HOME
Home » Umum » Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Posted at | Categorised in Umum

Netizen terkejut wanita OKU ini menjahit PPE untuk Frontliners hanya menggunakan kaki. Dia mengatakan bahawa statusnya sebagai orang kurang upaya bukan alasan untuk bergantung kepada orang lain.

Seorang wanita yang mempunyai kebolehan berbeza dari Perak telah menawan hati rakyat Malaysia kerana menjahit Peralatan Pelindung Diri (PPE) untuk barisan hadapan negara kita dengan hanya menggunakan kakinya.

Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Norfarrah Syahirah Shaari, yang berasal dari Kampung Parit Lima di Bagan Datuk, dilahirkan tanpa tangan.

Namun, menurut Malay Mail, itu tidak menghalangnya daripada menggunakan kakinya untuk membuat alat pelindung untuk kakitangan perubatan di Klinik Komuniti Teluk Intan dan Hospital Teluk Intan.

Wanita berusia 32 tahun itu berkongsi video di Facebook pada hari Sabtu, 11 April, untuk menunjukkan kepada pengikutnya yang ingin tahu bagaimana dia dapat menjahit gaun hanya dengan kakinya.

“Oleh kerana ramai di antara anda yang meminta untuk melihat bagaimana saya menjahit, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana saya melakukannya dengan kaki dengan cara saya sendiri,” dia menuliskan video tersebut, sambil menambahkan bahawa dia merasa sangat termotivasi untuk membantu barisan depan membendung penyebaran COVID-19.

Norfarrah Syahirah Shaari adalah salah seorang daripada 35 sukarelawan di Kolej Komuniti Teluk Intan (KKTI) yang menjahit PPE untuk barisan hadapan bandar mereka

Menurut New Straits Times, usaha mereka adalah sebahagian daripada program tanggungjawab sosial korporat kolej yang dikenali sebagai ‘Dari Komuniti Untuk Komuniti‘.

“Kami menjangkakan akan membuat 252 gaun pengasingan menggunakan 400 meter kain,” jelas Norfarrah, yang juga pembantu tadbir kolej komuniti.

Dia berkongsi bahawa setiap sukarelawan mempunyai peranan yang berbeza – ada yang melukis dasar gaun, ada yang mengukur dan memotong kain, dan yang lain untuk menjahitnya bersama.

Untuk patuh Perintah Kawalan Pergerakan, kebanyakan sukarelawan telah memotong kain untuk menjahit gaun di kediaman dan di pejabat mereka sendiri.

“Kami kemudian akan mengumpulkan semua PPE pada hari Isnin sebelum menyalorkannya ke barisan depan,” katanya.

Norfarrah menambah bahawa dia dapat menjahit lapan gaun PPE dalam sehari.

“Saya merasa bangga menjadi sebahagian daripada program ini dan ini adalah perkara kecil yang dapat kami lakukan untuk membantu kakitangan kesihatan kita.”

Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Norfarrah juga mengatakan bahawa dia sudah lama tahu menjahit dengan kakinya sejak dia ingin membuat pakaian untuk dirinya sendiri

“Saya telah belajar untuk menyesuaikan diri dengan tuntutan kehidupan sehari-hari dengan menggunakan kaki saya. Saya belajar menjahit sendiri lapan tahun yang lalu kerana saya perlu membuat pakaian khas untuk diri saya sendiri,” katanya, seperti dipetik oleh New Straits Times.

Dia mengakui pada mulanya sukar untuk memasukkan benang ke lubang jarum, tetapi lama-kelamaan dan dengan banyak kesabaran, dia berjaya melakukannya.

“Sekarang saya hanya memerlukan satu saat untuk mengikat jarum menggunakan kaki saya,” katanya.

Norfarrah, yang juga boleh memandu menggunakan kakinya, mengatakan bahawa Allah tidak akan membebani jiwa melebihi apa yang dapat ditanggungnya.

Dia memberitahu Harian Metro bahawa dia memperoleh keberanian untuk mendapatkan lesen memandu untuk membuktikan bahawa statusnya sebagai orang kurang upaya bukanlah alasan untuk bergantung pada orang lain.

Dia juga berharap agar kisahnya di media sosial dapat memberi inspirasi kepada orang lain, terutama orang kurang upaya, untuk menyumbang kepada masyarakat dengan kemahiran yang sudah mereka miliki.

Netizen yang melihat video jahitannya terinspirasi oleh kesungguhannya

“Anda luar biasa. Sentiasa menjadi inspirasi bagi kita semua. Anda benar-benar orang yang istimewa,” kata seorang pengguna Facebook.

ppe

Imej dari Norfarrah Syahirah Shaari/Facebook

Sementara pengguna lain bersorak, “Saya harap anda tetap termotivasi untuk menjahit! Saya berasa sangat bangga melihat hasil kerja anda.”

ppe

“Siapa pun yang memakai pakaian yang anda buat benar-benar diberkati,” kata netizen lain.

ppe

Says.com

Anda mungkin salah seorang yang terinspirasi dengan Norfarrah Syahirah, kongsikan kehebatan beliau melalui butang share di bawah, agar lebih ramai yang terinsperasi. Anda lajen…

Tags :

No comment for Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah

Posted at

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah – Cara memulakan perniagaan penghantaran makanan dari rumah – Beberapa tahun yang lalu, anda mungkin menikmati penyediaan... Read More

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Posted at

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar? Berapa banyak yang anda dapat? Secara amnya, anda mempunyai akses kepada 10% daripada jumlah simpanan Akaun 1... Read More

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Posted at

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9% dari 11%: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini menyatakan bahawa bahagian pekerja 2021 dari kadar... Read More

Panduan Buat Duit USD Menunjukkan Bagaimana Cara Menjana Pendapatan Dalam USD

Posted at

Panduan Buat Duit USD – Seperti yang saya pernah maklumkan sebelum ini! Sebuah panduan baru yang menunjukkan cara, “Bagaimana Menjana Pendapatan Dalam USD!”… telah pun siap... Read More

Jenama Tudung Paling Laris Dan Popular Yang Harus Anda Tahu

Jenama Tudung Paling Laris Dan Popular Yang Harus Anda Tahu

Posted at

Jenama tudung paling laris dan popular. Permintaan tudung telah menimbulkan kreativiti yang dinamik dan beberapa jenama kini menjadi sangat laris dan popular. Pasaran tudung... Read More