akan menerima pembayaran ke dalam akaun bank yang telah anda berikan LHDN.

Pemohon yang tidak mempunyai akaun bank boleh menerima pembayaran dalam bentuk wang tunai di Bank Simpanan Nasional (BSN).

Namun, bagi mereka yang gagal menerima pembayaran walaupun sudah memiliki akaun bank berdaftar dengan LHDN dapat menerima pembayaran secara tunai di BSN setelah Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) berakhir. Sampaikan nombor siri anda yang tertera di Portal BPN kepada kakitangan di BSN.

Bagi mereka yang ingin menukar nombor akaun bank anda kepada LHDN, anda boleh melakukannya dengan Log Masuk ke akaun ezHasil anda, kemudian klik ‘e-Kemaskini’, dan buat perubahan.

LHDN juga mengalu-alukan rakyat Malaysia, yang berpendapat bahawa mereka layak mendapat pembayaran tetapi permohonannya ditolak, untuk membuat rayuan di laman web BPN

Rayuan boleh dibuat antara 3 April dan 30 April. Sekiranya terdapat perubahan pada tarikh akhir untuk mengemukakan rayuan, LHDN akan mengumumkannya.

Berikut adalah empat kategori rakyat Malaysia yang layak mendapat pembayaran BPN:

Bimbang Dengan Status Permohonan Online BPN AndaKredit: BPN

Untuk maklumat lebih lanjut, pemohon boleh merujuk kepada fail soalan lazim (FAQ) BPN yang dimuat naik di portal rasminya di sini.

Sekiranya anda ingin mengarahkan pertanyaan anda kepada pegawai, anda boleh melakukannya dengan menghubungi Hasil Care Line di + 603-89111000 atau + 603-89111100 (luar negara); atau melalui HASiL Live Chat.

permohonan bantuan prihatin nasional

Baca juga:

Semakan Status Permohonan Baru Bantuan Prihatin Nasional
Bantuan Prihatin Nasional
Semakan Online Saman Trafik PDRM Dan Semakan Perjawatan

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

No comment for Bimbang Dengan Status Permohonan Online BPN Anda?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Bimbang Dengan Status Permohonan Online BPN Anda?

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Posted at

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus Kalau anda memang dah sedia memiliki tubuh yang kurus dan sihat, mungkin anda boleh skip projek ini.... Read More

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Posted at

Dengan kemajuan teknologi, semua Semakan Online Saman JPJ, PDRM Dan AES dapat dilakukan dengan cara yang amat mudah sekali, tepat di hujung hujung jari... Read More

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut – Pernahkah anda menjumpai wang tunai di poket anda, di bantal sofa atau di laci yang tidak... Read More

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu?

Posted at

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu? Nama Ustaz Ebit Lew mungkin tidak dikenali oleh kebanyakan orang bukan Islam di Malaysia tetapi... Read More

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

Posted at

Jenama tudung popular dan paling laris Fesyen sederhana telah menjadi trend baru-baru ini apabila lebih banyak gedung fesyen antarabangsa mula mengeluarkan koleksi pakaian longgar... Read More