HOME
Home » Bisnes » 8 Strategi Mencipta Perniagaan Pemasaran Affiliate Yang Berjaya Daripada Pasangan Pakar

8 Strategi Mencipta Perniagaan Pemasaran Affiliate Yang Berjaya Daripada Pasangan Pakar

Posted at | Categorised in Bisnes

8 Strategi Mencipta Perniagaan Pemasaran Affiliate Yang Berjaya Daripada Pasangan Pakar.

Apabila menyebut buat duit secara online, pemasaran affiliate adalah salah satu model perniagaan yang lebih popular. Ia agak mudah untuk disediakan, boleh menjana pendapatan dengan cepat, dan boleh dilakukan dengan sedikit atau tanpa modal permulaan. Dengan itu, untuk berjaya dalam pemasaran affiliate dalam dunia digital yang sentiasa berkembang hari ini, anda perlu mempunyai beberapa strategi untuk mengoptimumkan pendedahan dan menukar trafik kepada jualan.

Pengasas Ministry of Freedom  Jono Armstrong dan Cice Armstrong mempelajari cara sukar untuk buat duit secara online jika anda tidak mempunyai pengetahuan yang betul. Mereka mula menjual produk fizikal di e-Bay, kemudian mencuba Shopify dan Amazon Affiliates, tetapi tidak ada yang dapat menghasilkan hasil yang baik. Ia mengambil masa bertahun-tahun untuk menguji kaedah dan program yang berbeza, tetapi hari ini perniagaan dalam talian mereka memperoleh tujuh angka dan mereka mendedikasikan masa mereka untuk mengajar usahawan lain cara mengembangkan perniagaan mereka. Ini adalah petua mereka untuk berjaya dalam pemasaran affiliate.

8 Strategi Mencipta Perniagaan Pemasaran Affiliate Yang Berjaya Daripada Pasangan Pakar

8 Strategi Mencipta Perniagaan Pemasaran Affiliate Yang Berjaya Daripada Pasangan Pakar

1. Pilih niche anda dengan bijak

Pemasaran affiliate adalah tentang mempromosikan produk dan memperoleh komisen apabila orang membeli produk tersebut. Tetapi bagaimana anda meyakinkan orang ramai untuk membeli produk yang anda promosikan? Semuanya datang kepada kepercayaan. Anda perlu meletakkan diri anda sebagai pihak berkuasa di kawasan tertentu dan menawarkan maklumat berharga kepada orang ramai tentang produk tertentu.

Niche anda haruslah sesuatu yang anda berpengetahuan dan minati, serta sesuatu yang orang minat dan ingin beli. Kecilkan niche anda kepada bidang minat yang mendapat perhatian dalam talian.

2. Buat tinjauan untuk mendapatkan kadar komisen terbaik

Apabila Armstrong memulakan perjalanan mereka dalam pemasaran afiliasi, mereka telah melalui beberapa program yang membayar komisen minima dengan maksimum hanya 5%. Pada kadar tersebut, mereka perlu membuat kuantiti jualan yang besar untuk menghasilkan wang yang bermakna, yang mustahil tanpa trafik yang besar.

Sehinggalah mereka menemui produk digital barulah mereka melihat potensi yang lebih baik. “Produk digital seperti perisian dan kursus latihan menawarkan komisen yang lebih baik antara 50% hingga 100% komisen setiap jualan,” kata Jono. “Saya tahu jika saya boleh mencari cara untuk mempromosikan produk ini, saya boleh menjana lebih banyak wang walaupun tanpa kerja keras.”

3. Cari cara inovatif untuk menjangkau khalayak (audiences) baharu

Ulasan produk adalah penting untuk pemasaran affiliate, jadi penting untuk memikirkan cara anda akan melibatkan diri dengan pasaran sasaran anda. Fikirkan tentang platform yang paling mereka gunakan dan jenis kandungan yang mereka gunakan.

Bagi Jono Armstrong, ulasan video sangat bergema dengan penontonnya. “Selepas berbulan-bulan percubaan dan kesilapan, saya menemui kuasa YouTube,” katanya. “Kejayaan itu datang apabila saya membuat semakan kursus latihan dan meletakkan pautan affiliate saya untuk kursus itu ke dalam penerangan video YouTube saya. Selepas beberapa hari, video itu telah menghasilkan lebih daripada $200 komisen.”

4. Cipta kandungan berkualiti yang memberikan nilai

Kesilapan terbesar yang dilakukan oleh ramai pemasar affiliate ialah mencipta kandungan untuk hanya memacu jualan. Orang ramai boleh melihat terus melalui padang jualan dan jika tiada apa-apa lagi yang memberikan mereka apa-apa nilai, mereka akan segera pergi dan berkemungkinan tidak akan kembali lagi.

Fikirkan tentang perkara yang anda mahukan apabila anda mencari dalam talian untuk produk atau topik tertentu. Cuba berikan pembaca anda sesuatu yang mereka boleh bawa bersama mereka seperti jawapan kepada soalan yang mungkin mereka ada, maklumat berguna tentang produk atau perkhidmatan atau petua yang boleh mereka gunakan untuk menjadikan kehidupan mereka lebih mudah.

5. Gunakan seruan bertindak yang jelas

Walaupun anda tidak mahu membanjiri penonton anda dengan promosi jualan, anda masih boleh memberi mereka pilihan untuk membeli produk yang anda promosikan dan memudahkan mereka berbuat demikian. Gunakan seruan tindak yang jelas di blog anda yang mudah dikesan seperti butang “beli sekarang”, jadual yang memaparkan produk dengan jelas, pautan yang diserlahkan dan imej yang mempamerkan produk dan menggalakkan orang ramai mengklik. Jika anda membuat ulasan video atau audio, pastikan anda memberitahu audience anda cara mereka boleh membeli produk yang anda bincangkan dan sertakan pautan affiliate atau kod promosi anda.

6. Cipta produk anda sendiri

Sebagai pemasar affiliate, anda mempunyai wawasan unik tentang perkara yang orang mahukan dalam genre tertentu. Dengan mencipta produk yang mengisi jurang dalam pasaran, anda boleh menambah nilai untuk pelanggan anda, mencipta aliran pendapatan tambahan, dan juga memanfaatkan jualan produk anda untuk meningkatkan jualan ahli gabungan anda.

Armstrongs menerangkan, “Dengan kursus dan perisian latihan digital kami, setiap pembeli ditambahkan pada senarai e-mel kami. Surat berita kami mengarahkan mereka ke ulasan kami yang seterusnya di mana mereka boleh membeli produk yang kami semak melalui pautan saya. Ia kini pada titik di mana satu surat berita ringkas dan video ulasan boleh membuat saya $1000 hingga $3000 sehari.”

7. Bina hubungan dengan komuniti

Mencari komuniti orang yang berfikiran sama boleh menjadi sangat bernilai untuk perniagaan anda. Ahli gabungan lain boleh memberi anda nasihat tentang pelbagai syarikat atau kempen dan menukar anda kepada alatan dan sumber berguna yang boleh meningkatkan jualan.

Komuniti pemasar affiliate juga boleh mengekalkan satu sama lain dalam gelung tentang algoritma yang sentiasa berubah, kerana ini boleh memberi kesan yang mendalam pada trafik anda dan seterusnya, jualan anda. Anda boleh mencari forum ahli affiliate dalam talian, di platform media sosial, atau melalui program seperti Ministry of Freedom.

8. Cari mentor

Pemasar affiliate yang berpengalaman boleh membantu anda mengelakkan perangkap yang mahal dan membimbing anda ke peringkat seterusnya. “Pada Januari 2020, saya bertemu dengan mentor untuk sesi iklan berbayar selama tiga hari,” kata Jono. “Saya menelan belanja $70,000 untuk yuran mentor tetapi dia adalah salah seorang pakar pemasaran trafik berbayar terbaik. Adakah ianya berbaloi? Pada masa wabak itu melanda, saya telah mewujudkan Ministry of Freedom dan dengan pengetahuan baru saya tentang iklan berbayar, saya mencapai rekod keuntungan sebulan sebanyak $300,000.”

Pemasaran affiliate boleh menjadi sangat menguntungkan jika anda menetapkan strategi yang betul. Kuasa pasangan adalah bukti bahawa yang diperlukan hanyalah keazaman dan sedikit pengetahuan untuk mencipta perniagaan affiliate yang sangat berjaya yang boleh menjana pendapatan pasif semasa anda tidur. Walaupun perjalanan mereka mengambil masa bertahun-tahun dan melibatkan banyak percubaan dan kesilapan, usahawan baharu boleh mendapat manfaat daripadanya dan membina pengetahuan yang telah diperoleh oleh Armstrong dan pakar lain.

Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda

Pautan penting:

Bisnes tudung
Bagaimana Cara Buat Duit Dengan eBay
Projek Buat Duit Dengan Saham
Cara mulakan perniagaan eBay
Apakah itu Bitcoin?

Related Post to 8 Strategi Mencipta Perniagaan Pemasaran Affiliate Yang Berjaya Daripada Pasangan Pakar

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More