HOME
Home » Umum » 7 Tips Melabur Dalam Mata Wang Kripto Buat Kali Pertama

7 Tips Melabur Dalam Mata Wang Kripto Buat Kali Pertama

Posted at August 3rd, 2022 | Categorised in Umum

Mahu melabur dalam mata wang kripto buat kali pertama? Berikut adalah beberapa petua untuk anda.

Bagi pelabur, mata wang kripto telah menjadi aset pelaburan yang semakin popular. Terdapat naik turun secara tiba-tiba dalam harga mata wang kripto kerana pasaran mata wang kripto sangat tidak menentu, walaupun pada hakikatnya hari ini pelabur cenderung untuk melompat ke atas kripto kerana terdapat pulangan pelaburan yang baik. Cryptocurrency adalah konsep baharu untuk Malaysia oleh itu berdagang dengan mata wang kripto bukanlah perkara yang diketahui oleh semua orang. Melabur dalam kripto boleh menjadi proses yang sukar dan kompleks terutamanya untuk pemula.

7 Tips Melabur Dalam Mata Wang Kripto Buat Kali Pertama

7 Tips Melabur Dalam Mata Wang Kripto Buat Kali PertamaAnalytics Insight

Berdagang dengan crypto adalah berbeza daripada perdagangan dalam saham dan debentur yang dikawal oleh Bursa Malaysia. Tiada penglibatan pihak ketiga semasa berurusan dengan crypto. Pasaran Crypto dikawal oleh komuniti crypto itu sendiri. Perkara yang paling penting ialah pasaran sangat tidak menentu dan sebaik sahaja anda memulakan transaksi, ia tidak boleh patah balik ke belakang.

Untuk pelabur crypto kali pertama, terdapat beberapa petua sebelum anda meletakkan wang anda dalam pasaran crypto.

Memilih Platform Dagangan Kripto

Terdapat beberapa platform dagangan kripto di India seperti Coin DCX, CoinSwitch Kuber, WazirX, dsb. Langkah pertama untuk pelabur kali pertama ialah memilih mana-mana platform dagangan di atas untuk membuka akaun bagi dagangan kripto.

Memilih Platform Dagangan Kripto

Terdapat beberapa platform dagangan kripto di Malaysia seperti Luno, Remitano dan sebagainya. Langkah pertama untuk pelabur kali pertama ialah memilih mana-mana platform dagangan di atas untuk membuka akaun bagi dagangan kripto.

Memuat naik Dokumen dan KYC

Seperti bank biasa lain, pertukaran kripto atau akaun dagangan memerlukan dokumen untuk melengkapkan proses KYC (Know Your Customer) seperti bukti identiti, bukti alamat, dan lain-lain. Ini dilakukan untuk mengesahkan bahawa akaun anda sah dan melindungi kepentingan anda daripada penipuan. Bersama-sama dengan maklumat peribadi, anda juga perlu menyediakan pilihan pembayaran. Semua aktiviti perdagangan yang anda akan lakukan seperti pengeluaran dan deposit akan dilakukan daripada pilihan pembayaran yang ditentukan oleh anda.

Pesanan Dagangan

Selepas proses KYC selesai dan semua dokumen penting dimuat naik, platform dagangan crypto akan mengambil sedikit masa untuk mengesahkan kelayakan anda. Setelah selesai, ia akan memberitahu anda dan kemudian anda boleh mula berdagang dengan mata wang kripto. Tidak seperti bursa saham, bursa crypto berfungsi 24/7 tanpa waktu buka atau tutup. Anda boleh sama ada menyimpan mata wang kripto yang telah anda beli dalam dompet digital atau memilih untuk mengeluarkannya sebagai wang.

Penyelidikan Pasaran

Anda harus sentiasa bermula dengan pelaburan kecil dan teliti pasaran. Memandangkan pasaran kripto sangat tidak menentu dengan naik turun secara tiba-tiba, anda sentiasa dinasihatkan untuk bermula dengan pelaburan yang lebih kecil dan kemudian anda boleh meningkatkan pelaburan anda selepas mengkaji pasaran dengan teliti. Satu lagi perkara penting untuk pemula adalah mendapatkan bimbingan daripada pakar, pendapat pakar adalah sangat penting sebelum mengembangkan pelaburan anda.

Pilih Satu Kripto

Kaji pasaran dengan teliti dan kemudian pilih coin yang anda rasa paling pasti. Patuhi keputusan anda dan imbas kemajuan anda sebelum menambah portfolio anda.

Jangan tergesa-gesa

Jangan tergesa-gesa untuk melabur dalam crypto selepas mendengar daripada rakan bahawa crypto tertentu telah menetapkan rekod pertumbuhan baharu. Anda harus menunggu sedikit masa untuk mengimbas pasaran kerana selepas kenaikan tinggi mana-mana crypto sama ada melalui pembetulan atau kejatuhan yang kuat. Adalah lebih wajar untuk menunggu saat penurunan dalam mata wang pilihan anda dan membelinya pada harga terendah.

Terokai Altcoin Lain

Bukan Bitcoin sahaja mata wang kripto terbaik untuk melabur sekurang-kurangnya pada masa sekarang. Tetapi kita tidak tahu bagaimana masa depannya, jadi anda mesti berfikir dengan teliti sebelum melabur semua dalam satu mata wang kripto. Teruskan penyelidikan anda dan lihat coin mana yang berkembang dengan baik.

7 Tips Melabur Dalam Mata Wang Kripto Buat Kali Pertama

Meneroka dunia mata wang kripto akan mengambil sedikit masa, jadi jangan paksa diri anda untuk menjadi profesional pada hari pertama. Seperti mana-mana kemahiran, ia memerlukan masa, latihan dan pembelajaran berterusan untuk mengetahui cara anda boleh memaksimumkan potensi coin digital anda, sama ada anda mahu menggunakannya untuk berdagang atau transaksi harian.

Semoga dengan 7 Tips Melabur Dalam Mata Wang Kripto Buat Kali Pertama ini memberi sedikit manfaat untuk anda dan rakan-rakan anda.

Baca juga:

4 SEBAB CRYPTOCURRENCY ADALAH KEWANGAN MASA DEPAN
Aset Kripto: Halal atau Haram?
Mengapa Luno Perlu Mengesahkan Identiti Anda?
Cara Melengkapkan Pengesahan Identiti Binance
Bagaimana Saya Mengesahkan Identiti Saya Dengan Luno?
Bagaimana Nak Beli Dan Jual Bitcoin Di Malaysia?

Tags :

No comment for 7 Tips Melabur Dalam Mata Wang Kripto Buat Kali Pertama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 7 Tips Melabur Dalam Mata Wang Kripto Buat Kali Pertama

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at September 18, 2023

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Posted at September 11, 2023

Bagaimana untuk melengkapkan jualan di eBay? eBay ialah tapak lelongan terbesar di internet. Jadi, wajarlah tempat ini adalah tempat terbaik untuk menjana wang dengan... Read More

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Posted at September 10, 2023

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya? Bolehkah orang Malaysia menjual di eBay? Apakah eBay? eBay ialah tapak beli-belah dalam talian... Read More

Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online

Cara Buka Akaun TNB Secara Online

Posted at September 10, 2023

Cara Buka Akaun TNB Secara Online – Semakan Online hari ini nak buat tutorial Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online di komputer. Sebenarnya... Read More

Nak Buat Bisnes Di eBey? Anda Perlu Kuasai 5 Perkara Ini Sahaja

Posted at September 8, 2023

Nak Buat Bisnes Di eBey? Tak susah sebenarnya cara nak menjual dan buat duit dengan eBay. syaratnya anda perlu tahu perkara asas dan mindset... Read More