HOME
Home » Umum » Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Posted at | Categorised in Umum

Video tarian Doktor Tik Tok menjadi viral di tengah pandemik Covid-19

LOS ANGELES: Video tarian doktor US yang disiarkan di media sosial telah membuktikan ubat yang tepat untuk beratus-ratus ribu orang, termasuk pekerja penjagaan kesihatan, yang memberi semangat kepadanya kerana telah menaikkan semangat mereka semasa wabak coronavirus Covid-19.

Digelar “Tik Tok Doc” selepas aplikasi video bentuk pendek yang popular, Dr. Jason Campbell telah menggegarkan Internet dengan klip yang memaparkan dia dan rakan-rakannya melakukan “corona foot shake,” “cha-cha slide” dan gerakan tarian lain .

Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Doktor pemastautin anestesia berusia 31 tahun di Oregon Health & Science University Hospital memberitahu AFP bahawa dia terharu dengan tindak balas positif, termasuk dari pekerja penjagaan kesihatan di New York, pusat wabak Covid-19 di negara itu.

“Semasa anda dalam bidang perubatan, anda melihat banyak perkara yang serius dan sedih sepanjang masa,” kata Campbell. “Oleh itu, kita juga memerlukan cara untuk manusia tetap, tetap waras dan peluang untuk tersenyum atau ketawa, walaupun hanya lima minit dari 12 jam sehari.”

Campbell mengatakan dia pada mulanya menyiarkan video tersebut untuk mendorong remaja, terutama belia Afrika-Amerika, untuk mengejar impian mereka dan mengetahui bahawa mereka juga boleh menjadi doktor.

Namun, klip tersebut dengan cepat menjadi viral, bergema dengan khalayak yang jauh lebih luas yang jelas memerlukan semangat semasa zaman kegelapan ini. Video “corona foot shake” telah ditonton empat (4) juta kali.

“Saya mendapat mesej hari ini (Jumaat) dari seseorang yang mengatakan bahawa isterinya adalah pakar kardiologi yang bekerja dengan pasukan respons Covid-19 dan mendapati video itu sangat menyegarkan,” kata Campbell.

Mesej lain datang dari seorang pesakit barah paru-paru yang mengucapkan terima kasih kerana telah membuat kuarantinnya lebih tahan.

“Sambutan luar biasa adalah, ‘Hei, saya bekerja di New York City dan saya suka melihat video anda setelah seharian saya yang panjang,’ ‘kata Campbell. “Yang lain mengatakan, ‘Hei, ahli keluarga saya mempunyai virus dan kami menonton video ini bersama-sama ketika mereka pulih.”

Campbell mengatakan rakan doktor dan jururawat di hospital di Portland pada awalnya enggan muncul dalam video, tetapi setelah melihat reaksi positif telah bergabung dalam keseronokan.

Pegawai hospital telah memuji inisiatif tersebut.

“Dr. Tenaga dan karisma Campbell berjangkit, ”kata Dr. Renee Edwards, ketua pegawai perubatan hospital. “Seorang doktor yang mahir, dia telah menemukan cara unik untuk memasukkan kekuatan positif ke dalam pekerjaan hariannya, membantu meningkatkan semangat pesakit dan rakan sekerja.”

Video tersebut disambut oleh gabenor negara itu dan bahkan menarik perhatian artis rakaman popular Janet Jackson, yang mengetweet ulang salah satu TikToks doktor.

Campbell, yang telah menyiarkan kira-kira sedozen video sejak awal bulan Mac, mengatakan bahawa rutin tariannya yang seterusnya, yang kini sedang diulang latihan, adalah sebagai tindak balas kepada permintaan khas dari anak-anak rakan sekerjanya.

“Ini akan menjadi cabaran gerakan perlahan dengan salah seorang anak perempuan rakan sekerja saya,” katanya. “Terdapat banyak pergerakan di mana anda perlahan pada mulanya kemudian mempercepatnya kembali ke masa nyata.”

Mengenai rencananya setelah wabak itu berakhir, Campbell mengatakan dia tidak berniat menghentikan tariannya.

“Fokusnya akan tetap berhubung dengan pemuda kulit hitam,” katanya. “Dan berusaha untuk meningkatkan kepelbagaian dalam perubatan jangka panjang.” – AFP

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

Tags :

No comment for Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Posted at

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus Kalau anda memang dah sedia memiliki tubuh yang kurus dan sihat, mungkin anda boleh skip projek ini.... Read More

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Posted at

Dengan kemajuan teknologi, semua Semakan Online Saman JPJ, PDRM Dan AES dapat dilakukan dengan cara yang amat mudah sekali, tepat di hujung hujung jari... Read More

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut – Pernahkah anda menjumpai wang tunai di poket anda, di bantal sofa atau di laci yang tidak... Read More

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu?

Posted at

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu? Nama Ustaz Ebit Lew mungkin tidak dikenali oleh kebanyakan orang bukan Islam di Malaysia tetapi... Read More

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

Posted at

Jenama tudung popular dan paling laris Fesyen sederhana telah menjadi trend baru-baru ini apabila lebih banyak gedung fesyen antarabangsa mula mengeluarkan koleksi pakaian longgar... Read More