HOME
Home » Bisnes » 16 Cara Menjadi Usahawan Yang Lebih Berjaya

16 Cara Menjadi Usahawan Yang Lebih Berjaya

Posted at | Categorised in Bisnes

Sama ada anda baru bermula atau pro lama, siapa yang tidak mahu menjadi usahawan yang lebih berjaya?

Memiliki perniagaan memberi anda rasa kebebasan dan pemberdayaan. Anda boleh membina sesuatu dan melihatnya berkembang.

Usahawan membuat keputusan untuk diri mereka sendiri, merealisasikan visi kreatif mereka, dan mengembangkan hubungan yang berkekalan dengan usahawan, pelanggan, dan vendor lain.

Ini cara yang baik untuk hidup. Itulah sebabnya saya mengasaskan banyak syarikat – saya tidak rasanya mencukupi.

Saya telah mengumpulkan petua ini untuk membantu anda menjadi lebih berjaya juga.

16 Cara Menjadi Usahawan Yang Lebih Berjaya

Cara Menjadi Usahawan Yang Lebih Berjaya

1. Dapatkan Kemahuan

Kemahuan adalah ketekunan. Kemahuan adalah sikap go-get-’em yang kita harapkan daripada usahawan. Kemahuan adalah kemampuan untuk terus bekerja walaupun semua orang memberitahu anda bahawa anda harus menyerah.

Sekiranya anda ingin menjadi usahawan yang berjaya, anda harus bersikap kasar/tegas.

Sejujurnya, tanpa kerja keras dan ketekunan, anda tidak akan ke mana-mana dalam dunia keusahawanan.

2. Untuk Menjadi Usahawan yang Berjaya, Anda Harus Mencabar Diri Anda

Sekiranya anda ingin menjadi usahawan yang berjaya, anda harus mencabar diri sendiri. Tidak ada orang lain yang akan mendorong anda, jadi terserah pada anda untuk melakukannya.

Cabaran menjadikan usahawan tetap lincah dan terus maju. Sekiranya anda sentiasa mencari cabaran seterusnya, anda akan sentiasa bersiap sedia untuk apa yang anda jalani.

Pertimbangkan contoh ini:

Anda akan ke gim untuk membina kekuatan badan. Anda mula melakukan membina bicep dengan berat 10 paun. Rasanya agak berat pada mulanya. Semasa anda membina kekuatan, anda merasa ianya semakin mudah.

Adakah anda berhenti di sana? Tidak!

Sudah tiba masanya untuk melakukan membina bicep dengan berat 20 paun. Sebaik sahaja anda melakukan membina bicep dengan berat 20 paun, kembali ke berat 10 paun akan terasa mudah.

Mencabar diri anda dengan tugas baru dan sukar akan menjadikan tugas anda yang lain kelihatan lebih sederhana. Sebagai seorang usahawan, anda harus sentiasa mencari cabaran besar seterusnya.

3. Usahawan yang Berjaya Bersungguh-sungguh tentang Kerja Mereka

Sekiranya anda tidak menyukai apa yang anda lakukan, jangan lakukannya. Saya benar-benar percaya bahawa semudah itu.

Sebagai seorang usahawan, anda harus menghabiskan banyak waktu dan berkorban untuk perniagaan anda.

Apabila anda meminati apa yang anda lakukan, menghabiskan masa yang lama tidak akan terasa seperti pengorbanan lagi.

Sekiranya anda tidak meminati apa yang anda lakukan, anda tidak akan memiliki motivasi untuk terus berjalan ketika anda stres dan letih.

Pernahkah anda melihat usahawan yang tidak pernah merasa jemu? Mereka pengusaha yang mendapat cahaya mata ketika mereka bercakap tentang apa yang mereka lakukan? Itulah semangat.

Sekiranya anda berminat dengan apa yang anda lakukan, menjadi usahawan akan menjadi lebih mudah.

4. Untuk Menjadi Usahawan yang Berjaya, Anda Mesti Menanggung Risiko

Manusia secara amnya menghindari risiko, tetapi sebahagian daripada menjadi usahawan adalah menyedari risiko yang harus anda ambil.

Usahawan yang berjaya mengambil risiko. Ini adalah sebahagian daripada tugas.

Usahawan yang berjaya juga tahu risiko apa yang harus diambil dan mana yang tidak seharusnya. Belajar mengenali risiko yang akan menguntungkan perniagaan anda dan menanggungnya.

Mengambil risiko mempunyai sisi berbahaya, tetapi peluang yang ada sering melebihi bahaya bagi yang lebih berpotensi.

Ketahui cara mengenal pasti risiko yang perlu diambil dan anda mungkin akan menjadi usahawan yang lebih berjaya.

5. Percaya Diri Sendiri

Sekiranya anda tidak percaya pada diri sendiri, siapa yang akan percayakan anda?

Menjadi usahawan yang berjaya bererti bahawa anda telah belajar untuk mendengar intuisi anda dan bergantung pada kebijaksanaan anda ketika membuat keputusan.

Keupayaan anda untuk mempercayai diri sendiri akan menunjukkan keyakinan anda. Orang cenderung mengikuti dan mempercayai pemimpin yang yakin.

Mempercayai kemahiran anda sendiri juga akan menghilangkan rasa tidak yakin untuk menjadi usahawan.

Apabila anda merasa tidak yakin, ingatlah berapa banyak pengalaman dan pengetahuan yang anda ada. Sebilangan besar usahawan memulakan perniagaan mereka setelah bertahun-tahun pengalaman bekerja untuk orang lain.

Tidak ada yang salah dengan meminta pertolongan ketika anda memerlukannya atau meminta nasihat daripada mentor, tetapi anda juga harus belajar mempercayai diri sendiri dan penilaian anda sendiri tanpa input daripada orang lain.

Belajar untuk mempercayai diri sendiri dan anda sudah memulakan jalan kejayaan keusahawanan.

6. Kurangkan Ketakutan

Ketakutan menghentikan tindakan. Usahawan harus dapat berpusing dan bertindak pantas apabila melihat peluang atau menyedari kesalahan.

Dengan rasa takut di bahu anda, anda tidak akan menjadi usahawan yang berjaya.

Sebagai seorang usahawan, jika anda membiarkan rasa takut menjadi panduan anda, anda tidak akan dapat mendengar intuisi anda, anda akan takut untuk mengambil risiko yang diperlukan, dan penilaian anda akan dikaburkan oleh emosi.

Sekiranya anda dapat mencari cara untuk mengurangkan dan mengurus ketakutan anda dan anda akan menjadi usahawan yang jauh lebih berjaya.

Perlu diingat bahawa ketakutan ada kaitan dengan perspektif anda. Sebagai contoh, kajian menunjukkan bahawa semakin banyak jenayah yang anda lakukan, semakin takut anda akan melakukan jenayah.

Petua kegemaran saya untuk mengurus ketakutan sebagai usahawan adalah melakukan latihan membina keyakinan.

Bagi saya, saya ingin meluangkan masa beberapa saat pada waktu malam untuk memikirkan keputusan yang saya buat pada hari itu yang membawa hasil yang berjaya.

Berfikir setiap hari tentang keputusan yang anda buat yang menguntungkan anda, orang lain, atau perniagaan anda akan menolong anda membina keyakinan anda dengan cepat dan mengurangkan rasa takut.

7. Usahawan Yang Berjaya Menggambarkan Matlamat Mereka

Petua ini kurang abstrak daripada yang anda fikirkan, jadi tahanlah dengan saya.

Apabila saya mengesyorkan agar usahawan menggambarkan tujuan mereka, saya tidak bermaksud mereka menutup mata dan melihat matlamat di hadapan mereka.

Apa yang saya ingin anda lakukan untuk memvisualisasikan matlamat anda adalah menentukannya dengan jelas sehingga nyata.

Sebagai contoh, yang mana yang lebih berjaya:

  1. Saya mahu menjadi usahawan yang berjaya.
  2. Saya akan menjadi seorang usahawan yang berjaya dengan memulakan perniagaan yang dapat menyelesaikan masalah khusus bagi khalayak saya.

Yang kedua, bukan?

Apabila anda dapat mengartikulasikan dan membayangkan matlamat anda dengan jelas, ia akan dapat dicapai.

Terdapat banyak cara untuk memvisualisasikan matlamat anda jika anda tidak pasti cara memulakannya. Anda boleh menuliskannya atau melukisnya.

Anda boleh memberitahu seseorang, seperti rakan atau rakan perniagaan, atau mengambil gambar yang mewakili tujuan anda. Pergi dengan kekuatan anda.

Apabila anda bertanya kepada usahawan yang berjaya apa tujuannya, mereka dapat memberitahu anda dengan terperinci apa yang sedang mereka capai.

8. Ambil Rakan Kongsi Yang Hebat Untuk Membantu Anda Menjadi Usahawan yang Berjaya

Saya akan mengakui bahawa ini mungkin sedikit jelas.

Usahawan yang berjaya tidak berjaya dalam kekosongan. Kita semua mempunyai pasukan dan jaringan sokongan yang hebat di belakang kita.

Apabila saya mengesyorkan mengupah rakan kongsi yang hebat, saya tidak bermaksud seseorang yang boleh melakukan pekerjaan yang anda inginkan. Anda harus mencari pasangan yang mempunyai perwatakan hebat dan yang anda sukai dan hargai.

Anda dan rakan anda akan bekerja berjam-jam dan membuat keputusan yang tertekan. Sekiranya anda tidak menghormati pasangan anda, pasukan anda tidak akan bertahan lama.

Isi pasukan anda dengan orang-orang yang mempunyai watak hebat dan anda berada dalam perjalanan menuju kejayaan.

Semasa memilih rakan kongsi dan ahli pasukan anda, selalu ingat bahawa anda boleh mengajar kemahiran, tetapi anda tidak dapat mengajar SIKAP.

9. Untuk Menjadi Usahawan yang Berjaya, Anda Harus Bertindak Cepat

Cakap hanya menangguhkan tindakan.

Usahawan yang berjaya bertindak.

Sangat mudah untuk membuat perancangan, mempertimbangkan kemungkinan kegagalan, membincangkan pendanaan, dan bercakap dalam pertemuan dengan anggota dewan. Sekiranya anda hanya bercakap, anda tidak akan menyelesaikan apa-apa.

Pada satu ketika, anda harus menghentikan perbincangan dan membuat sesuatu berlaku.

10. Usahawan yang Berjaya Menghabiskan Masa untuk Tugas Penting dan Bersabar untuk Melihat Hasilnya

Adakah anda berfikir bahawa ada kejayaan dalam satu malam? Saya mengesyorkan agar anda melihat lebih dekat.

Setelah diperiksa, orang dan perniagaan yang menjadi “sensasi dan kejayaan semalam” benar-benar bekerja keras dan mengharapkan pencapaian mereka.

Apabila anda merasakan kejayaan semalam, periksa kembali dan periksa dengan teliti waktu, hari, dan tahun yang menjadi kejayaan mereka.

Lihatlah kehidupan mereka, perkara yang mereka pelajari, dan berapa kali mereka gagal.

Usahawan yang berjaya mengambil masa yang diperlukan untuk mencapai kejayaan. Dan banyak dari mereka mengalami kegagalan sepanjang perjalanan.

Sekiranya anda fikir memerlukan masa yang terlalu lama untuk mencapai kejayaan, berikan masa untuk anda.

Terus ikuti, gunakankan berjam-jam, dan tidak lama lagi, anda akan menjadi usahawan yang berjaya.

Cuba bayangkan melihat kembali semua kerja keras dan mengetahui ia membuahkan hasil. Lekatkan gambar itu di kepala anda untuk memotivasi anda maju sepanjang masa yang panjang.

11. Rancang Kewangan Anda

Permulaan dan perniagaan keusahawanan memerlukan wang. Itu hanya sebahagian daripada gaya hidup.

Banyak pengusaha menghabiskan banyak masa untuk mencari wang dan tidak cukup bertindak, tetapi itu tidak bermakna anda boleh memasuki jurang tanpa rancangan.

Terdapat beberapa cara untuk membiayai perniagaan anda.

  • Pembiayaan sendiri
  • Pelabur
  • Pinjaman Permulaan

Tentukan mana yang terbaik untuk anda, dan rancang kewangan anda pada awalnya. Cobalah untuk menepati anggaran anda, tetapi ketahui bahawa rancangan itu harus disesuaikan sepanjang masa.

12. Siapa Pelanggan Anda? Usahawan yang Berjaya Tahu Jawapannya

Salah satu sebab yang paling biasa untuk perniagaan usahawan gagal adalah kerana tidak ada pelanggan.

Sekiranya anda memulakan perniagaan atau membuat produk tetapi tidak tahu siapa yang akan membelinya, orang itu mungkin sebenarnya tidak wujud.

Sebelum anda membuat rancangan kewangan, mengumpulkan modal, atau bahkan memilih nama, pastikan ada pelanggan yang akan membeli produk anda atau menggunakan perkhidmatan anda.

Tanpa pelanggan, anda tidak mempunyai perniagaan.

Usahawan yang berjaya tahu siapa pelanggan dan pasaran sasaran mereka.

13. Usahawan yang Berjaya Mendengarkan Keluhan (Complaints)

Inilah salah satu petua yang saya rasa paling penting untuk dipelajari oleh usahawan.

Keluhan pelanggan anda adalah bagaimana anda mengenal pasti kelemahan perniagaan anda.

Sama seperti petua terakhir, tanpa pelanggan, anda tidak boleh memiliki perniagaan yang berjaya. Terdapat senario lain yang mungkin.

Anda mungkin mempunyai pelanggan yang berminat dengan produk atau perkhidmatan anda, tetapi jika anda tidak mendengar keluhan mereka, anda tidak akan mempunyai pelanggan lagi.

Perhatikan pelanggan anda dengan serius, perlakukan keluhan mereka dengan hormat, dan dengarkan.

Anda mungkin menganggap anda memberi mereka nilai, tetapi mereka mungkin tidak setuju.

Pelanggan anda tahu apa yang mereka mahukan, dan mereka akan memberitahu anda apa yang mereka fikirkan.

Seorang pengusaha yang pintar dan berjaya mendengar keluhan tersebut dan menggunakan maklumat tersebut untuk memperbaiki kelemahan perniagaan.

14. Beri Lebih Dari Apa Orang Ramai Harapkan

Sekiranya anda meberikan lebih banyak daripada yang anda janjikan, anda pasti mempunyai pelanggan, pelabur, dan rakan niaga yang berpuas hati.

Membuat janji dan tidak menunaikan adalah cara cepat untuk kehilangan perniagaan anda.

Sebaliknya, usahawan berjaya melebihi jangkaan.

15. Urus Risiko untuk Menjadi Usahawan yang Berjaya

Ingat ketika saya mengatakan bahawa anda harus mengambil risiko? Walaupun anda tidak harus mengambil risiko yang timbul. Sebaliknya, atur risiko anda.

Sebagai usahawan yang berjaya, anda perlu belajar bagaimana mengenal pasti risiko mana yang harus diambil tetapi juga bila patut mengambil risiko tersebut.

Pastikan anda mengetahui di mana anda berada dalam kitaran keusahawanan ketika mengira risiko yang harus diambil.

16. Baca Kajian Kes (Case Studies)

Sebagai usahawan, anda akan dibanjiri perniagaan anda, perlu mengurusnya sepanjang masa. Apabila anda pulang dan bersantai, anda mungkin tergoda untuk membaca fiksyen atau buku untuk hiburan.

Sebagai gantinya, saya menggalakkan anda membaca kajian kes. Baca biografi usahawan berjaya. Bacalah semua yang anda boleh dapatkan mengenai mereka yang telah berjaya.

Selalu ada sesuatu yang perlu dipelajari daripada mereka yang telah melakukannya.

Saya rasa sangat penting untuk belajar dari kesilapan orang lain. Sekiranya anda belajar dari kesalahan mereka, anda tidak perlu membuat kesilapan itu sendiri.

Dan sekiranya anda melakukan kesilapan sendiri, pasti belajar dari perkara tersebut.

Semakin banyak anda belajar dari kesilapan dan kejayaan mereka, semakin cepat anda dapat mengembangkan perniagaan dan menjadi usahawan yang berjaya.

Tags :

Related Post to 16 Cara Menjadi Usahawan Yang Lebih Berjaya

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More