HOME
Home » Umum » 5 Tempat Anda Boleh Melabur Dalam Matawang Kripto Di Malaysia

5 Tempat Anda Boleh Melabur Dalam Matawang Kripto Di Malaysia

Posted at | Categorised in Umum

5 Tempat Anda Boleh Melabur Dalam Matawang Kripto Di Malaysia

Peminat Bitcoin dan peminat baru, kami kembali dengan satu lagi artikel berperisa crypto untuk anda. Kami sebelum ini telah membincangkan beberapa asas mengenai mata wang kripto, kebaikan dan keburukan kripto, dan menerima pembayaran dalam kripto.

Berkaitan: Jika Seseorang Membayar Anda Dalam Matawang Kripto, Patutkah Anda Menerimanya?

Dalam artikel ini, kami akan melihat beberapa platform crypto teratas dan paling menguntungkan yang boleh anda cuba. Di sini, kami menyenaraikan kebaikan dan keburukan beberapa platform ini, supaya anda boleh membuat keputusan dengan bijak sebelum melabur.

Tempat Melabur Dalam Matawang Kripto

Tempat Anda Boleh Melabur Dalam Matawang Kripto Di Malaysia

5 Tempat Anda Boleh Melabur Dalam Matawang Kripto Di Malaysia

1. Luno

Fakta menarik: Luno ialah salah satu daripada beberapa platform yang membolehkan anda membeli dan menjual dalam Ringgit Malaysia.

Apa yang menarik ialah sehingga Jun 2022, ia telah mencapai sehingga RM4.2 bilion nilai urus niaga di platformnya. Menurut Luno, platform mereka merekodkan RM15 juta transaksi bitcoin harian dalam satu hari.

Dan bercakap tentang bitcoin, jika anda berkecimpung dalam crypto, anda akan tahu bahawa ia adalah jenis crypto yang paling popular. Walau bagaimanapun, jika anda ingin melabur dalam kripto jenis yang lain, anda juga boleh membeli dan menjual ethereum, XRP, litecoin dan banyak lagi di Luno.

Kelebihan:

 • Baik untuk pemula
 • Anda boleh menukar dengan mudah antara mata wang kripto dan fiat (Ringgit Malaysia) semasa berdagang
 • Menyokong kad kredit dan pemindahan bank

Kelemahan:

 • Kecairan yang ditawarkan agak rendah
 • Yuran yang lebih tinggi berbanding platform lain
 • Pada masa ini, ia tidak menyokong alat dagangan lanjutan (advanced trading tools)

2. SINEGY

Apa yang menarik tentang SINEGY ialah ia adalah jenama Malaysia. Ditubuhkan di Malaysia pada 2017, SINEGY kini menawarkan dua jenis kripto pada platform mereka: bitcoin dan ethereum. Seperti Luno, SINEGY juga merupakan tempat yang baik untuk bermula untuk pemula.

Ia mempunyai banyak perks tetapi boleh difahami, ia juga disertakan dengan beberapa limitasi.

Kelebihan:

 • Tiada deposit minimum diperlukan
 • 0.25% rebat untuk market makers
 • Yuran pengeluaran Bitcoin telah dikurangkan kepada 0.05%

Kelemahan:

 • Hanya dua pilihan crypto buat masa ini
 • Tiada aplikasi mudah alih

3. Tokenize

Seperti SINEGY, Tokenize juga diasaskan oleh rakyat Malaysia. Bagaimanapun, Tokenize sebenarnya berpangkalan di Singapura. Beberapa perkara lain yang membezakan kedua-duanya ialah Tokenize mempunyai lebih banyak pilihan kripto, aplikasi mudah alih dan sistem rujukan & mata. Walau bagaimanapun, satu kelemahan Tokenize ialah terdapat jumlah deposit minimum sebanyak RM100.

Dari segi keselamatan, Tokenize mempunyai beberapa langkah yang ditetapkan untuk memastikan aset digital anda selamat. IP whitelisting & 2-Factor authentication serta mekanisme dompet hibrid dengan strategi multi-signature adalah beberapa langkah berjaga-jaga.

Kelebihan:

 • Lebih banyak pilihan kripto (Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple)
 • 0% yuran pembuat pasaran
 • Mempunyai sistem rujukan & mata

Kelemahan:

 • Yuran deposit minima RM100
 • Yuran pengeluaran boleh jadi tinggi

Nota penting: Tiga platform kripto yang disebutkan di atas adalah satu-satunya 3 yang dikawal selia di Malaysia pada masa penulisan. Bagi dua yang lain dalam artikel ini, anda masih bebas untuk berdagang pada mereka, tetapi berhati-hati kerana tiada undang-undang yang terpakai kepada mereka yang boleh melindungi anda dengan secukupnya.

4. Kraken

Kraken telah wujud selama sedekad sekarang dan ia berpangkalan di Amerika Syarikat. Sekarang kerana ia tidak dikawal di Malaysia, anda jelas tidak akan dapat berdagang menggunakan Ringgit. Sebaliknya, anda boleh berdagang dengan mata wang fiat lain seperti Dolar Amerika, Pound British dan Dolar Australia, untuk menamakan beberapa.

Ringkasnya, inilah kebaikan dan keburukan mengenai Kraken.

Kelebihan:

Pelbagai produk
Platform dagangan lanjutan dengan banyak alatan
Keselamatan yang kukuh
Keburukan:

Mungkin tidak bagus untuk pemula
Yuran pengeluaran yang tinggi

5. Huobi

Huobi bukanlah platform kripto terkawal di Malaysia…sebahagian besarnya. Sehingga November 2020, terdapat hanya satu negeri (atau Wilayah Persekutuan, sebaliknya) di mana Huobi diberi kuasa untuk memberikan perkhidmatannya: Labuan.

Tapi nanti duku! Ini tidak bermakna sesiapa di luar Labuan dilarang sama sekali daripada menggunakan Huobi. Anda masih boleh berdagang menggunakannya, seperti dengan Kraken. Walau bagaimanapun, seperti yang kami nyatakan, anda tidak akan mendapat sebarang perlindungan undang-undang jika berlaku kesilapan.

Kelebihan:

 • Mempunyai lebih 230 aset boleh diniagakan
 • Sokongan pelanggan berbilang bahasa
 • Baik untuk pemula dan pakar

Kelemahan:

 • Tidak dikawal selia bagi mereka yang berada di luar Labuan
 • Mendaftar untuk akaun boleh menjadi agak membosankan
 • Had rendah untuk pengeluaran anda

Ketahui cara mendaftar Huobi di sini.

Bacaan umum:

Panduan Dapat Bitcoin Percuma Di Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

5 Tempat Anda Boleh Melabur Dalam Matawang Kripto Di Malaysia

Tags :

Related Post to 5 Tempat Anda Boleh Melabur Dalam Matawang Kripto Di Malaysia

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More