HOME
Home » Kesihatan » Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Posted at | Categorised in Kesihatan

Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Apa itu kolesterol?

Kolesterol adalah zat lemak seperti lemak yang terdapat di semua sel di dalam badan anda. Hati anda menghasilkan kolesterol, dan juga terdapat dalam beberapa makanan, seperti daging dan produk tenusu. Tubuh anda memerlukan sedikit kolesterol untuk berfungsi dengan baik. Tetapi jika anda mempunyai terlalu banyak kolesterol dalam darah, anda mempunyai risiko penyakit arteri koronari yang lebih tinggi.

Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Bagaimana anda mengukur tahap kolesterol?

Ujian darah yang disebut panel lipoprotein dapat mengukur tahap kolesterol anda. Sebelum ujian, anda perlu berpuasa (tidak makan atau minum selain air kosong) selama 9 hingga 12 jam. Ujian memberikan maklumat mengenai anda:

 • Kolesterol total – ukuran jumlah kolesterol dalam darah anda. Ia merangkumi kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL).
 • Kolesterol LDL (buruk) – sumber utama penumpukan kolesterol dan penyumbatan di arteri
 • Kolesterol HDL (baik) – HDL membantu menghilangkan kolesterol dari arteri anda
 • Bukan HDL – jumlah ini adalah jumlah kolesterol anda tanpa HDL anda. Bukan HDL anda merangkumi LDL dan jenis kolesterol lain seperti VLDL (lipoprotein berketumpatan sangat rendah).
 • Trigliserida – bentuk lemak lain dalam darah anda yang dapat meningkatkan risiko anda untuk penyakit jantung, terutama pada wanita

Apa maksud nombor kolesterol saya?

Nombor kolesterol diukur dalam miligram per desiliter (mg / dL). Berikut adalah tahap kolesterol yang sihat, berdasarkan usia dan jantina anda:

Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Tahap Kolesterol – medlineplus.gov

Trigliserida bukanlah sejenis kolesterol, tetapi merupakan bagian dari panel lipoprotein (ujian yang mengukur tahap kolesterol). Tahap trigliserida normal di bawah 150 mg / dL. Anda mungkin memerlukan rawatan jika anda mempunyai tahap trigliserida yang tinggi (150-199 mg / dL) atau tinggi (200 mg / dL atau lebih).

Berapa kerap saya mesti menjalani ujian kolesterol?

Bila dan berapa kerap anda mesti menjalani ujian kolesterol bergantung pada usia, faktor risiko, dan sejarah keluarga anda. Cadangan umum adalah:

Bagi orang yang berumur 19 tahun ke bawah:

 • Ujian pertama mestilah berumur antara 9 hingga 11 tahun
 • Kanak-kanak harus menjalani ujian sekali lagi setiap 5 tahun
 • Sebilangan kanak-kanak mungkin menjalani ujian ini bermula pada usia 2 tahun jika terdapat riwayat keluarga kolesterol darah tinggi, serangan jantung, atau strok

Bagi orang yang berumur 20 tahun ke atas:

Orang dewasa yang lebih muda harus menjalani ujian setiap 5 tahun
Lelaki berumur 45 hingga 65 tahun dan wanita berumur 55 hingga 65 tahun mesti memilikinya setiap 1 hingga 2 tahun

Apa yang mempengaruhi tahap kolesterol saya?

Pelbagai perkara boleh mempengaruhi tahap kolesterol. Ini adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menurunkan kadar kolesterol anda:

 • Diet. Lemak tepu dan kolesterol dalam makanan yang anda makan membuat kadar kolesterol darah anda meningkat. Lemak tepu adalah masalah utama, tetapi kolesterol dalam makanan juga penting. Mengurangkan jumlah lemak tepu dalam diet anda membantu menurunkan tahap kolesterol darah anda. Makanan yang mempunyai kadar lemak tepu yang tinggi termasuk beberapa daging, produk tenusu, coklat, roti bakar, dan makanan goreng dan olahan.
 • Berat. Berat badan berlebihan adalah faktor risiko penyakit jantung. Ia juga cenderung meningkatkan kolesterol anda. Menurunkan berat badan dapat membantu menurunkan kadar kolesterol LDL (kolesterol jahat), total kolesterol, dan trigliserida. Ini juga meningkatkan tahap kolesterol HDL (baik) anda.
 • Aktiviti fizikal. Tidak aktif secara fizikal adalah faktor risiko penyakit jantung. Aktiviti fizikal yang teratur dapat membantu menurunkan kolesterol LDL (buruk) dan meningkatkan kadar kolesterol HDL (baik). Ia juga membantu anda menurunkan berat badan. Anda harus berupaya aktif secara fizikal selama sekurang-kurangnya 30 minit sehari.
 • Merokok. Merokok menurunkan kolesterol HDL (baik) anda. HDL membantu menghilangkan kolesterol jahat dari arteri anda. Jadi HDL yang lebih rendah dapat menyumbang kepada tahap kolesterol jahat yang lebih tinggi.

Perkara di luar kawalan anda yang juga boleh mempengaruhi tahap kolesterol termasuk:

 • Umur dan Jantina. Apabila wanita dan lelaki semakin tua, kadar kolesterol mereka meningkat. Sebelum usia menopaus, wanita mempunyai kadar kolesterol total yang lebih rendah daripada lelaki pada usia yang sama. Selepas usia menopaus, kadar kolesterol LDL (buruk) wanita cenderung meningkat.
 • Keturunan. Gen anda sebahagiannya menentukan berapa banyak kolesterol yang dihasilkan oleh badan anda. Kolesterol darah tinggi mungkin diturunkan secara jenatik.
 • Bangsa. Kaum tertentu mungkin mempunyai risiko peningkatan kolesterol darah tinggi. Sebagai contoh, orang Afrika Amerika biasanya mempunyai kadar kolesterol HDL dan LDL yang lebih tinggi daripada kulit putih.

Bagaimana saya boleh menurunkan kolesterol saya?

Terdapat dua cara utama untuk menurunkan kolesterol anda:

Perubahan gaya hidup sihat hati, yang merangkumi:

 • Pemakanan sihat – jantung. Pelan makan yang sihat untuk jantung dengan membatasi jumlah lemak tepu dan trans yang anda makan. Contohnya termasuk diet Perubahan Gaya Hidup Terapi dan Rancangan Makan DASH.
 • Pengurusan berat badan. Sekiranya anda berlebihan berat badan, menurunkan berat badan dapat membantu menurunkan kolesterol LDL (buruk) anda.
 • Aktiviti fizikal. Setiap orang mesti melakukan aktiviti fizikal secara berkala (paling sedikit 30 minit, jika tidak semua, hari).
 • Menguruskan tekanan. Penyelidikan menunjukkan bahawa tekanan kronik kadang-kadang dapat meningkatkan kolesterol LDL dan menurunkan kolesterol HDL anda.
 • Berhenti merokok. Berhenti merokok dapat meningkatkan kolesterol HDL anda. Oleh kerana HDL membantu menghilangkan kolesterol LDL dari arteri anda, mempunyai lebih banyak HDL dapat membantu menurunkan kolesterol LDL anda.

Rawatan Dadah. Sekiranya perubahan gaya hidup sahaja tidak menurunkan kadar kolesterol anda, anda mungkin juga perlu mengambil ubat. Terdapat beberapa jenis ubat kolesterol, termasuk statin. Ubat ini berfungsi dengan cara yang berbeza dan boleh memberi kesan sampingan yang berbeza. Bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan (doktor) anda tentang mana yang sesuai untuk anda. Semasa anda mengambil ubat untuk menurunkan kolesterol, anda harus meneruskan perubahan gaya hidup.

Semakan Online – Ubat Kolesterol (VYTORIN)

Tags:

Tahap kolesterol,
Tahap kolesterol tinggi,
Taham kolesterol bahaya,
Tahap kolesterol yang normal,
tahap kolesterol yang perlu makan ubat,
petua hilangkan kolesterol dengan cepat,

Kredit: NIH: National Heart, Lung, and Blood Institute

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya

Related Post to Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

14 Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

Posted at

Tidak semua kalori tercipta sama. Makanan yang berbeza melalui jalan metabolik yang berbeza di dalam badan anda. Ianya boleh memberi kesan yang sangat berbeza... Read More

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

Posted at

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti Industri penurunan berat badan penuh dengan mitos. Orang sering dinasihatkan untuk melakukan pelbagai perkara gila,... Read More

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) - Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) – Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Posted at

Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) Apakah tekanan darah tinggi? Tekanan darah tinggi atau hipertensi, berlaku apabila tekanan darah anda... Read More

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Posted at

Caram menguruskan Tekanan Darah Tinggi Ketahui mengenai tekanan darah tinggi (hipertensi), apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkannya dan bagaimana memahami bacaan tekanan darah.... Read More

Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Posted at

7 makanan yang menurunkan kolesterol anda Terdapat bukti yang baik bahawa mengikuti diet sihat jantung dapat meningkatkan kesihatan jantung dan menstabilkan tahap kolesterol darah... Read More