HOME
Home » Bisnes » 10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Posted at | Categorised in Bisnes

10 Idea perniagaan kecil yang paling menguntungkan di Malaysia

Ramai rakyat Malaysia mempunyai impian melarikan diri dari kerja makan gaji di pejabat yang membosankan dan memulakan perniagaan dari rumah mereka. Walau bagaimanapun, kerana masalah tertentu seperti kurangnya pengetahuan, pengalaman dan dana, hal itu menjadi penghalang mereka untuk memulakannya.

10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Sekiranya anda menghadapi masalah dalam membuat keputusan mengenai usaha permulaan apa yang akan dikejar, kami telah menyenaraikan 10 idea perniagaan kecil yang menguntungkan yang tidak memerlukan modal dan kemahiran profesional yang tinggi.

Perniagaan Makanan Dan Minuman

Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

 

Makanan dan minuman selalu menjadi permintaan pasaran yang stabil dan anda tidak boleh salah dengan idea ini. Makan adalah salah satu kegemaran orang Malaysia pada masa lalu dan jika anda dapat membuat makanan orang Malaysia tidak dapat menahan diri, anda akan dapat menjana pendapatan yang berpatutan.

Perkara terbaik mengenai idea ini ialah mencipta makanan dengan harga yang berpatutan sehingga anda tidak perlu memulakan dengan banyak modal. Setelah anda mempunyai pelanggan yang setia, mudah untuk mengembangkan perniagaan anda. Kejatuhan makanan dan minuman adalah industri ini sangat kompetitif. Untuk menang, anda perlu membuat cadangan penjualan yang unik (unique selling proposition) yang akan membezakan anda dengan pesaing anda.

Walaupun anda tidak mempunyai modal untuk membuka restoran, anda boleh mula secara kecil-kecilan dengan menerima pesanan dari Facebook dan menghantarnya dari rumah anda.

2. Perunding Media Sosial

Pada masa kini, media sosial adalah saluran pengiklanan yang paling popular dan berpengaruh untuk mendapat perhatian pelanggan. Banyak syarikat mencari orang yang berpengalaman dalam media sosial untuk membantu mereka menguruskan pengiklanan media sosial mereka.

Sebenarnya, perunding media sosial adalah profesion yang sah dan anda mendapat bayaran untuknya. Banyak syarikat mengupah perunding media sosial untuk menguruskan media sosial mereka tetapi lebih daripada sekadar penggunaan Facebook, Twitter atau Instagram secara santai. Anda perlu mempunyai lebih banyak pengetahuan dan kemahiran untuk menjadi seorang pakar.

3. E-commerce store

Kedai e-dagang sentiasa menjadi salah satu pilihan terbaik setakat ini. Anda boleh mendapatkan perkhidmatan menjual produk dari laman web terkenal untuk membeli-belah dalam talian. Lazada dan Carousell adalah platform dalam talian yang boleh dipercayai yang popular di Malaysia misalnya.

Satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan dengan baik adalah mendapatkan produk yang betul dan memasarkannya kepada follower anda di media sosial. Dengan produk dan pemasaran yang betul, anda dapat menjana banyak wang. Terdapat juga banyak fleksibiliti dengan laman web e-dagang anda sendiri.

4. Perniagaan Homestay

Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Selain menginap di hotel, homestay telah menjadi pilihan nombor dua paling popular di kalangan pelancong sama ada tempatan atau antarabangsa. Sekiranya anda sudah memiliki hartanah, anda boleh menjadikannya sebagai homestay dengan mudah dan wang tambahan akan menjadi milik anda. Walaupun begitu, anda perlu melabur dalam pengubahsuaian dan perabot agar homestay anda menarik.

Selain itu, jika anda sudah melabur dalam hartanah, anda boleh membuat lebih banyak penyewaan harian berbanding menyewanya kepada orang secara bulanan atau tahunan. Ini boleh menjadi peluang perniagaan dalam talian yang sangat baik di Malaysia untuk 2020.

5. Editorial

Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Terdapat beberapa perkhidmatan editorial yang dapat anda berikan tanpa pelaburan kewangan awal, seperti copyediting, proofreading, copywriting, penyedia kandungan halaman web dan banyak lagi.

Gunakan kemahiran menulis anda sepenuhnya dan dapatkan wang dengannya. Sekiranya anda seorang penulis profesional, maka penulisan buku adalah idea yang bagus untuk anda mulakan. Mula menulis buku dan dapatkan penerbitan yang bersedia memasarkan buku anda.

Bisnes Aiskrim Jana Income Lumayan Hingga RM5000 Sebulan

6. Perniagaan Hartanah

Pasaran hartanah di Malaysia terus berkembang dari semasa ke semasa. Kerajaan juga mengambil banyak inisiatif seperti projek bernama PR1MA; ini bertujuan untuk memudahkan orang berpendapatan rendah atau sederhana untuk membeli rumah.

Permintaan hartanah semakin banyak disewa terutama di lokasi permintaan tinggi seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang, dan Johor. Ambil peluang sekarang dan ada banyak pilihan yang berbeza untuk memulakannya. Dapatkan panduan di sini.

7. Bisnes Food Truck

Sekiranya mempunyai restoran atau kedai fizikal memerlukan modal yang lebih tinggi, maka perniagaan trak makanan adalah jawapannya. Memang, perniagaan makanan dan minuman sangat besar dan anda boleh menjelajahinya. Perniagaan trak makanan memerlukan modal yang kecil dan anda hanya memerlukan pasukan kecil untuk menjalankan perniagaan.

Manfaat memiliki perniagaan trak makanan ialah anda dapat berpindah dari satu lokasi ke lokasi lain untuk menguji permintaan pasaran dan mewujudkan asas pelanggan setia anda. Buat makanan ringkas yang senang dilayan dan dijual dengan harga yang berpatutan.

Idea Perniagaan Kecil Tanpa Modal Besar Tetapi Untung Lumayan

8. Perkhidmatan Fotografi

Anda tidak boleh salah dengan perniagaan fotografi. Orang memilih untuk mengambil jurugambar profesional untuk sebarang acara berharga dan tidak dapat dilupakan. Jurugambar untuk majlis perkahwinan sangat dituntut dan anda boleh menjana sehingga RM 10,000 setiap acara bergantung pada kemahiran dan pengalaman anda.

Bagi jurugambar, ia tidak mengehadkan majlis perkahwinan itu sendiri. Ramai pelanggan menuntut pemotretan sebelum perkahwinan, pemotretan luar dan lain-lain. Sekiranya anda mengikuti trend semasa, orang pasti akan menggunakan perkhidmatan anda.

Cara menjual tudung secara online

9. Bisnes T-shirt Printing

Dengan pertumbuhan populariti perniagaan t-shirt, permintaannya meningkat. Membangun dan melancarkan jenama t-shirt agak murah dan pantas. Tetapi, tidak dinafikan anda akan menghadapi persaingan yang sengit.

Untuk mencapai kejayaan, anda mesti mempunyai reka bentuk t-shirt yang disukai orang, jenama yang dihargai dan dipercayai oleh orang berkualiti.

10. Perniagaan aksesori telefon bimbit

Memulakan perniagaan aksesori telefon bimbit boleh menjadi sangat menguntungkan dan sangat kompetitif. Selain francais telefon bimbit yang menjual aksesori, kedai dan kios bebas terletak di banyak pusat membeli-belah dan kawasan awam yang lain.

Sekiranya anda dapat mencari lokasi dengan persaingan terhad yang mengatasi pesaing anda, anda boleh membina perniagaan kecil yang menguntungkan menjual aksesori telefon bimbit.

Jika anda berminat buat bisnes tudung, klik gambar di bawah.

Cara Buat Bisnes Tudung Jenama Sendiri Yang Menguntungkan

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

No comment for 10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri

10 Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri

Posted at

Idea Perniagaan Kecil Untuk Sesiapa Yang Ingin Menjalankan Perniagaan Sendiri Pengasas Bersama Airbnb, Brian Chesky, berkata, “Sekiranya kita berusaha memikirkan idea yang baik, kita... Read More

https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=11057_66

Bagaimana Tudung Muslim Menjadi Empayar Fesyen?

Posted at

Bagaimana Tudung Muslim Menjadi Empayar Fesyen? – Dia selebriti Malaysia dengan berjuta-juta peminat. Setiap kali dia muncul di layar, peminatnya segera bergegas membeli apa... Read More

Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?

Adakah Bisnes Tudung Sudah Tepu?

Posted at

Apakah bisnes tudung sudah sampai tahap tepu? Anda yang pada nak mulakan perniagaan tudung, melakukan kesilapan besar jika berfikiran semikian. Anda baca cerita ini…... Read More

Idea Perniagaan Yang Hebat Untuk Anda Yang Benar-benar Serius!

Idea Perniagaan Yang Hebat Untuk Anda Yang Benar-benar Serius!

Posted at

Idea Perniagaan Yang Hebat Untuk Anda! – Adakah anda pernah berfikir untuk memulakan perniagaan anda sendiri – kita semua ada, bukan? Tetapi kita tidak... Read More

Jenama Tudung Paling Poular - Cakenis

Jenama Tudung Paling Poular Dan Koleksi Terbaru

Posted at

Label Hijab yang paling popular di rumah – dan koleksi tudung terbaru – untuk melihat Raya tahun ini. Inilah senarai jenama Tudung Malaysia paling... Read More