HOME
Home » Umum » Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Posted at | Categorised in Umum

Video tarian Doktor Tik Tok menjadi viral di tengah pandemik Covid-19

LOS ANGELES: Video tarian doktor US yang disiarkan di media sosial telah membuktikan ubat yang tepat untuk beratus-ratus ribu orang, termasuk pekerja penjagaan kesihatan, yang memberi semangat kepadanya kerana telah menaikkan semangat mereka semasa wabak coronavirus Covid-19.

Digelar “Tik Tok Doc” selepas aplikasi video bentuk pendek yang popular, Dr. Jason Campbell telah menggegarkan Internet dengan klip yang memaparkan dia dan rakan-rakannya melakukan “corona foot shake,” “cha-cha slide” dan gerakan tarian lain .

Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Doktor pemastautin anestesia berusia 31 tahun di Oregon Health & Science University Hospital memberitahu AFP bahawa dia terharu dengan tindak balas positif, termasuk dari pekerja penjagaan kesihatan di New York, pusat wabak Covid-19 di negara itu.

“Semasa anda dalam bidang perubatan, anda melihat banyak perkara yang serius dan sedih sepanjang masa,” kata Campbell. “Oleh itu, kita juga memerlukan cara untuk manusia tetap, tetap waras dan peluang untuk tersenyum atau ketawa, walaupun hanya lima minit dari 12 jam sehari.”

Campbell mengatakan dia pada mulanya menyiarkan video tersebut untuk mendorong remaja, terutama belia Afrika-Amerika, untuk mengejar impian mereka dan mengetahui bahawa mereka juga boleh menjadi doktor.

Namun, klip tersebut dengan cepat menjadi viral, bergema dengan khalayak yang jauh lebih luas yang jelas memerlukan semangat semasa zaman kegelapan ini. Video “corona foot shake” telah ditonton empat (4) juta kali.

“Saya mendapat mesej hari ini (Jumaat) dari seseorang yang mengatakan bahawa isterinya adalah pakar kardiologi yang bekerja dengan pasukan respons Covid-19 dan mendapati video itu sangat menyegarkan,” kata Campbell.

Mesej lain datang dari seorang pesakit barah paru-paru yang mengucapkan terima kasih kerana telah membuat kuarantinnya lebih tahan.

“Sambutan luar biasa adalah, ‘Hei, saya bekerja di New York City dan saya suka melihat video anda setelah seharian saya yang panjang,’ ‘kata Campbell. “Yang lain mengatakan, ‘Hei, ahli keluarga saya mempunyai virus dan kami menonton video ini bersama-sama ketika mereka pulih.”

Campbell mengatakan rakan doktor dan jururawat di hospital di Portland pada awalnya enggan muncul dalam video, tetapi setelah melihat reaksi positif telah bergabung dalam keseronokan.

Pegawai hospital telah memuji inisiatif tersebut.

“Dr. Tenaga dan karisma Campbell berjangkit, ”kata Dr. Renee Edwards, ketua pegawai perubatan hospital. “Seorang doktor yang mahir, dia telah menemukan cara unik untuk memasukkan kekuatan positif ke dalam pekerjaan hariannya, membantu meningkatkan semangat pesakit dan rakan sekerja.”

Video tersebut disambut oleh gabenor negara itu dan bahkan menarik perhatian artis rakaman popular Janet Jackson, yang mengetweet ulang salah satu TikToks doktor.

Campbell, yang telah menyiarkan kira-kira sedozen video sejak awal bulan Mac, mengatakan bahawa rutin tariannya yang seterusnya, yang kini sedang diulang latihan, adalah sebagai tindak balas kepada permintaan khas dari anak-anak rakan sekerjanya.

“Ini akan menjadi cabaran gerakan perlahan dengan salah seorang anak perempuan rakan sekerja saya,” katanya. “Terdapat banyak pergerakan di mana anda perlahan pada mulanya kemudian mempercepatnya kembali ke masa nyata.”

Mengenai rencananya setelah wabak itu berakhir, Campbell mengatakan dia tidak berniat menghentikan tariannya.

“Fokusnya akan tetap berhubung dengan pemuda kulit hitam,” katanya. “Dan berusaha untuk meningkatkan kepelbagaian dalam perubatan jangka panjang.” – AFP

Tags :

No comment for Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Video Tarian Doktor Tik Tok Menjadi Viral Di Tengah Pandemik Covid-19

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah

Posted at

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah – Cara memulakan perniagaan penghantaran makanan dari rumah – Beberapa tahun yang lalu, anda mungkin menikmati penyediaan... Read More

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Posted at

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar? Berapa banyak yang anda dapat? Secara amnya, anda mempunyai akses kepada 10% daripada jumlah simpanan Akaun 1... Read More

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Posted at

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9% dari 11%: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini menyatakan bahawa bahagian pekerja 2021 dari kadar... Read More

Panduan Buat Duit USD Menunjukkan Bagaimana Cara Menjana Pendapatan Dalam USD

Posted at

Panduan Buat Duit USD – Seperti yang saya pernah maklumkan sebelum ini! Sebuah panduan baru yang menunjukkan cara, “Bagaimana Menjana Pendapatan Dalam USD!”… telah pun siap... Read More

Jenama Tudung Paling Laris Dan Popular Yang Harus Anda Tahu

Jenama Tudung Paling Laris Dan Popular Yang Harus Anda Tahu

Posted at

Jenama tudung paling laris dan popular. Permintaan tudung telah menimbulkan kreativiti yang dinamik dan beberapa jenama kini menjadi sangat laris dan popular. Pasaran tudung... Read More