HOME
Home » Umum » Tips Untuk Berjaya Menjual di eBay

Tips Untuk Berjaya Menjual di eBay

Posted at | Categorised in Umum

Jika anda baru untuk menjual di eBay, ketahui tentang mula menjual di eBay. Sama ada anda baru atau penjual berpengalaman, pertimbangkan untuk menggunakan Tips Untuk Berjaya Menjual di eBay ini untuk membantu anda berjaya. Juga lawati Pusat Penjual kami untuk petua praktikal untuk penjual antarabangsa.

Tips Untuk Berjaya Menjual di eBay

Menyenaraikan item anda

Pastikan anda mengetahui peraturan untuk penjual sebelum menyenaraikan barangan di eBay. Jika anda tidak pasti item anda dibenarkan, semak dasar item larangan eBay.

Ambil satu atau lebih gambar item anda di kawasan yang terang. Gambar berkesan yang tajam dan terang akan membantu menjual barang anda. Cahaya tiruan atau semula jadi yang teragih sama rata adalah lebih baik daripada denyar kamera untuk kebanyakan item. Tripod menstabilkan kamera anda dan memastikan gambar anda berada dalam fokus.

Betul ke Tempe boleh di jual di eBay?

Baca di sini

Pilih kategori paling khusus yang tersedia untuk membantu pembeli mencari item anda. Dengan bayaran tambahan, anda boleh menyenaraikan item anda dalam 2 kategori untuk memaksimumkan keterlihatan item anda.

Bantu pembeli mencari penyenaraian anda dengan tajuk yang jelas, lengkap dan deskriptif. Sebutkan dengan tepat apa item itu walaupun tajuk mengulangi nama kategori dan sertakan butiran seperti jenama, nama produk, saiz atau artis. Bayangkan anda adalah pembeli apabila anda membuat tajuk dan penerangan untuk penyenaraian anda. Apa yang anda ingin tahu tentang item tersebut? Apakah ciri-cirinya yang paling menarik? Apakah perkataan yang mungkin anda gunakan untuk mencari item anda?

Tips Untuk Berjaya Menjual di eBay!

(Terpakai untuk tapak AS sahaja) Jika item anda dikaitkan dengan produk dalam katalog eBay, gunakan butiran produk dan foto stok dari katalog eBay untuk penerangan penyenaraian anda. Dengan memasukkan butiran produk, anda boleh menjimatkan masa, membuat penerangan penyenaraian yang lebih lengkap dan menjadikan item anda lebih dilihat oleh pembeli.

Gunakan alat jualan lanjutan eBay untuk menjimatkan masa membuat dan mengurus penyenaraian anda.

Tips Untuk Berjaya Menjual di eBay

Jimat masa dengan mengarang huraian item anda dalam program pengarangan perkataan dahulu, dan kemudian tampalkannya ke dalam kawasan perihalan item dalam borang Jual Item Anda. Jelas dan lengkap, tetapi gunakan ayat pendek yang mudah dibaca. Memasukkan butiran khusus tentang item, seperti dimensi, pos dan pembayaran dll. boleh membantu mengurangkan bilangan soalan e-mel yang anda terima tentang item anda.

Rancang strategi harga anda. Cari penyenaraian eBay yang lengkap. Anda juga boleh melawati kedai dalam talian yang menjual item serupa untuk membantu anda memilih harga untuk harga tetap anda atau penyenaraian gaya lelongan dan memutuskan sama ada anda ingin menetapkan harga rizab.

Pertimbangkan untuk menggunakan bayaran pos yang dikira dan tentukan perkhidmatan pos yang akan anda gunakan. Pek item anda untuk pos supaya anda boleh menimbang dan mengukur panjang, lebar dan tinggi supaya anda mempunyai maklumat ini apabila anda menyenaraikannya. Apabila anda menggunakan pengeposan yang dikira, anda tidak perlu meneka jumlah kos untuk menghantar item tersebut.

Pertimbangkan untuk membuat akaun penjual anda sebelum anda mula menyenaraikan item anda. Contohnya, jika anda ingin menjual di bahagian Dewasa Sahaja, menggunakan Pengesahan ID akan memudahkan penyenaraian.

Jika anda ingin membuka Kedai eBay anda sendiri, ketahui lebih lanjut tentang menjual dengan Kedai eBay.

Tips Untuk Berjaya Menjual di eBay

Memperluaskan pilihan jualan anda

Terokai peningkatan penyenaraian untuk membezakan, mempromosikan dan meningkatkan penyenaraian anda. Peningkatan penyenaraian termasuk menjadikan tajuk anda tebal dan menambah sari kata.

Gunakan penyenaraian berbilang kuantiti untuk menyenaraikan item yang sama sekali gus dengan harga Beli Sekarang.

Jual berbilang item serupa dalam satu penyenaraian dengan membuat penyenaraian dengan variasi. Sebagai contoh, anda boleh menyenaraikan baju-T dalam pelbagai saiz dan warna dalam satu penyenaraian dan bukannya membuat penyenaraian berasingan untuk setiap variasi.

Urus pasaran anda. eBay ialah komuniti global dan anda perlu memutuskan di mana anda ingin menjual item anda dan jika anda ingin menambahkan keperluan pembeli pada penyenaraian anda. Ketahui lebih lanjut tentang keperluan dan faedah menjual di peringkat antarabangsa.

Tawarkan PayPal sebagai kaedah pembayaran. Kami mengesyorkan agar anda menerima PayPal sebagai cara yang cepat, mudah dan selamat untuk menerima pembayaran kad kredit atau akaun bank di eBay. Untuk memastikan eBay tempat yang selamat untuk pembeli dan penjual, penjual baharu dikehendaki menawarkan sama ada PayPal atau kad kredit akaun pedagang sebagai kaedah pembayaran yang diterima. Anda boleh mendaftar untuk PayPal sebelum anda menyenaraikan item pertama anda untuk dijual atau apabila anda menyenaraikan item pertama anda.

Gunakan alatan jualan kami untuk menyenaraikan lebih banyak item dan mengautomasikan tugas penjual. Gunakan alat jualan jika anda mahukan cara mudah untuk menguruskan perniagaan eBay anda yang semakin berkembang atau hanya perlu menyenaraikan banyak item sekaligus.

Tips Untuk Berjaya Menjual di eBay!

Berkomunikasi dengan pembeli

Pastikan anda menarik pembeli yang tepat untuk item anda dengan memilih keperluan pembeli dan menggunakan alat pengurusan pembeli termasuk ciri pembida dan pembeli yang menyekat.

Semak Profil Maklum Balas pembeli, termasuk ulasan Maklum Balas terperinci daripada penjual lain. Ketahui lebih lanjut tentang mengenali pembeli anda.

Pastikan maklumat hubungan dan alamat e-mel anda adalah betul dan terkini. Semak maklumat peribadi anda untuk memastikan ia betul. Juga, pastikan bahawa mana-mana perisian penyekat spam yang anda pasang tidak menghalang pembeli daripada berkomunikasi dengan anda.

Rancang untuk akses komputer alternatif. Jika anda mempunyai masalah komputer atau sambungan, atau perlu berada jauh dari komputer anda, anda boleh mengakses akaun eBay anda menggunakan mana-mana komputer dengan akses Internet. Sebagai contoh, anda boleh memantau penyenaraian anda melalui My eBay menggunakan mana-mana komputer.

Gunakan “My eBay” untuk menjejaki penyenaraian anda. Ketahui lebih lanjut tentang mengurus aktiviti jualan anda.

Tips Untuk Berjaya Menjual di eBay!

Mengekalkan kepuasan pembeli

Mewujudkan dan mengekalkan kepuasan pembeli akan membantu anda membina reputasi yang kukuh sebagai penjual yang boleh dipercayai di eBay. Akhirnya, reputasi yang baik akan membantu memacu aktiviti jualan anda.

Penjual dijangka konsisten melakukan dengan cara yang menghasilkan tahap kepuasan pembeli yang tinggi. Apabila penjual menyenaraikan item di eBay, dan pembeli membeli atau memenangi item itu, penjual dan pembeli telah menandatangani kontrak yang kedua-dua ahli dijangka menghormati. Jika penjual tidak mematuhi perjanjian ini, ia membawa kepada pengalaman pembeli yang buruk yang boleh mengakibatkan Maklum Balas negatif atau neutral untuk penjual.

Menyediakan perkhidmatan yang hebat adalah kunci kejayaan jualan anda. Perlu diingat bahawa penjual dengan penilaian tertinggi akan menaikkan penyenaraian harga tetap mereka dalam Padanan Terbaik dan penjual yang tidak memenuhi standard prestasi penjual akan menurunkan penyenaraian gaya lelongan dan harga tetap mereka. Ketahui lebih lanjut tentang meningkatkan penilaian penjual terperinci anda.

Menyediakan perkhidmatan pelanggan yang hebat dan harga yang berpatutan serta kos pos adalah kunci dalam menentukan kedudukan anda dalam Padanan Terbaik.

Amalan baik yang membantu anda mempromosikan kepuasan pembeli termasuk:

  • Menerangkan keadaan, saiz dan kualiti item dengan tepat
  • Menghormati syarat asal apabila anda menerima pembayaran untuk item pada penghujung jualan yang berjaya
  • Segera hantar barang dengan pembungkusan yang sesuai selepas pembayaran diterima
  • Menjawab pertanyaan pembeli dengan pantas dan sopan
  • Berkomunikasi dengan pembeli tentang bila barang akan dipos
  • Mengeluarkan bayaran balik tepat pada masanya jika anda menerima pemulangan atau apabila terdapat masalah dengan penghantaran
  • Selesaikan masalah dengan cepat dengan pembeli supaya pembeli tidak perlu menghubungi eBay. Jika pembeli membuka kes di Pusat Penyelesaian, balas dengan cepat dan selesaikan kebimbangan pembeli mereka.

Tips membantu anda menguasai eBay
Cara buat duit di eBay

Related Post to Tips Untuk Berjaya Menjual di eBay

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More