HOME
Home » Umum » Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Posted at | Categorised in Umum

Netizen terkejut wanita OKU ini menjahit PPE untuk Frontliners hanya menggunakan kaki. Dia mengatakan bahawa statusnya sebagai orang kurang upaya bukan alasan untuk bergantung kepada orang lain.

Seorang wanita yang mempunyai kebolehan berbeza dari Perak telah menawan hati rakyat Malaysia kerana menjahit Peralatan Pelindung Diri (PPE) untuk barisan hadapan negara kita dengan hanya menggunakan kakinya.

Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Norfarrah Syahirah Shaari, yang berasal dari Kampung Parit Lima di Bagan Datuk, dilahirkan tanpa tangan.

Namun, menurut Malay Mail, itu tidak menghalangnya daripada menggunakan kakinya untuk membuat alat pelindung untuk kakitangan perubatan di Klinik Komuniti Teluk Intan dan Hospital Teluk Intan.

Wanita berusia 32 tahun itu berkongsi video di Facebook pada hari Sabtu, 11 April, untuk menunjukkan kepada pengikutnya yang ingin tahu bagaimana dia dapat menjahit gaun hanya dengan kakinya.

“Oleh kerana ramai di antara anda yang meminta untuk melihat bagaimana saya menjahit, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana saya melakukannya dengan kaki dengan cara saya sendiri,” dia menuliskan video tersebut, sambil menambahkan bahawa dia merasa sangat termotivasi untuk membantu barisan depan membendung penyebaran COVID-19.

Norfarrah Syahirah Shaari adalah salah seorang daripada 35 sukarelawan di Kolej Komuniti Teluk Intan (KKTI) yang menjahit PPE untuk barisan hadapan bandar mereka

Menurut New Straits Times, usaha mereka adalah sebahagian daripada program tanggungjawab sosial korporat kolej yang dikenali sebagai ‘Dari Komuniti Untuk Komuniti‘.

“Kami menjangkakan akan membuat 252 gaun pengasingan menggunakan 400 meter kain,” jelas Norfarrah, yang juga pembantu tadbir kolej komuniti.

Dia berkongsi bahawa setiap sukarelawan mempunyai peranan yang berbeza – ada yang melukis dasar gaun, ada yang mengukur dan memotong kain, dan yang lain untuk menjahitnya bersama.

Untuk patuh Perintah Kawalan Pergerakan, kebanyakan sukarelawan telah memotong kain untuk menjahit gaun di kediaman dan di pejabat mereka sendiri.

“Kami kemudian akan mengumpulkan semua PPE pada hari Isnin sebelum menyalorkannya ke barisan depan,” katanya.

Norfarrah menambah bahawa dia dapat menjahit lapan gaun PPE dalam sehari.

“Saya merasa bangga menjadi sebahagian daripada program ini dan ini adalah perkara kecil yang dapat kami lakukan untuk membantu kakitangan kesihatan kita.”

Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Norfarrah juga mengatakan bahawa dia sudah lama tahu menjahit dengan kakinya sejak dia ingin membuat pakaian untuk dirinya sendiri

“Saya telah belajar untuk menyesuaikan diri dengan tuntutan kehidupan sehari-hari dengan menggunakan kaki saya. Saya belajar menjahit sendiri lapan tahun yang lalu kerana saya perlu membuat pakaian khas untuk diri saya sendiri,” katanya, seperti dipetik oleh New Straits Times.

Dia mengakui pada mulanya sukar untuk memasukkan benang ke lubang jarum, tetapi lama-kelamaan dan dengan banyak kesabaran, dia berjaya melakukannya.

“Sekarang saya hanya memerlukan satu saat untuk mengikat jarum menggunakan kaki saya,” katanya.

Norfarrah, yang juga boleh memandu menggunakan kakinya, mengatakan bahawa Allah tidak akan membebani jiwa melebihi apa yang dapat ditanggungnya.

Dia memberitahu Harian Metro bahawa dia memperoleh keberanian untuk mendapatkan lesen memandu untuk membuktikan bahawa statusnya sebagai orang kurang upaya bukanlah alasan untuk bergantung pada orang lain.

Dia juga berharap agar kisahnya di media sosial dapat memberi inspirasi kepada orang lain, terutama orang kurang upaya, untuk menyumbang kepada masyarakat dengan kemahiran yang sudah mereka miliki.

Netizen yang melihat video jahitannya terinspirasi oleh kesungguhannya

“Anda luar biasa. Sentiasa menjadi inspirasi bagi kita semua. Anda benar-benar orang yang istimewa,” kata seorang pengguna Facebook.

ppe

Imej dari Norfarrah Syahirah Shaari/Facebook

Sementara pengguna lain bersorak, “Saya harap anda tetap termotivasi untuk menjahit! Saya berasa sangat bangga melihat hasil kerja anda.”

ppe

“Siapa pun yang memakai pakaian yang anda buat benar-benar diberkati,” kata netizen lain.

ppe

Says.com

Anda mungkin salah seorang yang terinspirasi dengan Norfarrah Syahirah, kongsikan kehebatan beliau melalui butang share di bawah, agar lebih ramai yang terinsperasi. Anda lajen…

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

Tags :

No comment for Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Netizen Terkejut Wanita OKU Ini Menjahit PPE Untuk Frontliners Hanya Menggunakan Kaki

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Posted at

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus Kalau anda memang dah sedia memiliki tubuh yang kurus dan sihat, mungkin anda boleh skip projek ini.... Read More

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Posted at

Dengan kemajuan teknologi, semua Semakan Online Saman JPJ, PDRM Dan AES dapat dilakukan dengan cara yang amat mudah sekali, tepat di hujung hujung jari... Read More

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut – Pernahkah anda menjumpai wang tunai di poket anda, di bantal sofa atau di laci yang tidak... Read More

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu?

Posted at

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu? Nama Ustaz Ebit Lew mungkin tidak dikenali oleh kebanyakan orang bukan Islam di Malaysia tetapi... Read More

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

Posted at

Jenama tudung popular dan paling laris Fesyen sederhana telah menjadi trend baru-baru ini apabila lebih banyak gedung fesyen antarabangsa mula mengeluarkan koleksi pakaian longgar... Read More