HOME
Home » Kesihatan » Ubat Kolesterol – Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Ubat Kolesterol – Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Posted at | Categorised in Kesihatan

Ubat Kolesterol – Bantu mengawal tahap kolesterol anda.

Bagi sesetengah orang, perubahan gaya hidup, seperti diet yang lebih sihat dan lebih banyak bersenam, dapat mencegah atau merawat kadar kolesterol yang tidak sihat. Bagi mereka yang mempunyai kolesterol tinggi, ubat juga mungkin diperlukan.

Bekerjasama dengan doktor anda untuk membuat rancangan rawatan yang sesuai untuk anda. Sekiranya ubat diperlukan, pastikan untuk mengambilnya seperti yang ditetapkan. Manfaat berpotensi untuk kesihatan anda adalah menjadikan ubat-ubatan ini sebagai sebahagian daripada rutin normal anda.

Ubat Kolesterol – Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Ubat Kolesterol Ubat Kolesterol – Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Jenis ubat menurunkan tahap kolesterol

Pelbagai ubat dapat menurunkan kadar kolesterol darah.

Statin disyorkan untuk kebanyakan pesakit dan berkaitan secara langsung dengan pengurangan risiko serangan jantung atau strok. Statin terus memberikan rawatan penurunan lemak yang paling berkesan dalam kebanyakan kes.

Garis panduan mengesyorkan agar orang ramai dalam mana-mana kumpulan ini bercakap dengan doktor mereka mengenai risiko dan faedah terapi statin:

  • Orang dewasa dengan sejarah penyakit kardiovaskular, termasuk strok, disebabkan oleh aterosklerosis
  • Mereka yang mempunyai tahap LDL-C melebihi 190 mg / dL
  • Dewasa 40-75 tahun dengan diabetes
  • Dewasa 40-75 tahun dengan tahap LDL-C 70-189 mg / dL dan 5% hingga 19.9% risiko 10 tahun menghidap penyakit kardiovaskular dari aterosklerosis dan faktor peningkatan risiko
  • Dewasa 40-75 tahun dengan tahap LDL-C 70-189 mg / dL dan risiko 10 tahun atau lebih 10 tahun untuk menghidap penyakit kardiovaskular dari aterosklerosis

Sebilangan orang yang tidak termasuk dalam kategori ini juga mungkin mendapat manfaat daripada terapi statin.

Penting untuk berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan anda mengenai risiko 10 tahun atau seumur hidup anda. Mereka akan menilai faktor risiko anda untuk menentukan tahap risiko anda dan bekerjasama dengan anda untuk memilih rawatan terbaik.

Ubat Kolesterol – Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Beberapa jenis utama ubat kardiovaskular yang diresepkan dirangkum dalam bahagian ini. Kami telah memasukkan nama generik dan juga nama perdagangan utama untuk membantu anda mengenal pasti apa yang mungkin anda ambil. Harap maklum bahawa Persatuan Jantung Amerika tidak mengesyorkan atau menyokong produk tertentu. Sekiranya ubat preskripsi anda tidak ada dalam senarai ini, doktor dan ahli farmasi anda adalah sumber maklumat terbaik anda. Penting untuk membincangkan semua ubat yang anda ambil dengan doktor anda dan memahami kesan yang diingini dan kemungkinan kesan sampingannya. Jangan berhenti mengambil ubat atau menukar dos (atau kekerapan) tanpa terlebih dahulu berjumpa doktor. Beberapa ubat penurun kolesterol boleh berinteraksi dengan limau, jus limau, jus delima dan delima. Sila berbincang dengan doktor anda mengenai kemungkinan risiko.

Statin

Kelas ubat ini, juga dikenali sebagai penghambat reduktase HMG CoA, berfungsi di hati untuk mencegah pembentukan kolesterol. Ini mengurangkan jumlah kolesterol yang beredar dalam darah. Statin paling berkesan untuk menurunkan kolesterol LDL (buruk). Mereka juga membantu menurunkan trigliserida (lemak darah) dan meningkatkan kolesterol HDL (baik).

Bercakap dengan doktor anda mengenai kemungkinan kesan sampingan sebelum memulakan statin. Sebilangan besar kesan sampingan ringan dan hilang semasa badan anda menyesuaikan diri. Masalah otot dan kelainan hati jarang berlaku, tetapi doktor anda mungkin mengesyorkan ujian fungsi hati secara berkala. Wanita yang mengandung atau orang yang mempunyai penyakit hati yang aktif atau kronik tidak boleh mengambil statin.

Statin yang terdapat di A.S. termasuk:

Atorvastatin (Lipitor®)
Fluvastatin (Lescol®)
Lovastatin (Mevacor®, Altoprev ™)
Pravastatin (Pravachol®)
Kalsium Rosuvastatin (Crestor®)
Simvastatin (Zocor®)

Sekiranya statin tidak cukup menolong anda, atau jika anda mengalami kesan sampingan, doktor anda mungkin mengesyorkan ubat yang berbeza.

Statin juga terdapat dalam ubat kombinasi Caduet® (atorvastatin + amlodipine) dan Vytorin ™ (simvastatin + ezetimibe).

Sekiranya anda menghidap CVD dan sudah mengambil statin bertoleransi tertinggi dan LDL-C anda masih 70 atau lebih tinggi, satu atau lebih ubat berikut mungkin diresepkan. Semuanya boleh diambil bersama dengan statin.

Ezetimibe (penghambat penyerapan kolesterol)

Mencegah kolesterol diserap dalam usus. Ejen bukan statin yang paling biasa digunakan.

Sequestrant Asid Hempedu

Juga disebut agen pengikat asid hempedu, menyebabkan usus menyingkirkan lebih banyak kolesterol.

Yang ada di A.S. termasuk:

Cholestyramine (Questran®, Questran® Light, Prevalite®, Locholest®, Locholest® Light)
Colestipol (Colestid®)
Colesevelam Hcl (WelChol®)

Perencat PCSK9

Perencat PCSK9 adalah ubat penurun LDL yang kuat. Mereka mengikat dan mematikan protein pada sel yang terdapat di hati untuk menurunkan kolesterol LDL (buruk). Beberapa nama adalah alirocumab dan evolocumab.

Perencat adenosine triphosphate-sitrat lyase (ACL) *

Inhibitor ACL berfungsi di hati untuk menyekat pengeluaran kolesterol. Mereka digunakan dalam kombinasi dengan perubahan gaya hidup dan statin untuk menurunkan kolesterol LDL pada orang dewasa dengan hiperkolesterolemia heterozigot keluarga dan pesakit dengan penyakit jantung yang perlu menurunkan LDL mereka.

  • Asid bempedoik (Nexletol)
  • Asid bempedoik dan ezetimibe (Nexlizet)

* Inhibitor Adenosine triphosphate-sitrat lyase (ACL) tidak terdapat dalam Garis Panduan terkini mengenai Pengurusan Kolesterol Darah, kerana mereka diluluskan oleh FDA pada tahun 2020. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perencat ACL, kunjungi Perpustakaan Perubatan Nasional (pautan dibuka di tetingkap baru) .

Ubat penurun trigliserida berikut mempunyai tindakan penurun LDL ringan, tetapi data tidak menyokong penggunaannya sebagai tambahan pada statin.

Fibrate

Fibrate sangat baik untuk menurunkan kadar trigliserida (lemak darah) dan mempunyai tindakan menurunkan LDL ringan.

Fibrate yang terdapat di A.S. termasuk:

Gemfibrozil (Lopid®)
Fenofibrate (Antara®, Lofibra®, Tricor®, dan Triglide ™)
Clofibrate (Atromid-S)

Niacin (asid nikotinik)

Niacin adalah vitamin B yang membatasi pengeluaran lemak darah di hati. Ambil ini hanya jika doktor anda menetapkannya. Ia menurunkan trigliserida dan mempunyai tindakan menurunkan LDL ringan.

Kesan sampingan Niacin mungkin termasuk memerah, gatal dan sakit perut. Fungsi hati anda dapat dipantau dengan teliti kerana niasin dapat menyebabkan keracunan. Bentuk niasin yang segera dilepaskan tanpa resep biasanya mempunyai kesan sampingan yang paling banyak, terutamanya pada dos yang lebih tinggi. Niacin digunakan dengan hati-hati pada pesakit diabetes kerana dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Niacin hadir dalam bentuk preskripsi dan sebagai makanan tambahan. Niacin suplemen makanan tidak boleh digunakan sebagai pengganti niacin preskripsi kerana kesan sampingan yang berpotensi serius. Niacin suplemen makanan tidak diatur oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah dan mungkin mengandungi sejumlah besar niasin – dari jumlah yang banyak hingga yang dinyatakan di label. Jumlah niasin mungkin berbeza dari banyak hingga banyak jenama makanan tambahan yang sama. Rujuk doktor anda sebelum memulakan terapi niasin.

Etil Asid Lemak Omega-3

Ini berasal dari minyak ikan yang diubah dan dimurnikan secara kimia. Mereka digunakan bersamaan dengan perubahan diet, untuk membantu orang dengan kadar trigliserida tinggi (lebih dari 200 mg / dL).

Etil Asid Lemak Omega-3 yang terdapat di A.S. termasuk:

Lovaza®
Vascepa ™
Epanova®
Omtryg®

Asid Lemak Polyunsaturated Omega-3 Berasal Laut (PUFA)

Biasanya disebut sebagai minyak ikan omega-3 atau asid lemak omega-3, digunakan dalam dos yang besar untuk menurunkan kadar trigliserida darah tinggi. Mereka membantu mengurangkan rembesan trigliserida dan trigliserida yang jelas. Jumlah PUFA omega-3 yang berasal dari laut yang diperlukan untuk menurunkan trigliserida (2 hingga 4 g) dengan ketara sukar diperoleh dari diet harian sahaja, jadi mungkin diperlukan suplemen dengan kapsul.

Gunakan suplemen ini hanya di bawah arahan dan rawatan doktor, kerana dos yang besar boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Ini termasuk peningkatan pendarahan, stroke hemoragik dan pengurangan kawalan gula darah pada pesakit diabetes. Interaksi negatif dengan ubat lain, persediaan herba dan suplemen pemakanan juga mungkin. Orang yang alergi terhadap ikan, kerang atau kedua-duanya mungkin mempunyai reaksi buruk terhadap penggunaan makanan tambahan ini. Sumber

Pautan:

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat
Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui
Semakan Online – Ubat Kolesterol (VYTORIN)

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya

Tags :

Related Post to Ubat Kolesterol – Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

14 Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

Posted at

Tidak semua kalori tercipta sama. Makanan yang berbeza melalui jalan metabolik yang berbeza di dalam badan anda. Ianya boleh memberi kesan yang sangat berbeza... Read More

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

Posted at

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti Industri penurunan berat badan penuh dengan mitos. Orang sering dinasihatkan untuk melakukan pelbagai perkara gila,... Read More

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) - Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) – Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Posted at

Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) Apakah tekanan darah tinggi? Tekanan darah tinggi atau hipertensi, berlaku apabila tekanan darah anda... Read More

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Posted at

Caram menguruskan Tekanan Darah Tinggi Ketahui mengenai tekanan darah tinggi (hipertensi), apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkannya dan bagaimana memahami bacaan tekanan darah.... Read More

Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Posted at

7 makanan yang menurunkan kolesterol anda Terdapat bukti yang baik bahawa mengikuti diet sihat jantung dapat meningkatkan kesihatan jantung dan menstabilkan tahap kolesterol darah... Read More