HOME
Home » Bisnes » 9 Tips Untuk Membangun Perniagaan Yang Berjaya

9 Tips Untuk Membangun Perniagaan Yang Berjaya

Posted at | Categorised in Bisnes

9 Tips Untuk Membangun Perniagaan Yang Berjaya

1. Buat Dengan Teratur

Untuk mencapai kejayaan perniagaan anda perlu teratur. Ini akan membantu anda menyelesaikan tugas dan terus mengetahui perkara yang harus dilakukan. Kaedah yang baik untuk disusun adalah membuat senarai perkara yang harus dilakukan setiap hari. Semasa anda menyelesaikan setiap item, periksa dari senarai anda. Ini akan memastikan anda tidak terlupa apa-apa dan menyelesaikan semua tugas yang penting untuk kelangsungan perniagaan anda.

9 Tips Untuk Membangun Perniagaan Yang Berjaya

Tips Untuk Membangun Perniagaan Yang Berjaya

2. Simpan Rekod Terperinci

Semua perniagaan yang berjaya menyimpan rekod terperinci. Dengan berbuat demikian, anda akan mengetahui di mana perniagaan anda berada secara kewangan dan kemungkinan cabaran yang mungkin anda hadapi. Hanya mengetahui ini memberi anda masa untuk membuat strategi untuk mengatasi cabaran tersebut.

3. Analisis Persaingan Anda

Persaingan menghasilkan keputusan terbaik. Untuk berjaya, anda tidak boleh takut belajar dan belajar dari pesaing anda. Bagaimanapun, mereka mungkin melakukan sesuatu yang betul yang dapat anda laksanakan dalam perniagaan anda untuk menjana lebih banyak wang.

4. Memahami Risiko dan Ganjaran

Kunci untuk berjaya adalah mengambil risiko yang dirasakan dapat membantu perniagaan anda berkembang. Soalan yang baik untuk ditanyakan ialah “Apa yang menjadi kekurangan?” Sekiranya anda dapat menjawab soalan ini, maka anda tahu apakah senario terburuk itu. Pengetahuan ini akan membolehkan anda mengambil jenis risiko yang boleh dikira yang dapat menghasilkan ganjaran yang besar.

PENTING:Memahami risiko dan ganjaran termasuklah bijak mengenai masa memulakan perniagaan anda. Sebagai contoh, adakah kehancuran ekonomi yang teruk pada tahun 2020 memberi anda peluang (katakanlah, membuat dan menjual topeng muka) atau halangan (membuka restoran baru pada waktu sosial dan tempat duduk terhad dibenarkan)?

5. Bersikap Kreatif

Sentiasa mencari kaedah untuk meningkatkan perniagaan anda dan membuatnya menonjol daripada persaing anda. Ketahuilah bahawa anda tidak tahu segalanya dan terbuka kepada idea baru dan pendekatan yang berbeza untuk perniagaan anda.

6. Tetap Berfokus

Pepatah lama “Rom tidak dibina dalam sehari” berlaku di sini. Hanya kerana anda membuka perniagaan tidak bermaksud anda akan segera menjana wang. Perlu masa untuk memberi tahu orang siapa anda, jadi tetap fokus untuk mencapai matlamat jangka pendek anda.

7. Bersedia untuk Berkorban

Memimpin untuk memulakan perniagaan adalah kerja keras, tetapi setelah anda membuka pintu, kerja anda baru sahaja bermula. Dalam banyak kes, anda harus meluangkan lebih banyak waktu daripada yang anda lakukan jika anda bekerja untuk orang lain, yang mungkin bermaksud menghabiskan lebih sedikit masa dengan keluarga dan rakan-rakan untuk berjaya.

8. Memberi Perkhidmatan yang Hebat

Terdapat banyak perniagaan yang berjaya yang lupa bahawa memberikan perkhidmatan pelanggan yang hebat adalah penting. Sekiranya anda memberikan perkhidmatan yang lebih baik untuk pelanggan anda, mereka akan cenderung untuk datang kepada anda pada masa berikutnya mereka memerlukan sesuatu daripada pergi kepada pesaing anda.

9. Bersikap Konsisten

Konsistensi adalah komponen utama untuk menghasilkan wang dalam perniagaan. Anda harus terus melakukan apa yang perlu untuk berjaya setiap hari. Ini akan mewujudkan tabiat positif jangka panjang yang akan membantu anda menjana wang dalam jangka masa panjang.

Kesimpulan

Menurut data 2019 dari Biro Statistik Tenaga Kerja A.S., kira-kira 20% perniagaan baru gagal dalam dua tahun pertama dibuka, 45% dalam lima tahun pertama, dan 65% selama 10 tahun pertama. Hanya 25% perniagaan baru berjaya hingga 15 tahun atau lebih. Sekiranya anda ingin menjadi antara 25% itu, perhatian ketat terhadap sembilan petua ini adalah cara pintar untuk sampai ke sana.

Pautan menarik:

Idea perniagaan kecil tanpa modal besar
10 Idea perniagaan kecil yang menguntungkan
Idea perniagaan kecil untung besar
5 Idea Perniagaan Makanan & Minuman Paling Menguntungkan Anda
30 Tips Membuat Iklan Bisnes Kecil Anda
Idea Perniagaan Dari Rumah Yang Anda Boleh Mulakan Hari Ini
10 Idea Bisnes Kecil Dari Rumah
Cara Memulakan Perniagaan Tudung Dari Zero
Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?
Cara Memulakan Bisnes Tudung Secara Online

Related Post to 9 Tips Untuk Membangun Perniagaan Yang Berjaya

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More