HOME
Home » Kesihatan » Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) – Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) – Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Posted at | Categorised in Kesihatan

Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi)

Apakah tekanan darah tinggi?

Tekanan darah tinggi atau hipertensi, berlaku apabila tekanan darah anda meningkat ke tahap yang tidak sihat. Pengukuran tekanan darah anda mengambil kira berapa banyak darah yang melewati saluran darah anda dan jumlah rintangan yang ditemui oleh darah semasa jantung mengepam.

Arteri sempit meningkatkan rintangan. Semakin sempit arteri anda, semakin tinggi tekanan darah anda. Dalam jangka masa panjang, peningkatan tekanan boleh menyebabkan masalah kesihatan, termasuk penyakit jantung.

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) - Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Hipertensi agak biasa. Sebenarnya, kerana garis panduan baru-baru ini berubah, dijangkakan hampir separuh daripada orang dewasa Malaysia kini akan didiagnosis dengan keadaan ini.

Hipertensi biasanya berkembang selama beberapa tahun. Biasanya, anda tidak melihat sebarang gejala. Tetapi walaupun tanpa gejala, tekanan darah tinggi dapat menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan organ anda, terutama otak, jantung, mata, dan ginjal.

Pengesanan awal adalah penting. Pembacaan tekanan darah secara berkala dapat membantu anda dan doktor anda melihat adanya perubahan. Sekiranya tekanan darah anda meningkat, doktor mungkin meminta anda memeriksa tekanan darah anda selama beberapa minggu untuk melihat apakah jumlahnya meningkat atau turun ke tahap normal.

Rawatan untuk darah tinggi termasuk ubat-ubatan preskripsi dan perubahan gaya hidup sihat. Sekiranya keadaan tidak dirawat, boleh menyebabkan masalah kesihatan, termasuk serangan jantung dan strok.

Apa yang menyebabkan tekanan darah tinggi?

Terdapat dua jenis hipertensi. Setiap jenis mempunyai sebab yang berbeza.

Hipertensi primer

Hipertensi primer juga dipanggil hipertensi penting. Hipertensi semacam ini berkembang dari masa ke masa tanpa sebab yang dapat dikenal pasti. Kebanyakan orang mempunyai tekanan darah tinggi jenis ini.

Penyelidik masih belum jelas mekanisme apa yang menyebabkan tekanan darah meningkat secara perlahan. Gabungan faktor mungkin memainkan peranan. Faktor-faktor ini merangkumi:

 • Gen: Sebilangan orang cenderung hipertensi secara genetik. Ini mungkin disebabkan oleh mutasi gen atau kelainan genetik yang diwarisi dari ibu bapa anda.
 • Perubahan fizikal: Sekiranya sesuatu di dalam badan anda berubah, anda mungkin mula mengalami masalah di seluruh badan anda. Tekanan darah tinggi mungkin menjadi salah satu masalah tersebut. Sebagai contoh, dianggap bahawa perubahan fungsi ginjal anda kerana penuaan boleh mengganggu keseimbangan garam dan cecair semula jadi tubuh. Perubahan ini boleh menyebabkan tekanan darah badan anda meningkat.
 • Persekitaran: Seiring waktu, pilihan gaya hidup yang tidak sihat seperti kekurangan aktiviti fizikal dan diet yang buruk dapat mempengaruhi tubuh anda. Pilihan gaya hidup boleh menyebabkan masalah berat badan. Berat badan berlebihan atau gemuk boleh meningkatkan risiko hipertensi.

Hipertensi sekunder

Hipertensi sekunder sering berlaku dengan cepat dan boleh menjadi lebih teruk daripada hipertensi primer. Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan hipertensi sekunder termasuk:

 • Penyakit buah pinggang
 • Apnea tidur (nafas berhenti ketika tidur)
 • Kecacatan jantung kongenital
 • Masalah dengan tiroid anda
 • Kesan sampingan ubat
 • Penggunaan ubat haram
 • Penyalahgunaan alkohol atau penggunaan kronik
 • Masalah kelenjar adrenal
 • Tumor endokrin tertentu

Apakah gejala hipertensi?

Hipertensi secara amnya adalah keadaan senyap. Ramai orang tidak akan mengalami sebarang gejala. Mungkin memerlukan masa bertahun-tahun atau bahkan puluhan tahun untuk mencapai tahap yang cukup parah sehingga gejala menjadi jelas. Walaupun begitu, gejala ini mungkin disebabkan oleh masalah lain.

Gejala hipertensi yang teruk boleh merangkumi:

 • Sakit kepala
 • Sesak nafas
 • Hidung berdarah
 • Pening
 • Sakit dada
 • Perubahan visual/berpinar
 • Darah dalam air kencing

Gejala ini memerlukan rawatan perubatan segera. Gejala ini tidak berlaku pada semua orang, tetapi menunggu gejala keadaan ini muncul boleh membawa maut.

Kaedah terbaik untuk mengetahui sama ada anda menghidap hipertensi adalah dengan membaca bacaan tekanan darah secara berkala. Sebilangan besar doktor mengambil bacaan tekanan darah pada setiap temu janji.

Berbincanglah dengan doktor anda mengenai risiko anda mengalami tekanan darah tinggi dan bacaan lain yang mungkin anda perlukan untuk membantu anda memerhatikan tekanan darah anda.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai sejarah penyakit jantung keluarga atau mempunyai faktor risiko untuk menghidap penyakit ini, doktor anda boleh mengesyorkan agar tekanan darah anda diperiksa dua kali setahun. Ini membantu anda dan doktor anda untuk terus mengetahui apa-apa masalah sebelum ianya menjadi masalah yang lebih berat.

Mendiagnosis tekanan darah tinggi

Mendiagnosis hipertensi semudah mengambil bacaan tekanan darah. Sebilangan besar doktor memeriksa tekanan darah sebagai sebahagian daripada lawatan rutin. Sekiranya anda tidak mendapat bacaan tekanan darah pada janji temu anda yang seterusnya, minta doktor memeriksa anda.

Sekiranya tekanan darah anda meningkat, doktor mungkin meminta anda membaca lebih banyak dalam beberapa hari atau minggu. Diagnosis hipertensi jarang diberikan hanya setelah satu bacaan. Doktor anda perlu melihat bukti masalah yang berterusan. Ini kerana persekitaran anda dapat menyumbang kepada peningkatan tekanan darah, seperti tekanan yang mungkin anda rasakan ketika berada di pejabat doktor. Juga, tahap tekanan darah berubah sepanjang hari.

Sekiranya tekanan darah anda tetap tinggi, doktor anda mungkin akan melakukan lebih banyak ujian untuk mengesampingkan keadaan yang mendasari. Ujian ini boleh merangkumi:

 • Ujian air kencing
 • Pemeriksaan kolesterol dan ujian darah lain
 • Menguji aktiviti elektrik jantung anda dengan elektrokardiogram (EKG, kadang-kadang disebut sebagai ECG)
 • Ultrasound jantung atau buah pinggang anda

Ujian ini dapat membantu doktor anda mengenal pasti masalah sekunder yang menyebabkan tekanan darah tinggi anda. Mereka juga dapat melihat kesan tekanan darah tinggi pada organ anda.

Selama ini, doktor anda mungkin mula merawat hipertensi anda. Rawatan awal boleh mengurangkan risiko kerosakan yang berpanjangan.

Cara memahami bacaan tekanan darah tinggi

Dua nombor membuat bacaan tekanan darah:

 • Tekanan sistolik: Ini adalah nombor pertama, atau teratas. Ini menunjukkan tekanan di arteri anda ketika jantung anda berdegup dan mengepam darah.
 • Tekanan diastolik: Ini adalah nombor kedua, atau bawah. Ini adalah bacaan tekanan di arteri anda antara degupan jantung anda.

Lima kategori menentukan bacaan tekanan darah untuk orang dewasa:

 • Sihat: Bacaan tekanan darah yang sihat kurang daripada 120/80 milimeter merkuri (mm Hg).
 • Naik: Nombor sistolik antara 120 dan 129 mm Hg, dan nombor diastolik kurang dari 80 mm Hg. Doktor biasanya tidak merawat tekanan darah tinggi dengan ubat. Sebaliknya, doktor anda mungkin mendorong perubahan gaya hidup untuk membantu mengurangkan bacaan anda.
 • Hipertensi Tahap 1: Nombor sistolik adalah antara 130 dan 139 mm Hg, atau nombor diastolik antara 80 dan 89 mm Hg.
 • Hipertensi tahap 2: Nombor sistolik adalah 140 mm Hg atau lebih tinggi, atau nombor diastolik adalah 90 mm Hg atau lebih tinggi.
 • Krisis hipertensi: Nombor sistolik melebihi 180 mm Hg, atau nombor diastolik melebihi 120 mm Hg. Tekanan darah dalam lingkungan ini memerlukan rawatan perubatan segera. Sekiranya ada gejala seperti sakit dada, sakit kepala, sesak nafas, atau perubahan visual berlaku ketika tekanan darah tinggi, rawatan perubatan di bilik kecemasan diperlukan.

Bacaan tekanan darah diambil dengan tekanan manset. Untuk pembacaan yang tepat, penting untuk anda mempunyai manset yang sesuai. Cuff yang tidak sesuai dapat menghasilkan bacaan yang tidak tepat.

Bacaan tekanan darah berbeza untuk kanak-kanak dan remaja. Tanyakan kepada doktor anak anda apakah tahap kesihatan yang baik untuk anak anda jika anda diminta untuk memantau tekanan darah mereka.

Pilihan rawatan untuk tekanan darah tinggi

Beberapa faktor membantu doktor anda menentukan pilihan rawatan terbaik untuk anda. Faktor-faktor ini merangkumi jenis hipertensi yang anda miliki dan penyebab apa yang telah dikenal pasti.

Pilihan rawatan hipertensi primer

Sekiranya doktor mendiagnosis anda dengan hipertensi primer, perubahan gaya hidup dapat membantu mengurangkan tekanan darah tinggi anda. Sekiranya perubahan gaya hidup sahaja tidak mencukupi, atau jika berhenti berkesan, doktor anda mungkin memberi ubat.

Pilihan rawatan hipertensi sekunder

Sekiranya doktor anda menemui masalah asas yang menyebabkan hipertensi anda, rawatan akan tertumpu pada keadaan lain. Contohnya, jika ubat yang anda mula ambil menyebabkan tekanan darah meningkat, doktor anda akan mencuba ubat lain yang tidak mempunyai kesan sampingan ini.

Kadang-kadang, hipertensi berterusan walaupun ada rawatan untuk penyebabnya. Dalam kes ini, doktor anda mungkin bekerjasama dengan anda untuk mengembangkan perubahan gaya hidup dan menetapkan ubat untuk membantu mengurangkan tekanan darah anda.

Rancangan rawatan untuk hipertensi sering berkembang. Apa yang berfungsi pada mulanya mungkin menjadi kurang berguna dari masa ke masa. Doktor anda akan terus bekerjasama dengan anda untuk memperbaiki rawatan anda.

Ubat untuk tekanan darah tinggi

Banyak orang melalui fasa percubaan dan kesalahan dengan ubat tekanan darah. Anda mungkin perlu mencuba pelbagai ubat sehingga anda menemui satu atau gabungan ubat yang sesuai untuk anda.

Beberapa ubat yang digunakan untuk merawat hipertensi termasuk:

 • Beta Blocker: Beta Blocker menjadikan degupan jantung anda lebih perlahan dan dengan kekuatan yang lebih sedikit. Ini mengurangkan jumlah darah yang dipam melalui arteri anda dengan setiap rentak, yang menurunkan tekanan darah. Ia juga menyekat hormon tertentu di dalam badan anda yang dapat meningkatkan tekanan darah anda.
 • Diuretics: Tahap sodium yang tinggi dan lebihan cecair di dalam badan anda dapat meningkatkan tekanan darah. Diuretics, juga dipanggil pil air, membantu buah pinggang anda membuang sodium berlebihan dari badan anda. Semasa sodium keluar, cecair tambahan dalam aliran darah anda masuk ke dalam air kencing anda, yang membantu menurunkan tekanan darah anda.
 • ACE inhibitors: Angiotensin adalah bahan kimia yang menyebabkan saluran darah dan dinding arteri menjadi kencang dan sempit. Inhibitor ACE (angiotensin converting enzyme) menghalang tubuh daripada menghasilkan sebilangan besar bahan kimia ini. Ini membantu saluran darah berehat dan mengurangkan tekanan darah.
 • Penyekat reseptor Angiotensin II (ARB): Walaupun penghambat ACE bertujuan untuk menghentikan penciptaan angiotensin, ARB menyekat angiotensin daripada mengikat dengan reseptor. Tanpa bahan kimia, saluran darah tidak akan mengencang. Itu membantu melonggarkan saluran dan menurunkan tekanan darah.
 • Penyekat saluran kalsium: Ubat-ubatan ini menyekat sebahagian kalsium memasuki otot jantung anda. Ini membawa kepada degupan jantung yang kurang kuat dan tekanan darah rendah. Ubat-ubatan ini juga berfungsi di saluran darah, menyebabkan mereka relaks dan menurunkan tekanan darah.
 • Agonis Alpha-2: Jenis ubat ini mengubah dorongan saraf yang menyebabkan saluran darah mengencang. Ini membantu saluran darah untuk berehat, yang mengurangkan tekanan darah.

Remidi ubat rumah untuk tekanan darah tinggi

Perubahan gaya hidup sihat dapat membantu anda mengawal faktor-faktor yang menyebabkan hipertensi. Berikut adalah beberapa rawatan rumah yang paling biasa.

Mengamalkan diet yang sihat

Diet yang sihat untuk jantung sangat penting untuk membantu mengurangkan tekanan darah tinggi. Ia juga penting untuk menguruskan darah tinggi yang terkawal dan mengurangkan risiko komplikasi. Komplikasi ini termasuk penyakit jantung, strok, dan serangan jantung.

Diet yang sihat untuk jantung menekankan makanan yang merangkumi:

 • Buah-buahan
 • Sayur-sayuran
 • Bijirin penuh
 • Protein tanpa lemak seperti ikan

Meningkatkan aktiviti fizikal

Mencapai berat badan yang sihat haruslah lebih aktif secara fizikal. Selain membantu menurunkan berat badan, senaman dapat membantu mengurangkan tekanan, menurunkan tekanan darah secara semula jadi, dan menguatkan sistem kardiovaskular anda.

Bertujuan untuk melakukan aktiviti fizikal sederhana selama 150 minit setiap minggu. Itu lebih kurang 30 minit lima kali seminggu.

Mencapai berat badan yang sihat

Sekiranya anda berlebihan berat badan atau gemuk, menurunkan berat badan melalui diet sihat jantung dan peningkatan aktiviti fizikal dapat membantu menurunkan tekanan darah anda.

Menguruskan stress

Bersenam adalah kaedah terbaik untuk menguruskan tekanan. Aktiviti lain juga dapat membantu. Ini termasuk:

 • Bertafakur
 • Menarik nafas panjang
 • Urut
 • Kelonggaran otot (muscle relaxation)
 • Yoga atau tai chi

Ini semua teknik pengurangan tekanan yang terbukti. Tidur yang cukup juga dapat membantu mengurangkan tahap tekanan.

Mengamalkan gaya hidup yang lebih bersih

Sekiranya anda seorang perokok, cubalah berhenti. Bahan kimia dalam asap tembakau merosakkan tisu badan dan mengeras dinding saluran darah.

Sekiranya anda kerap mengambil terlalu banyak alkohol atau mempunyai ketergantungan alkohol, dapatkan bantuan untuk mengurangkan jumlah minuman yang anda minum atau berhenti sama sekali. Alkohol boleh menaikkan tekanan darah.

Semakan Online – Ubat Kolesterol (VYTORIN)
Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui
Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat
Ubat Kolesterol – Perkara Yang Anda Perlu Tahu
Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya Pada Usia Saya Sekarang?
Cara Mengesan Dan Merawat Serangan Jantung
Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol
7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya

Tags :

Related Post to Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) – Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

14 Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

Posted at

Tidak semua kalori tercipta sama. Makanan yang berbeza melalui jalan metabolik yang berbeza di dalam badan anda. Ianya boleh memberi kesan yang sangat berbeza... Read More

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

Posted at

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti Industri penurunan berat badan penuh dengan mitos. Orang sering dinasihatkan untuk melakukan pelbagai perkara gila,... Read More

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Posted at

Caram menguruskan Tekanan Darah Tinggi Ketahui mengenai tekanan darah tinggi (hipertensi), apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkannya dan bagaimana memahami bacaan tekanan darah.... Read More

Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Posted at

7 makanan yang menurunkan kolesterol anda Terdapat bukti yang baik bahawa mengikuti diet sihat jantung dapat meningkatkan kesihatan jantung dan menstabilkan tahap kolesterol darah... Read More

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol

Posted at

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol. Ubat kolesterol gabungan ini digunakan bersama dengan diet yang tepat untuk membantu menurunkan kolesterol dan lemak “buruk” (seperti LDL,... Read More