HOME
Home » Umum » Panduan eBay Terbaik Dan Paling Lengkap

Panduan eBay Terbaik Dan Paling Lengkap

Posted at | Categorised in Umum

Panduan eBay Terbaik Dan Paling Lengkap – Ramai yang tertanya-tanya bagai mana nak memulakan menjual barang di eBay. Antara soalan yang selalu ditanyakan ialah:

  • Bagaimana cara saya nak bermula menjual di eBay?
  • Berapa modal yang perlu saya ada untuk memulakan perniagaan di eBay?
  • Bolehkah saya berniaga di eBay jika saya tak mahir Bahasa Inggeris?

bukan itu sahaja, banyak lagi persoalan yang sentiasa menghantui fikiran orang yang teringin sangat menjana pendapatan 4 – 5 angka di eBay, dalam USD pulak tu.

Ok, harapnya entri kali ini sangat-sangat membantu anda yang baru nak bermula menceburkan diri dalam perniagaan kecil di eBay yang sebenarnya jika anda buat dengan betul mengikut Panduan eBay Terbaik (klik sini) anda Insyaallah pasti berjaya mencapai impian anda.

Di sini saya terangkan secara ringkas apa keperluan asas, sebelum anda memulakan perniagaan yang tanpa batasan ini. Kenapa saya kata tanpa batasan?

Kerana jumlah pengguna eBay yang memang bertujuan nak beli barang ialah seramai 187 juta orang. Bayangkan jika hanya 1% sahaja yang jumpa produk jualan anda! Kata orang “makan tak habis!”

5 Perkara Asas Yang Anda Perlukan Sebelum Mula Berniaga Di eBay

1. Anda Perlukan Laptop/Desktop

Kerja-kerja di eBay lebih mudah jika menggunakan laptop/desktop berbanding menggunakan handphone atau tab. Jika nak ceritakan terlalu panjang, anda boleh baca di sini.

Ringkasnya, features atau ciri-ciri laman web eBay dibangunkan untuk paparan di komputer. Tidak semestinya anda membeli laptop yang mahal-mahal, cukup laptop yang boleh menggunakan Window 7 ke atas dan boleh menggunakan browser Google Chrome dan Mozilla Firefox.

2. Anda Perlukan Internet

Bayangkan anda berada di Malaysia tetapi nak jual barang di USA, UK atau di Australia, mestilah anda perlukan sambungan internet yang stabil.

Cukup dengan sambungan internet broadband hotspot di handphone anda tetapi yang paling penting ianya stabil. Jangan gunakan internet awam di cafe dan sebagainya untuk mengelakkan IP yang sama digunakan oleh orang lain.

Jika anda yakin memang internet unifi di rumah atau public tu takde orang connect ebay selain diri anda sendiri, ya boleh digunakan.

3. Kad debit / kad kredit

Anda perlukan kad debit atau kad kredit untuk menerima bayaran dan membayar “seller fees” apabila anda berjaya membuat jualan. Boleh menggunakan  kad dari mana-mana bank asal saja ada logo Mastercard atau Visa.

4. Simkad

Mahu tak mahu anda dikehendaki mendaftarkan nombor handphone anda di eBay dan Payoneer (platform di mana anda akan membuat withdrawal keuntungan anda) Baca di sini.

5. Modal Pusingan

Saya pasti inilah persoalan yang paling ditakuti oleh orang yang nak mulakan apa-apa perniagaan pun. Jangan risau anda hampir-hampir tidak memerlukan modal langsung. Dalam erti kata anda tidak perlu membeli dan menyimpan stok yang akhirnya akan berlonggok-longgok di bawah katil.

Anda hanya perlu beli stok apabila setelah anda berjaya membuat jualan, bermakna anda telah menerima bayaran. Jadi tak timbul soal modal pusingan!

Perlu di ingat trafik di eBay sangat berbeza dengan trafik di facebook atau di tiktok. Kesemua trafik di eBay sememangnya masuk “ingin membeli” jadi biasanya conversion di sini sanggat tinggi.

Dalam kata lain modal yang sangat-sangat anda perlukan ialah ilmu. Jangan risau! Anda boleh dapatkan Panduan eBay Terbaik Dan Paling Lengkap dari orang yang telah berjaya menjana ribuan ringgit dari eBay malah telah mendidik ratusan orang berjaya dalam perniagaan kecil di eBay ini. Dapatkan di sini sekarang, sebelum beliau menutup jualannya dan anda terlepas peluang buat duit dari rumah yang sangat mudah ini.

Lihat apa barang yang laku keras orang Malaysia jual di eBay!

Panduan eBay Terbaik Dan Paling Lengkap

 

Adakah anda fikir orang Amerika tidak makan budu? Anda silap, produk makanan fames di Kelantan ini terjual dengan jayanya di eBay USA!

Panduan eBay Terbaik Dan Paling Lengkap

Dijual dengan harga USD99.90 atau RM459.54 (@4.6). Entah berapa ringgitlah seller ini beli budu ini dari kedai runcit sebelah rumahnya?

Orang US kuat makan Ajinomoto weh!

Lihat perbezaan harga di eBay dan Shopee, pastin anda terkejutkan? Betapa banyaknya keuntungan yang anda perolehi jula anda menjual Ajinomoto di eBay.

Di sini ada satu rahsia bagaimana anda beli barang di Shopee dan menjualnya di eBay dan anda tak perlu buat pembungkusan pun! Nak tahu rahsianya? Baca di sini Inilah perniagaan paling sempoi di zaman ini. Anda hanya membuat keuntungan di atas angin dari dalam bilik tidur anda! Serius…

Baca juga:

Idea perniagaan kecil

Perniagaan tudung

Bisnes tudung

Tags :

Related Post to Panduan eBay Terbaik Dan Paling Lengkap

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More