HOME
Home » Umum » Cara Menjual Di Shopee: Panduan Shopee Untuk Pemula

Cara Menjual Di Shopee: Panduan Shopee Untuk Pemula

Posted at | Categorised in Umum

Shopee kini merupakan pasaran (idea) bisnes online terbesar di Malaysia. Dengan anggaran 38 juta pelawat sebulan, sudah pasti ia adalah tapak membeli-belah no 1 di Malaysia pada tahun 2020.

Populariti Shopee di kalangan pembeli bermakna satu peluang untuk penjual dan bakal penjual: peluang yang lebih tinggi untuk menjana wang di platform berbanding semua pasaran lain.

Walaupun untuk penjual terkecil di Shopee, anda akan mempunyai peluang terbaik untuk mendapat lebih banyak perhatian pada produk dan kedai anda.

Jika anda melihat potensi yang boleh ditawarkan oleh Shopee kepada anda dan ingin mengetahui lebih lanjut tentang permulaan, lihat panduan komprehensif yang saya sediakan untuk anda.

Apa sebenarnya Shopee tu?

Shopee ialah platform e-dagang yang menghubungkan pembeli dengan penjual. Bagi penjual, Shopee bertindak sebagai penyedia teknologi (kedai online), membolehkan penjual mendedahkan produk mereka kepada pangkalan pengguna Shopee yang besar. Di Shopee, penjual juga mendapat pelbagai ciri yang membantu mereka meningkatkan jualan dan perkhidmatan pelanggan.

Bagi pembeli, Shopee bertindak sebagai orang tengah, memegang wang mereka dan melepaskannya kepada penjual hanya selepas mereka berjaya menerima pesanan mereka.

Walaupun percuma untuk pembeli dan penjual membuat akaun di Shopee, Shopee mengenakan bayaran kepada penjual dan komisen jualan. Di Malaysia, pesaing terbesar Shopee ialah Lazada.

Siapa yang boleh menjual di Shopee Malaysia?

Sesiapa sahaja yang mempunyai kad pengenalan atau pasport Malaysia, dan nombor telefon boleh menjual di Shopee di Malaysia. Anda tidak perlu menjadi perniagaan berdaftar untuk menjual di Shopee.

Cara Menjual Di Shopee

Apa yang anda boleh jual di Shopee Malaysia?

Anda boleh menjual hampir apa sahaja barang di Shopee. Sama ada produk fizikal, produk digital mahupun akses bengkel, Shopee cukup fleksibel untuk menampung beberapa model perniagaan.

Namun, masih terdapat beberapa sekatan ke atas apa yang anda boleh jual.

Berapakah kos untuk menjual di Shopee?

Ia percuma untuk membuka akaun dan menyenaraikan produk di Shopee. Walau bagaimanapun, Shopee akan mengenakan bayaran komisen ke atas jualan yang anda buat di platform mereka.

Bayaran yang dikenakan bergantung pada jenis penjual. Untuk penjual biasa, Shopee mengenakan bayaran sebanyak 2.12%. Penjual pusat beli-belah Shopee mendapat kadar yang lebih rendah. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang yuran penjual Shopee, lihat halaman ini.

Bagaimana untuk mula menjual di Shopee Malaysia

1. Muat turun aplikasi Shopee dari Apple App Store atau Google Play Store

2. Daftar untuk akaun Shopee percuma
Setelah anda memuat turun aplikasi, pergi ke profil anda dan daftar untuk mendapatkan akaun percuma. Anda boleh melakukan ini menggunakan nombor telefon anda, akaun Google, Facebook atau Apple:

Anda boleh membeli dan menjual menggunakan akaun yang sama. Selain itu, anda tidak boleh menukar nama pengguna (ID) anda di kemudian hari, jadi pilih nama yang sesuai!

3. Sediakan cara penghantaran

Sediakan cara penghantaran anda – anda boleh memilih antara DHL eCommerce dan J&T Express.

4. Senaraikan produk anda

Sebaik sahaja anda telah mendaftar akaun di Shopee, anda kini boleh mula menyenaraikan produk untuk dijual. Tambahkan gambar-gambar, masukkan semua butiran produk anda termasuk maklumat penghantaran dan tekan terbitkan:

Bagaimana untuk meningkatkan jualan anda di Shopee?

Sebaik sahaja anda telah mendaftar dan memuat naik produk anda ke kedai Shopee anda, soalan anda seterusnya ialah: Bagaimanakah cara untuk saya mendapatkan lebih banyak jualan?

Berikut ialah beberapa cara anda boleh meningkatkan jualan anda:

Tambahkan diskaun dan baucar ke kedai anda

Semua orang suka diskaun. Tingkatkan jualan ke kedai anda dengan menggunakan tawaran yang tersedia di Pusat Pemasaran anda. Anda boleh memilih daripada “Promosi Diskaun” dan “Voucher”:

Mengambil bahagian dalam kempen

Seperti semua pasaran, penjual Shopee boleh menyertai kempen yang dijalankan oleh Shopee secara berkala. Ini sangat bagus dipromosikan kepada pembeli, dan penjual mendapat peluang untuk mendedahkan penyenaraian dan kedai produk mereka kepada pembeli sedia ada dan baharu.

Ini termasuk kempen seperti jualan kilat, 9.9, 10.10, 11.11, 12.12 dan sebagainya.

Beli iklan tajaan

Shopee menawarkan iklan asli yang boleh anda beli berdasarkan kata kunci. Apabila anda membeli iklan di Shopee, anda mendapat peluang untuk memaparkan penyenaraian anda terlebih dahulu untuk kata kunci yang anda bida.

Sebagai contoh, apabila saya mencari kata kunci, “Botol plastik”, penyenaraian ini muncul dahulu (perhatikan label “Iklan” pada penyenaraian):

Anda boleh membeli iklan dalam bahagian “Iklan Shopee” di kedai penjual anda. Anda perlu menambah nilai (wang) sebelum anda boleh mula membida untuk kata kunci.

Menjadi Preferred Seller Shopee

Satu lagi cara untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan untuk penyenaraian produk dan kedai Shopee anda ialah menjadi Preferred Seller. Preferred Seller Shopee mendapat peningkatan dalam kedudukan carian mereka, Lencana Preferred Seller (meningkatkan kredibiliti) dan ganjaran pembeli tambahan.

Anda hanya perlu bekerja keras untuk memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh Shopee un tuk menjadi Preferred Seller:

Siarkan di Shopee Live

Cara yang menarik dan baharu anda boleh mendapatkan lebih banyak jualan adalah dengan menggunakan Shopee Live. Seperti yang saya bincangkan dalam artikel saya sebelum ini, penstriman langsung telah menjadi salah satu saluran jualan terhangat di Malaysia.

Dengan Shopee Live, anda boleh mengehoskan strim langsung anda sendiri, dan menjual kepada pelanggan baharu dan sedia ada. Tukar khalayak anda kepada pembeli semasa strim langsung dengan menawarkan diskaun eksklusif, baucar dan tawaran pakej.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara memulakan Shopee Live, lihat artikel ini.

Jalankan Iklan Facebook ke kedai anda

Jika anda ingin meningkatkan lagi pendedahan kedai anda, pertimbangkan untuk menjalankan Iklan Facebook yang disasarkan ke kedai Shopee anda.

Iklan Facebook boleh membantu menambah saluran pemasaran tambahan untuk kedai Shopee anda dengan membawa pelanggan baharu yang mungkin tidak pernah mendengar tentang kedai anda sebelum ini.

Untuk anda yang serius nak mula bisnes online di Shopee, saya syorkan anda membaca ebook ini.

Nota:- Anda tidak akan rugi memiliki ebook ini, dengan pelaburan yang minima, sekiranya anda mengikut panduan di dalam ebook ini dengan betul seperti apa yang saya kongsikan, insyaAllah anda akan dapat membayar semula kos ebook ini tidak sampai seminggu pun apabila anda mula berniaga di Shopee. Penerbit

Buat duit dengan ebay
Bisnes Online Terbaik

Tags :

Related Post to Cara Menjual Di Shopee: Panduan Shopee Untuk Pemula

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More