HOME

Home » Umum » 10 Tips Temuduga Terbaik Untuk Dihayati

10 Tips Temuduga Terbaik Untuk Dihayati

Posted at | Categorised in Umum

Terdapat banyak panduan temuduga pekerjaan di luar sana, tetapi 10 tips temuduga terbaik ini adalah semua yang perlu anda ketahui.

“Menewaskan” pengurus perekrutan adalah pencapaian yang luar biasa, tetapi kegelisahan sebelum temuduga dapat membuat pencari kerja berpengalaman bahkan merasa bosan semasa audisi besar. Petua temuduga terbaik mungkin berbeza dalam teknik mereka, tetapi semuanya ada untuk membantu anda membawa diri anda yang terbaik.

Cara termudah untuk menenangkan saraf dan memastikan temuduga kerja anda seterusnya adalah berjalan dengan 100% bersedia. Mengikuti 10 prinsip temuduga terbaik ini akan membantu anda menghilangkan kerisauan yang mungkin anda rasakan dan mendapat anugerah yang diinginkan yang kami sebut sebagai tawaran pekerjaan

10 Tips Temuduga Terbaik Untuk Dihayati

10 Tips Temuduga Terbaik Untuk Dihayati

1. Lakukan penyelidikan anda

Belajar sebanyak mungkin mengenai perkhidmatan, produk, pelanggan dan persaingan syarikat atau jabatan akan memberi anda kelebihan dalam memahami dan menangani keperluan majikan, kata Carole Martin, jurulatih temuduga kerja dan pengarang Boost Your Interview IQ.

Lebih banyak membaca apa yang ada di laman web syarikat, pesan Lili Foggle, seorang pakar temuduga pekerjaan yang berpusat di Connecticut. Baca liputan berita syarikat atau jabatan, periksa suapan media sosial syarikat, dan perhatikan pemain utama — iaitu, pasukan eksekutif syarikat atau ketua-ketua jabatan kerajaan.

“Cari maklumat yang dapat anda gunakan dalam perbualan,” kata Foggle. (“Saya teruja melihat CEO anda membicarakan komitmen syarikat anda terhadap inovasi di CNBC.”)

2. Pandang tajam

Tidak ada kekurangan nasihat di luar sana mengenai apa yang harus dipakai — dan apa yang tidak boleh dipakai — untuk temuduga, tetapi Karen Tucker, pemilik firma pelatih wawancara kerja InterviewOne, mengatakan yang terbaik adalah berpakaian secara konservatif.

“Kecuali anda bekerja di industri kreatif, majikan ingin mengetahui bahawa anda berpakaian secara profesional — sederhana dan simple,” katanya. “Selama anda terlihat rapi, pewawancara temuduga akan memperhatikan apa yang keluar dari mulut anda, bukan apa yang anda pakai.”

Foggle mengatakan bahawa beberapa pencari kerja membuat kesalahan dengan memakai pakaian yang mengganggu. “Jangan melakukan apa-apa yang melampau, kecuali jika anda tahu bahawa itu budaya syarikat,” dia memberi amaran. “Memakai terlalu banyak minyak wangi, terlalu banyak alat solek, terlalu banyak logo – itulah perkara yang perlu anda hindari.”

3. Jangan muncul dengan tangan kosong

Sebahagian dari calun temuduga yang lengkap memerlukan membawa semua perkara yang anda perlukan untuk memberikan kesan pertama yang hebat. Pastikan anda membawa barang-barang berikut untuk temuduga kerja:

 • Beberapa salinan resume anda. Anda mungkin bertemu dengan lebih ramai pekerja yang pada awalnya anda harapkan, kata Rachel Loock, jurulatih kerjaya di University of Maryland.
 • Kad perniagaan. Menyediakan kad nama membolehkan anda menjadikan diri anda sebagai profesional. (mungkin tidak sesuai di Malaysia)
 • Contoh portfolio / kerja. Ini adalah suatu keharusan dalam bidang kreatif seperti periklanan, kewartawanan, reka bentuk grafik, seni bina, atau fesyen.
 • Rujukan. Sekiranya temuduga berjalan lancar, pengurus pengambilan pekerja mungkin akan meminta anda segera.
 • Pena dan notepad. Mencatat menunjukkan anda secara aktif mendengar penemuduga dan terlibat dalam perbualan.
 • ID Foto. Anda mungkin perlu memberikan pengenalan diri untuk memasuki bangunan.

4. Tiba lebih awal

Perkara pertama yang perlu anda elakkan ialah datang lewat, kata Martin, jadi sampai ke bangunan 10 hingga 15 minit sebelum wawancara. Lebih-lebih lagi, “mempunyai masa tambahan bermaksud anda boleh meluangkan masa beberapa minit di bilik mandi untuk memeriksa penampilan anda — memasukkan baju anda, memperbaiki tali leher, menyisir rambut anda — dan memperbaik gambar yang ingin anda tunjukkan,” kata Foggle .

5. Kesungguhan projek

Pengurus pengambilan pekerja ingin melihat bahawa anda meminati bidang anda dan pekerjaan yang anda lamar, jadi bawa sedikit tenaga ke bilik. “Jabat tangan yang tegas dan banyak kontak mata menunjukkan keyakinan,” tambah Martin. “Bercakap dengan jelas dengan suara yakin, walaupun anda mungkin merasa goyah.”

6. Dengar dengan teliti

Mempelajari cara mendengar – benar-benar mendengar – adalah perkara yang hebat. Beberapa peraturan asas untuk diikuti: jangan mengganggu ketika orang lain bercakap; jaga hubungan mata dengan baik, condong ke depan, dan menghadap pembesar suara secara langsung; dan letakkan telefon bimbit anda— “tidak ada pengecualian,” kata Casey Carpenter, pelatih dan jurulatih dengan firma latihan komunikasi yang berpusat di D. Global Public Talking.

7. Berikan contoh khusus

“Tujuan temuduga kerja adalah untuk penemuduga menilai kemahiran anda,” kata Tucker, “dan anekdot berfungsi sebagai penegasan yang memberikan bukti bahawa anda sebenarnya mempunyai kemahiran yang anda katakan ada.”

Pilih anekdot yang menonjolkan pencapaian yang dapat diukur.Contoh: (“Saya sangat memotivasi diri sendiri. Sebenarnya, baru-baru ini sistem penganggaran kami tidak memenuhi permintaan pelaporan canggih yang perlu kami lakukan. Saya mengambil inisiatif untuk melakukan penyelidikan dan mencari alternatif yang 25% lebih murah daripada yang disatukan. dengan perisian kami yang lain dan dapat dilaksanakan dalam masa enam minggu. “)

9. Kemukakan soalan

Pengambilan pekerja sering mengakhiri temuduga pekerjaan dengan memberi peluang kepada calon untuk mengajukan soalan kepada mereka. Walaupun anda mungkin tergoda untuk melewatkan bahagian ini dan mencalonkan diri, itu adalah kesalahan yang mengerikan. Manfaatkan sepenuhnya peluang ini. Beberapa cadangan:

 • Mengapa tawaran kerja ini terbuka?
 • Apa yang anda harapkan saya capai dalam 90 hari pertama?
 • Adakah terdapat peluang untuk latihan dan pendidikan tambahan?
 • Apa yang paling anda gemari semasa bekerja di sini?
 • Bagaimana prestasi diukur dalam peranan ini?

9. Berakhir pada nota yang betul

Langkah penting untuk mendapatkan pekerjaan adalah menindaklanjuti pewawancara. “Soalan terakhir anda semasa temuduga harus selalu,” Apa langkah seterusnya dari sini? “” Kata Foggle.

10. Ikuti tindak lanjutnya (selepas temuduga)

Tindakan lanjut adalah bahagian penting untuk mendapatkan pekerjaan, tetapi sering diabaikan. Matlamatnya, kata Foggle, adalah dua kali ganda: untuk terus mengetahui dan menyatakan semula minat anda. Contohnya: “Hai Tom, saya hanya menulis untuk memberitahu anda bahawa saya masih sangat berminat dengan kedudukannya. Tolong beritahu saya jika saya dapat menawarkan maklumat tambahan, seperti surat cadangan, yang mungkin berguna. ”

Mahu lebih banyak temuduga? Lakukan ini

Penting untuk kelihatan yakin dan tenang semasa temu duga. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan menjalani banyak temuduga sehingga anda merasa selesa dengan prosesnya. Bolehkah anda menggunakan pertolongan di jabatan itu? Sertailah Monster secara percuma hari ini. Sebagai ahli, anda boleh memuat naik hingga lima versi surat permohonan dan resume anda — masing-masing disesuaikan dengan pelbagai jenis pekerjaan yang menarik minat anda. Perekrut mencari Monster setiap hari untuk mengisi pekerjaan teratas dengan calon yang berkelayakan, sama seperti anda. Selain itu, anda boleh mendapatkan makluman pekerjaan yang dihantar ke peti surat anda pada masa ia tersedia. Semakin banyak pendedahan yang anda dapat, semakin cepat anda berada di tempat temuduga.

Buat duit online
Bisnes tudung

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

Tags :

No comment for 10 Tips Temuduga Terbaik Untuk Dihayati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 10 Tips Temuduga Terbaik Untuk Dihayati

8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda!

16 Tips Temuduga Kerja Kerajaan

Posted at

16 Tips Temuduga Kerja Kerajaan – Selama lapan tahun kebelakangan ini, ketika menemuduga calon untuk jawatan kanan dengan syarikat besar dan kerajaan persekutuan, saya... Read More

8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda!

8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda!

Posted at

8 Rahsia Temuduga Yang Tidak Ada Orang Memberitahu Anda! Anda telah menghadiri banyak temuduga tetapi tidak mendapat tawaran? Kami sedia membantu, dengan 8 tips... Read More

https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=11057_54

7 Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya Yang Harus Anda Ketahui

Posted at

7 Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya – Satu perkara yang pasti: penemuduga anda akan mempelajari CV (Curriculum Vitae/Daftar Riwayat hidup) anda walaupun anda belum... Read More

Soalan Temuduga Kerja Kerajaan Favourite

10 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan Favourite

Posted at

10 Soalan temuduga kerajaan – Walaupun setiap temuduga mempunyai cabaran tersendiri, temuduga kerajaan selalunya akan mempunyai set soalan yang hampir serupa. Semasa membuat persiapan... Read More

Temuduga Kerja Kerajaan

33 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan (Dengan Contoh Jawapan)

Posted at

33 Soalan temuduga kerja kerajaan (Dengan Contoh Jawapan) Persiapan untuk temuduga secara langsung boleh menjadi faktor penentu sama ada anda diterima sebagai pekerja atau... Read More