HOME
Home » Umum » 7 Tips Untuk Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

7 Tips Untuk Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Posted at | Categorised in Umum

Anda telah menyerahkan permohonan anda dan mereka membuat senarai calon terbaik yang layak — kini anda telah mendapat panggilan temuduga untuk kerja kerajaan. Anda fikir bahagian paling penting dalam proses permohonan sudah berakhir? Fikir semula. Pengurus pengambilan pekerja jabatan kerajaan tidak hanya menjalankan temuduga pekerjaan; nasib anda sangat bergantung kepada mereka untuk mengenal pasti anda sebagai calon terbaik.

Jadi bagaimana anda boleh membuat persediaan terbaik untuk mereka? Mula-mula sedar bahawa kebanyakan agensi kerajaan menggunakan gaya temuduga berasaskan tingkah laku. Bentuk temuduga ini bergantung pada premis bahawa prestasi masa lalu adalah penunjuk terbaik bagi tingkah laku masa hadapan.

Ketahui Rahsia lebih dari 250 soalan dan jawapan temuduga kerja kerajaan di sini.

Semasa temuduga, anda akan diminta untuk bercakap tentang keadaan tertentu apabila anda menunjukkan tingkah laku atau kemahiran tertentu yang penting untuk melaksanakan pekerjaan yang anda inginkan. Kemudian, anda akan dinilai berdasarkan jawapan anda. Walaupun temuduga ini boleh memberi tekanan kepada anda, latihan dan persediaan boleh membuahkan hasil.

Tips Untuk Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Tips Untuk Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Berikut ialah tujuh cara untuk persediaan temuduga kerja kerajaan:

1. Bertanya Tentang Temuduga Sebelum Temuduga

Pakar sumber manusia yang menyediakan temuduga kerja anda mungkin akan memberi anda maklumat terlebih dahulu. Untuk berjaga-jaga, tanya soalan tentang temuduga: Berapa lamakah temuduga itu? Apakah format temuduga? Adakah temuduga itu dengan seorang atau panel? Siapa yang akan menjadi panel? Adakah temuduga akan dibuat secara berdepan atau melalui online?

2. Cari Pengumuman Jawatan Kosong dan Kaji Tugas Kerja

Analisis tugas dengan teliti dan buat senarai kemahiran penting yang diperlukan untuk pekerjaan itu. Soalan temuduga mungkin akan berdasarkan kemahiran dan kecekapan yang disenaraikan untuk jawatan sasaran. Sebagai contoh, bahagian tugas untuk pengumuman pegawai tadbir boleh menyatakan:

Menjalankan tugas dalam pengurusan pentadbiran organisasi. Ini mungkin termasuk mentafsir dasar pentadbiran, membangunkan dan melaksanakan dasar organisasi, mentakrifkan keperluan pentadbiran dan/atau memberikan nasihat kepada pengurusan tentang isu berkaitan.

Jadi, soalan temuduga berasaskan tingkah laku berstruktur mungkin ialah:

Bolehkah anda memberi saya contoh masa anda mentafsir dasar pentadbiran, membangunkan dasar organisasi dan menentukan keperluan pentadbiran?

Sila berikan contoh masa anda memberikan nasihat kepada pihak pengurusan mengenai dasar dan prosedur pentadbiran?

3. Cari KSA/Karangan Naratif dan Resume Anda

Gunakan dokumen ini sebagai rujukan untuk menyediakan senarai pencapaian dan projek untuk digunakan sebagai contoh dalam temuduga. Tulis projek dan pencapaian anda pada helaian kertas yang berasingan, dan berlatih meringkaskan dan bercakap tentangnya. Menghafal contoh dan bersedia untuk bercakap dengan lancar dan yakin.

4. Ketahui Kompetensi Teras Jawatan (dan Anda Sendiri).

Kecekapan teras adalah berbeza daripada kemahiran; mereka kadangkala dirujuk sebagai kemahiran insaniah. Pada asasnya, setiap kecekapan teras menunjukkan keupayaan anda untuk menggabungkan kemahiran dan menerapkannya pada senario unik.

Contohnya, anda mungkin menerima soalan yang menanyakan cara anda menyelesaikan masalah pengurusan atau cara anda memberi inspirasi kepada orang lain untuk bertahan dalam tugasan yang sukar. Anda boleh bersedia untuk soalan kecekapan teras dengan memahami nuansa pekerjaan yang bakal dikerjakan. Di samping itu, bersedia untuk soalan yang berkaitan dengan bekerja dengan berkesan dalam iklim yang tegang, krisis atau situasi tertekan. Agensi kerajaan berada di bawah tekanan yang ketara untuk melaksanakan perkhidmatan dengan belanjawan yang berkurangan dan tenaga kerja yang berubah. Bersedia untuk bercakap tentang fleksibiliti dan keupayaan anda untuk mengatasi perubahan.

5. Belajar Mengenai Agensi

Kaji dan hafal visi, misi dan strategi agensi untuk masa depan dan inisiatif terkini. Bersedia untuk bercakap tentang cabaran masa depan, perubahan, pertumbuhan dan cara anda boleh menyumbang.

6. Tanamkan Mesej

Bersedia untuk memberikan ringkasan ringkas tentang siapa anda dan matlamat kerjaya anda. Temuduga kerja kerajaan sering memberi anda peluang untuk memberikan pengenalan ringkas. Mesej ini boleh merangkumi misi keseluruhan anda, kemahiran dan minat peringkat atasan. Apa yang anda dedikasikan? Apakah kemahiran anda yang paling penting? Bersedia berkongsi mesej anda pada awal atau akhir temuduga.

Berlatih, Berlatih, Berlatih

Berlatih dengan perakam video atau audio amat membantu. Jawapan terbaik termasuk contoh yang menarik, ringkas, tepat sasaran dan dituturkan dengan minat dan sedikit semangat. Ini memerlukan latihan. Apabila bercakap, jangan teragak-agak untuk condong ke hadapan. Seorang pengurus kanan di Agensi Logistik Pertahanan pernah mendakwa dia tidak pernah mengupah sesiapa yang tidak condong ke hadapan. Periksa postur anda di meja dan condong ke hadapan untuk menunjukkan minat dalam kedudukan itu.

Jangan takut untuk menyampaikan bahawa anda mahukan pekerjaan itu atau anda menganggap diri anda seorang calon yang cemerlang dan percaya kepada misi agensi. Pengurus pengambilan pekerja kerajaan ingin mengupah orang yang mahukan pekerjaan itu dan yang akan berdedikasi kepada pelanggan dan matlamatnya.

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan
16 Tips Temuduga Kerja Kerajaan
RAHSIA LULUS TEMUDUGA KERJA

No comment for 7 Tips Untuk Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 7 Tips Untuk Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno

Posted at

Cara Dapatkan Bitcoin Percuma Di Luno – Ingin mendapat ganjaran dalam Bitcoin secara percuma kerana merujuk rakan dan keluarga anda kepada Luno? Hebat! Dalam... Read More

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000

Kitaran 39 Bulan Mengatakan Harga XRP Melonjak Kepada USD1,000, Inilah Masanya

Posted at

Seorang penganalisis kripto telah membentangkan analisis 39 bulan yang boleh menentukan bila harga XRP akan meningkat ke paras tertinggi baharu sepanjang masa. Analisis menandakan... Read More

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH

Posted at

RAHSIA BUAT DUIT YANG SANGAT BANYAK SETIAP BULAN HANYA DARI RUMAH Salam, Setiap 21hb adalah hari yang gembira buat semua슠pengguna simkad Tone Wow슠yang aktif.... Read More

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More