HOME
Home » Kesihatan » Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol

Posted at | Categorised in Kesihatan

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol.

Ubat kolesterol gabungan ini digunakan bersama dengan diet yang tepat untuk membantu menurunkan kolesterol dan lemak “buruk” (seperti LDL, trigliserida) dan meningkatkan kolesterol “baik” (HDL) dalam darah. Ezetimibe berfungsi dengan mengurangkan jumlah kolesterol yang diserap oleh tubuh anda dari makanan anda. Simvastatin tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai “statin.”

Ia berfungsi dengan mengurangkan jumlah kolesterol yang dibuat oleh hati. Selain makan makanan yang betul (seperti diet rendah kolesterol / rendah lemak), perubahan gaya hidup lain yang dapat membantu ubat ini berfungsi dengan lebih baik termasuk bersenam, menurunkan berat badan jika berat badan berlebihan, dan berhenti merokok.

Sentiasa rujuk doktor anda untuk maklumat lebih lanjut. Menurunkan kolesterol dan trigliserida “buruk” dan menaikkan kolesterol “baik” mengurangkan risiko penyakit jantung dan membantu mencegah strok dan serangan jantung.

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan KolesterolCara menggunakan Ubat Kolesterol (Vytorin Tablet)

Baca Risalah Maklumat Pesakit jika ada dari ahli farmasi anda sebelum anda mula mengambil produk ini dan setiap kali anda mendapat pengisian semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat ini dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari pada waktu petang.

Dosnya berdasarkan keadaan perubatan anda, tindak balas terhadap rawatan, usia, dan ubat lain yang mungkin anda ambil. Pastikan anda memberitahu doktor dan ahli farmasi anda tentang semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi, dan produk herba).

Dos maksimum yang biasa untuk simvastatin dalam ubat ini ialah 40 miligram sehari. Sekiranya anda telah diarahkan oleh doktor anda untuk mengambil lebih dari 40 miligram simvastatin, teruskan dos yang disyorkan. Walau bagaimanapun, segera berbincang dengannya tentang risiko dan faedah dos anda yang lebih tinggi.

JANGAN meningkatkan dos anda atau mengambil ubat ini lebih kerap daripada yang ditetapkan. Keadaan anda tidak akan bertambah cepat, dan risiko kesan sampingan yang serius mungkin meningkat.

Elakkan makan limau atau minum jus limau semasa menggunakan ubat ini melainkan jika doktor memberi arahan sebaliknya. Grapefruit dapat meningkatkan jumlah ubat ini dalam aliran darah anda. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Sekiranya anda juga mengambil ubat lain untuk menurunkan kolesterol (resin pengikat asid hempedu seperti kolestiramina atau kolestipol), ambil produk ini sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau sekurang-kurangnya 4 jam setelah mengambil ubat ini. Ubat ini boleh bertindak balas dengan produk ini, mencegah penyerapan sepenuhnya.

Ambil ubat ini secara berkala untuk mendapat manfaat yang maksimum. Ingatlah untuk mengambilnya pada masa yang sama setiap hari. Terus minum ubat ini walaupun anda berasa sihat. Sebilangan besar orang yang mempunyai kolesterol tinggi atau trigliserida tidak merasa sakit.

Sangat penting untuk terus mengikuti nasihat doktor anda mengenai diet dan senaman. Mungkin mengambil masa sehingga 4 minggu sebelum anda mendapat manfaat sepenuhnya dari ubat ini.

Kesan Sampingan Ubat Kolesterol

Ingatlah bahawa doktor anda telah menetapkan ubat ini kerana dia telah menilai bahawa faedahnya lebih besar daripada risiko kesan sampingan. Ramai orang yang menggunakan ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.

Sebilangan kecil orang yang mengambil simvastatin mungkin mempunyai masalah ingatan ringan atau kekeliruan. Sekiranya kesan jarang berlaku, berbincanglah dengan doktor anda.

Jarang, statin boleh menyebabkan atau memburukkan lagi diabetes. Bercakap dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko.

Ubat ini jarang menyebabkan masalah otot (yang jarang menyebabkan keadaan yang sangat serius yang disebut rhabdomyolysis dan autoimun myopathy). Wanita, orang dewasa yang lebih tua, mungkin berisiko lebih tinggi. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami sebarang gejala ini semasa rawatan dan jika gejala ini berterusan setelah doktor menghentikan ubat ini: sakit otot / kelembutan / kelemahan (terutamanya dengan demam atau keletihan yang luar biasa), tanda-tanda masalah buah pinggang (seperti perubahan jumlah air kencing).

Ubat ini jarang menyebabkan masalah hati. Sekiranya anda melihat kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi serius, beritahu doktor anda dengan segera: mata / kulit menguning, kencing gelap, sakit perut / sakit perut yang teruk, mual / muntah berterusan.

Reaksi alahan yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dapatkan bantuan perubatan segera sekiranya anda melihat gejala reaksi alergi yang serius, termasuk: ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening, kesukaran bernafas.

Ini bukan senarai lengkap kemungkinan kesan sampingan. Sekiranya anda melihat kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Langkah Berjaga-berjaga Terhadap Kesan Sampingan Ubat Kolesterol

Sebelum mengambil produk ini, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah kepada ezetimibe atau simvastatin; atau jika anda mempunyai alahan lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan yang tidak aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bercakap dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya mengenai: penyakit hati, penyakit buah pinggang, penggunaan alkohol.

Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi tentang semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi, dan produk herba).

Hadkan minuman beralkohol. Penggunaan alkohol setiap hari boleh meningkatkan risiko anda untuk masalah hati, terutamanya apabila digabungkan dengan produk ini. Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Orang dewasa yang lebih tua mungkin lebih sensitif terhadap kesan sampingan ubat kolesterol ini, terutamanya masalah otot.

Ubat kolesterol ini tidak boleh digunakan semasa kehamilan. Simvastatin boleh membahayakan bayi yang belum lahir. Oleh itu, penting untuk mencegah kehamilan semasa mengambil ubat ini. Rujuk doktor anda untuk maklumat lebih lanjut dan bincangkan penggunaan bentuk kawalan kelahiran yang boleh dipercayai (seperti kondom, pil kawalan kelahiran) semasa mengambil ubat ini. Sekiranya anda hamil atau fikir anda mungkin hamil, segera beritahu doktor anda

Tidak diketahui apakah ubat kolesterol ini masuk ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, ubat kolesterol yang serupa masuk ke dalam susu ibu. Menyusukan badyi  semasa menggunakan ubat kolesterol ini tidak digalakkan. Rujuk doktor anda sebelum menyusukan bayi.

Interaksi Ubat Kolesterol Dalam Membantu Menurunkan Kolesterol

Lihat juga bahagian Cara Menggunakan Ubat Kolesterol..

Interaksi ubat kolesterol boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan yang serius. Dokumen ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi ubat kolesterol. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan kongsikan kepada doktor dan ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti, atau ubah dos ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor anda.

Beberapa produk yang mungkin berinteraksi dengan ubat kolesterol ini termasuk: “pencair darah” (seperti warfarin), siklosporin, danazol, daptomycin, gemfibrozil.

Ubat-ubatan lain boleh mempengaruhi penyingkiran simvastatin dari badan anda, yang boleh mempengaruhi bagaimana simvastatin berfungsi. Contohnya termasuk antikulat azole tertentu (seperti itraconazole, ketoconazole, posaconazole, voriconazole), boceprevir, cobicistat, colchicine, delavirdine, makrolide antibiotik (seperti clarithromycin, eritromisin), nefazodone, HIV protease inhibitor, seperti nelf telithromycin, antara lain.

Orang Cina tidak boleh mengambil niasin dengan dos yang digunakan untuk menurunkan kolesterol (1 gram atau lebih) semasa mengambil ubat kolesterol ini. Melakukannya boleh meningkatkan risiko kesan sampingan (terutamanya masalah otot). Bercakap dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Jangan mengambil produk beras yis merah semasa anda mengambil ezetimibe / simvastatin kerana beberapa produk beras yis merah mungkin juga mengandungi statin yang disebut lovastatin. Menggabungkan produk beras ezetimibe / simvastatin dan beras merah boleh meningkatkan risiko anda mengalami masalah otot dan hati yang serius.

Overdosis Ubat Kolesterol

Sekiranya seseorang berlebihan dan mengalami gejala serius seperti sesak nafas atau kesukaran bernafas, hubungi 999. Jika tidak, segera hubungi pusat kawalan racun.

Catatan
Jangan berkongsi ubat ini dengan orang lain.

Ujian makmal dan / atau perubatan (seperti tahap kolesterol darah / trigliserida) harus dilakukan secara berkala untuk memantau kemajuan anda atau memeriksa kesan sampingan. Rujuk doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Dos Terlepas 
Sekiranya anda terlepas dos, ambil secepat yang anda ingat. Sekiranya sudah hampir dengan masa dos seterusnya, lewati dos yang tertinggal. Ambil dos seterusnya pada waktu biasa. Jangan menggandakan dos untuk mengejar ketinggalan.

Penyimpanan
Simpan pada suhu bilik antara 68-77 darjah F (20-25 darjah C) dari cahaya dan kelembapan. Jangan simpan di bilik mandi. Jauhkan semua ubat kolesterol dari kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat kolesterol ke tandas atau tuangkan ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini dengan betul apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya

Pautan:

Semakan Online – Ubat Kolesterol (VYTORIN)
Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui
Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat
Ubat Kolesterol – Perkara Yang Anda Perlu Tahu
Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya Pada Usia Saya Sekarang?
Cara Mengesan Dan Merawat Serangan Jantung

Related Post to Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol

Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

14 Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

Posted at

Tidak semua kalori tercipta sama. Makanan yang berbeza melalui jalan metabolik yang berbeza di dalam badan anda. Ianya boleh memberi kesan yang sangat berbeza... Read More

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

Posted at

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti Industri penurunan berat badan penuh dengan mitos. Orang sering dinasihatkan untuk melakukan pelbagai perkara gila,... Read More

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) - Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) – Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Posted at

Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) Apakah tekanan darah tinggi? Tekanan darah tinggi atau hipertensi, berlaku apabila tekanan darah anda... Read More

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Posted at

Caram menguruskan Tekanan Darah Tinggi Ketahui mengenai tekanan darah tinggi (hipertensi), apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkannya dan bagaimana memahami bacaan tekanan darah.... Read More

Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Posted at

7 makanan yang menurunkan kolesterol anda Terdapat bukti yang baik bahawa mengikuti diet sihat jantung dapat meningkatkan kesihatan jantung dan menstabilkan tahap kolesterol darah... Read More