HOME
Home » Umum » 16 Tips Temuduga Kerja Kerajaan

16 Tips Temuduga Kerja Kerajaan

Posted at | Categorised in Umum

16 Tips Temuduga Kerja Kerajaan – Selama lapan tahun kebelakangan ini, ketika menemuduga calon untuk jawatan kanan dengan syarikat besar dan kerajaan persekutuan, saya terkejut dengan berapa banyak calon yang kelihatan hebat di atas kertas tetapi terkandas semasa temuduga. Selalunya, orang yang sangat cerdas boleh melakukan kesalahan asas. Ada yang jelas tidak membuat persiapan dan kelihatan tidak teratur. Yang lain menganggap rekod atau kelayakan mereka sudah cukup untuk memberitahu siapa mereka, tidak mahu kelihatan sombong, tidak banyak “menjual diri”.

Calon yang membuat persiapan yang baik dan memberikan persembahan yang baik akan selalu mengalahkan calon yang mempunyai kelayakan dan pengalaman yang serupa.

Untuk membantu anda menjayakan temuduga kerja kerajaan anda yang seterusnya, saya telah mengubah proses temuduga dengan senarai 30 ‘must do’ yang akan membantu anda meraih dan memenangkan penemuduga seperti saya.

16 Tips Temuduga Kerja Kerajaan

1. Sahkan waktu dan lokasi temuduga sehari sebelum temuduga. Kadang-kadang perkara-perkara penting boleh tersalah tulis, dan kadang-kadang panel temuduga mendapat maklumat yang salah juga. Sekiranya anda datang lewat atau terlepas temuduga sepenuhnya, anda mungkin tidak mendapat peluang lain. Selain itu, ini menunjukkan bahawa anda seorang yang “detail oriented”, teratur dan proaktif.

2. Kaji penyelidikan yang telah anda lakukan di jabatan atau agensi, dan jika anda belum melakukannya, lakukan segera! Sebelum anda menjejakkan kaki di ruang temuduga, anda harus mengetahui apa yang dilakukan oleh organisasi dan untuk siapa, serta di mana kedudukannya sesuai dengan keseluruhan organisasi. Sekiranya anda meninggalkan temuduga untuk menanyakan jenis soalan seperti ini, anda telah terlambat.

3. Tanpa mengira kod pakaian di jabatan / agensi yang anda mohon, anda harus memakai dan mengenakan pakaian (dan memakai tali leher jika anda lelaki) yang sesuai untuk temuduga. Sukar untuk berpakaian kemasketika temuduga, tetapi mudah berpakaian tidak kemas dan menimbulkan kesan buruk.

4. Anda harus hadir sekurang-kurangnya 15 minit lebih awal untuk temuduga anda. Tunjukkan panel temuduga bahawa anda menepati waktu dan berminat!

5. Sekiranya anda menggunakan pengangkutan awam untuk pergi ke temuduga anda, luangkan masa tambahan untuk kelewatan atau berhenti di perhentian yang salah. Sekiranya anda memandu, beri masa tambahan untuk mencari tempat letak kereta, dan pastikan anda mempunyai duit yang cukup untuk meter parkir. Naikkan meter anda dengan dua kali ganda masa yang anda fikir anda perlukan (tidak ada yang lebih buruk daripada duduk dalamtemuduga yang berjalan lebih masa, memikirkan tentang mendapatkan tiket tempat letak kereta).

6. Sekiranya anda terlambat, bertenang dan minta maaf dengan alasan yang sebenar, tetapi jangan membuat alasan dengan alasan yang tidak munasabah.

7. Sekiranya anda diberitahu bahawa temuduga akan memakan masa setengah jam, biarkan satu jam penuh. Sekiranya anda diberitahu akan memakan masa satu jam, biarkan dua. Temuduga sering berjalan lewat sementara anda tidak dibenarkan terlambat untuk temuduga anda, panel pemilihan berpendapat mereka dibenarkan melakukan apa yang mereka mahukan! Bangun dan meninggalkan temuduga lebih awal kerana anda mempunyai janji temu lain atau perlu kembali bekerja sama sekali tidak akan kelihatan baik, walaupun salah panel pemilihan.

8. Tinggalkan telefon bimbit anda. Atau jika anda perlu membawanya, matikan (bukan hanya untuk diam). Tolong jangan ganggu!

9. Jabat tangan mempunyai kesan yang ketara dan kesan pertama (first impressions) yang sangat kuat. Oleh itu, pastikan jabat tangan anda meyakinkan (tetapi tidak terlalu kuat!)

10. Walaupun anda menjual diri anda dalam temuduga, jangan berlebih-lebihan. Jadilah diri sendiri dan biarkan keperibadian, kemahiran dan pengalaman sebenar anda bersinar.

11. Cara terbaik untuk menjalin hubungan baik dengan penemuduga adalah dengan tersenyum. Senyum dan bersikap ramah sepanjang temuduga walaupun anda gugup dan tidak menganggapnya berjalan lancar.

12. Menghadapi panel temuduga boleh menjadi sukar, dan mengetahui bagaimana membuat eye contact dan bila, boleh membingungkan. Akibatnya, banyak pemohon akhirnya melihat meja, tangan atau ke pangkuan mereka. Kaedah terbaik untuk melakukannya adalah dengan membuat hubungan mata dengan orang yang menanyakan soalan kepada anda.

Jangan merasa perlu bermain-main dan melihat semua orang, hanya menumpukan perhatian pada satu orang pada satu masa. Anda mungkin juga mendapati bahawa anda meluangkan sedikit masa untuk melihat puncak kepala orang kerana panel pemilihan kerajaan cenderung mengambil banyak catatan. Dalam kes ini, bersiaplah untuk membuat kontak mata ketika mengangkat kepala.

13. Memberi jawapan dengan hanya satu patah perkataan harus dielakkan. Salah satu kesilapan terbesar dalam temuduga adalah tidak memberikan maklumat yang mencukupi, menurut pengalaman saya. Walaupun banyak penemuduga kerajaan akan mendorong pemohon untuk berbual dengan lebih banyak atau menjawab dengan cara yang berbeza, ini tidak selalu berlaku. Sebagai kaedah praktik, perkenalkan apa yang akan anda sampaikan, dan kemudian kembangkan. Anda selalu dapat menyelesaikan jawapan anda dengan “adakah maklumat itu cukup atau anda mahu saya memberikan lebih banyak contoh?”

14. Bercanggah dengan titik terakhir, penting juga untuk menjadi agak ringkas. Saya mengatakan ini kerana saya telah menjalani temuduga di mana pemohon telah menghabiskan setengah jam untuk menjawab satu soalan. Itu pasti tidak perlu. Banyak perkataan tidak menyamai banyak maklumat berkualiti. Selalunya, pemohon yang banyak bercakap sering tidak menjawab soalan penemuduga. Mereka hanya menggegarkan! Oleh itu, katakan apa yang anda perlu katakan dan tetap ringkas.

15. Tidak ada yang dapat menarik perhatian panel pemilihan daripada pemohon negatif. Maksud saya adalah pemohon yang mempunyai perkara negatif untuk diberitahu mengenai pekerjaan, syarikat, bos, rakan sekerja atau pekerjaan sebelumnya. Membuat komen negatif tentang orang lain tidak membuat anda kelihatan lebih baik, jadi tetap positif.

16. Sekiranya anda sangat tidak bernasib baik, anda mungkin mendapati bahawa penemuduga anda mengatakan beberapa perkara yang anda tahu sebenarnya tidak betul. Sekarang bukan masanya untuk memberitahu mereka bahawa mereka salah atau membetulkannya (melainkan jika mereka membincangkan pengalaman atau kelayakan anda). Saya telah menjalani lebih dari satu temuduga di mana ini berlaku dan perbalahan telah berlaku antara penemuduga dan pemohon.

Ini jelas bukan cara untuk mengesankan dan mendapatkan pekerjaan, tetapi cara yang bagus untuk menyinggung perasaan ego dan membuat permohonan anda dibakul sampahkan.

Temuduga kerja kerajaan
8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda!
7 Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya Yang Harus Anda Ketahui
10 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan Favourite
10 Tips Temuduga Terbaik Untuk Dihayati
Buat duit online

Tags :

Related Post to 16 Tips Temuduga Kerja Kerajaan

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More