HOME
Home » Umum » Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Posted at April 17th, 2020 | Categorised in Umum

Netizen terkejut wanita OKU ini menjahit PPE untuk Frontliners hanya menggunakan kaki. Dia mengatakan bahawa statusnya sebagai orang kurang upaya bukan alasan untuk bergantung kepada orang lain.

Seorang wanita yang mempunyai kebolehan berbeza dari Perak telah menawan hati rakyat Malaysia kerana menjahit Peralatan Pelindung Diri (PPE) untuk barisan hadapan negara kita dengan hanya menggunakan kakinya.

Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Norfarrah Syahirah Shaari, yang berasal dari Kampung Parit Lima di Bagan Datuk, dilahirkan tanpa tangan.

Namun, menurut Malay Mail, itu tidak menghalangnya daripada menggunakan kakinya untuk membuat alat pelindung untuk kakitangan perubatan di Klinik Komuniti Teluk Intan dan Hospital Teluk Intan.

Wanita berusia 32 tahun itu berkongsi video di Facebook pada hari Sabtu, 11 April, untuk menunjukkan kepada pengikutnya yang ingin tahu bagaimana dia dapat menjahit gaun hanya dengan kakinya.

“Oleh kerana ramai di antara anda yang meminta untuk melihat bagaimana saya menjahit, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana saya melakukannya dengan kaki dengan cara saya sendiri,” dia menuliskan video tersebut, sambil menambahkan bahawa dia merasa sangat termotivasi untuk membantu barisan depan membendung penyebaran COVID-19.

Norfarrah Syahirah Shaari adalah salah seorang daripada 35 sukarelawan di Kolej Komuniti Teluk Intan (KKTI) yang menjahit PPE untuk barisan hadapan bandar mereka

Menurut New Straits Times, usaha mereka adalah sebahagian daripada program tanggungjawab sosial korporat kolej yang dikenali sebagai ‘Dari Komuniti Untuk Komuniti‘.

“Kami menjangkakan akan membuat 252 gaun pengasingan menggunakan 400 meter kain,” jelas Norfarrah, yang juga pembantu tadbir kolej komuniti.

Dia berkongsi bahawa setiap sukarelawan mempunyai peranan yang berbeza – ada yang melukis dasar gaun, ada yang mengukur dan memotong kain, dan yang lain untuk menjahitnya bersama.

Untuk patuh Perintah Kawalan Pergerakan, kebanyakan sukarelawan telah memotong kain untuk menjahit gaun di kediaman dan di pejabat mereka sendiri.

“Kami kemudian akan mengumpulkan semua PPE pada hari Isnin sebelum menyalorkannya ke barisan depan,” katanya.

Norfarrah menambah bahawa dia dapat menjahit lapan gaun PPE dalam sehari.

“Saya merasa bangga menjadi sebahagian daripada program ini dan ini adalah perkara kecil yang dapat kami lakukan untuk membantu kakitangan kesihatan kita.”

Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Norfarrah juga mengatakan bahawa dia sudah lama tahu menjahit dengan kakinya sejak dia ingin membuat pakaian untuk dirinya sendiri

“Saya telah belajar untuk menyesuaikan diri dengan tuntutan kehidupan sehari-hari dengan menggunakan kaki saya. Saya belajar menjahit sendiri lapan tahun yang lalu kerana saya perlu membuat pakaian khas untuk diri saya sendiri,” katanya, seperti dipetik oleh New Straits Times.

Dia mengakui pada mulanya sukar untuk memasukkan benang ke lubang jarum, tetapi lama-kelamaan dan dengan banyak kesabaran, dia berjaya melakukannya.

“Sekarang saya hanya memerlukan satu saat untuk mengikat jarum menggunakan kaki saya,” katanya.

Norfarrah, yang juga boleh memandu menggunakan kakinya, mengatakan bahawa Allah tidak akan membebani jiwa melebihi apa yang dapat ditanggungnya.

Dia memberitahu Harian Metro bahawa dia memperoleh keberanian untuk mendapatkan lesen memandu untuk membuktikan bahawa statusnya sebagai orang kurang upaya bukanlah alasan untuk bergantung pada orang lain.

Dia juga berharap agar kisahnya di media sosial dapat memberi inspirasi kepada orang lain, terutama orang kurang upaya, untuk menyumbang kepada masyarakat dengan kemahiran yang sudah mereka miliki.

Netizen yang melihat video jahitannya terinspirasi oleh kesungguhannya

“Anda luar biasa. Sentiasa menjadi inspirasi bagi kita semua. Anda benar-benar orang yang istimewa,” kata seorang pengguna Facebook.

ppe

Imej dari Norfarrah Syahirah Shaari/Facebook

Sementara pengguna lain bersorak, “Saya harap anda tetap termotivasi untuk menjahit! Saya berasa sangat bangga melihat hasil kerja anda.”

ppe

“Siapa pun yang memakai pakaian yang anda buat benar-benar diberkati,” kata netizen lain.

ppe

Says.com

Anda mungkin salah seorang yang terinspirasi dengan Norfarrah Syahirah, kongsikan kehebatan beliau melalui butang share di bawah, agar lebih ramai yang terinsperasi. Anda lajen…

Tags :

No comment for Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at September 18, 2023

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Posted at September 11, 2023

Bagaimana untuk melengkapkan jualan di eBay? eBay ialah tapak lelongan terbesar di internet. Jadi, wajarlah tempat ini adalah tempat terbaik untuk menjana wang dengan... Read More

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Posted at September 10, 2023

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya? Bolehkah orang Malaysia menjual di eBay? Apakah eBay? eBay ialah tapak beli-belah dalam talian... Read More

Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online

Cara Buka Akaun TNB Secara Online

Posted at September 10, 2023

Cara Buka Akaun TNB Secara Online – Semakan Online hari ini nak buat tutorial Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online di komputer. Sebenarnya... Read More

Nak Buat Bisnes Di eBey? Anda Perlu Kuasai 5 Perkara Ini Sahaja

Posted at September 8, 2023

Nak Buat Bisnes Di eBey? Tak susah sebenarnya cara nak menjual dan buat duit dengan eBay. syaratnya anda perlu tahu perkara asas dan mindset... Read More