HOME
Home » Bisnes » 10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Posted at | Categorised in Bisnes

10 Idea perniagaan kecil yang paling menguntungkan di Malaysia

Ramai rakyat Malaysia mempunyai impian melarikan diri dari kerja makan gaji di pejabat yang membosankan dan memulakan perniagaan dari rumah mereka. Walau bagaimanapun, kerana masalah tertentu seperti kurangnya pengetahuan, pengalaman dan dana, hal itu menjadi penghalang mereka untuk memulakannya.

10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Sekiranya anda menghadapi masalah dalam membuat keputusan mengenai usaha permulaan apa yang akan dikejar, kami telah menyenaraikan 10 idea perniagaan kecil yang menguntungkan yang tidak memerlukan modal dan kemahiran profesional yang tinggi.

Perniagaan Makanan Dan Minuman

Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

 

Makanan dan minuman selalu menjadi permintaan pasaran yang stabil dan anda tidak boleh salah dengan idea ini. Makan adalah salah satu kegemaran orang Malaysia pada masa lalu dan jika anda dapat membuat makanan orang Malaysia tidak dapat menahan diri, anda akan dapat menjana pendapatan yang berpatutan.

Perkara terbaik mengenai idea ini ialah mencipta makanan dengan harga yang berpatutan sehingga anda tidak perlu memulakan dengan banyak modal. Setelah anda mempunyai pelanggan yang setia, mudah untuk mengembangkan perniagaan anda. Kejatuhan makanan dan minuman adalah industri ini sangat kompetitif. Untuk menang, anda perlu membuat cadangan penjualan yang unik (unique selling proposition) yang akan membezakan anda dengan pesaing anda.

Walaupun anda tidak mempunyai modal untuk membuka restoran, anda boleh mula secara kecil-kecilan dengan menerima pesanan dari Facebook dan menghantarnya dari rumah anda.

2. Perunding Media Sosial

Pada masa kini, media sosial adalah saluran pengiklanan yang paling popular dan berpengaruh untuk mendapat perhatian pelanggan. Banyak syarikat mencari orang yang berpengalaman dalam media sosial untuk membantu mereka menguruskan pengiklanan media sosial mereka.

Sebenarnya, perunding media sosial adalah profesion yang sah dan anda mendapat bayaran untuknya. Banyak syarikat mengupah perunding media sosial untuk menguruskan media sosial mereka tetapi lebih daripada sekadar penggunaan Facebook, Twitter atau Instagram secara santai. Anda perlu mempunyai lebih banyak pengetahuan dan kemahiran untuk menjadi seorang pakar.

3. E-commerce store

Kedai e-dagang sentiasa menjadi salah satu pilihan terbaik setakat ini. Anda boleh mendapatkan perkhidmatan menjual produk dari laman web terkenal untuk membeli-belah dalam talian. Lazada dan Carousell adalah platform dalam talian yang boleh dipercayai yang popular di Malaysia misalnya.

Satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan dengan baik adalah mendapatkan produk yang betul dan memasarkannya kepada follower anda di media sosial. Dengan produk dan pemasaran yang betul, anda dapat menjana banyak wang. Terdapat juga banyak fleksibiliti dengan laman web e-dagang anda sendiri.

4. Perniagaan Homestay

Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Selain menginap di hotel, homestay telah menjadi pilihan nombor dua paling popular di kalangan pelancong sama ada tempatan atau antarabangsa. Sekiranya anda sudah memiliki hartanah, anda boleh menjadikannya sebagai homestay dengan mudah dan wang tambahan akan menjadi milik anda. Walaupun begitu, anda perlu melabur dalam pengubahsuaian dan perabot agar homestay anda menarik.

Selain itu, jika anda sudah melabur dalam hartanah, anda boleh membuat lebih banyak penyewaan harian berbanding menyewanya kepada orang secara bulanan atau tahunan. Ini boleh menjadi peluang perniagaan dalam talian yang sangat baik di Malaysia untuk 2020.

5. Editorial

Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Terdapat beberapa perkhidmatan editorial yang dapat anda berikan tanpa pelaburan kewangan awal, seperti copyediting, proofreading, copywriting, penyedia kandungan halaman web dan banyak lagi.

Gunakan kemahiran menulis anda sepenuhnya dan dapatkan wang dengannya. Sekiranya anda seorang penulis profesional, maka penulisan buku adalah idea yang bagus untuk anda mulakan. Mula menulis buku dan dapatkan penerbitan yang bersedia memasarkan buku anda.

Bisnes Aiskrim Jana Income Lumayan Hingga RM5000 Sebulan

6. Perniagaan Hartanah

Pasaran hartanah di Malaysia terus berkembang dari semasa ke semasa. Kerajaan juga mengambil banyak inisiatif seperti projek bernama PR1MA; ini bertujuan untuk memudahkan orang berpendapatan rendah atau sederhana untuk membeli rumah.

Permintaan hartanah semakin banyak disewa terutama di lokasi permintaan tinggi seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang, dan Johor. Ambil peluang sekarang dan ada banyak pilihan yang berbeza untuk memulakannya. Dapatkan panduan di sini.

7. Bisnes Food Truck

Sekiranya mempunyai restoran atau kedai fizikal memerlukan modal yang lebih tinggi, maka perniagaan trak makanan adalah jawapannya. Memang, perniagaan makanan dan minuman sangat besar dan anda boleh menjelajahinya. Perniagaan trak makanan memerlukan modal yang kecil dan anda hanya memerlukan pasukan kecil untuk menjalankan perniagaan.

Manfaat memiliki perniagaan trak makanan ialah anda dapat berpindah dari satu lokasi ke lokasi lain untuk menguji permintaan pasaran dan mewujudkan asas pelanggan setia anda. Buat makanan ringkas yang senang dilayan dan dijual dengan harga yang berpatutan.

Idea Perniagaan Kecil Tanpa Modal Besar Tetapi Untung Lumayan

8. Perkhidmatan Fotografi

Anda tidak boleh salah dengan perniagaan fotografi. Orang memilih untuk mengambil jurugambar profesional untuk sebarang acara berharga dan tidak dapat dilupakan. Jurugambar untuk majlis perkahwinan sangat dituntut dan anda boleh menjana sehingga RM 10,000 setiap acara bergantung pada kemahiran dan pengalaman anda.

Bagi jurugambar, ia tidak mengehadkan majlis perkahwinan itu sendiri. Ramai pelanggan menuntut pemotretan sebelum perkahwinan, pemotretan luar dan lain-lain. Sekiranya anda mengikuti trend semasa, orang pasti akan menggunakan perkhidmatan anda.

Cara menjual tudung secara online

9. Bisnes T-shirt Printing

Dengan pertumbuhan populariti perniagaan t-shirt, permintaannya meningkat. Membangun dan melancarkan jenama t-shirt agak murah dan pantas. Tetapi, tidak dinafikan anda akan menghadapi persaingan yang sengit.

Untuk mencapai kejayaan, anda mesti mempunyai reka bentuk t-shirt yang disukai orang, jenama yang dihargai dan dipercayai oleh orang berkualiti.

10. Perniagaan aksesori telefon bimbit

Memulakan perniagaan aksesori telefon bimbit boleh menjadi sangat menguntungkan dan sangat kompetitif. Selain francais telefon bimbit yang menjual aksesori, kedai dan kios bebas terletak di banyak pusat membeli-belah dan kawasan awam yang lain.

Sekiranya anda dapat mencari lokasi dengan persaingan terhad yang mengatasi pesaing anda, anda boleh membina perniagaan kecil yang menguntungkan menjual aksesori telefon bimbit.

Jika anda berminat buat bisnes tudung, klik gambar di bawah.

Tambahan Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

Perniagaan tudung bukan lagi satu rahsia yang berjaya mewujudkan usahawan yang berjaya. Jika dulu perniagaan tuding hanya dijalankan di premis-premis kedai dan pasar malam, kini banyak usahawan melakukannya sesara online, sama ada secara full time atau part time,

Kelebihan perniagaan tudung ini ialah, ianya tidak memerlukan modal yang besar, promosi kebanyakannya bertumpu di Facebook, Instagream dan kini lebih porpular di Tiktok ( dapatkan panduan bisnes di Tiktok yang berkesan di sini)

Cara Buat Bisnes Tudung Jenama Sendiri Yang Menguntungkan

Klik gambar di atas, anda akan dibawa ke Panduan Bisnes Tudung oleh seorang usahawan Madihah Mustafha yang bermula menjual tudung dengan modal hanya RM600 sahaja semasa beliau masih menuntut di Universiti lagi.

Baca juga: Rahsia perniagaan makanan dan minuman

Perniagaan Menjual Kereta Lelong

Ini adalah lubuk & peluang menjana pendapatan yang sangat besar! Kalau saya nak “makan sorang”, memang takkan habis dan tak larat!

Saya juga telah berjaya meraih pendapatan sebanyak 4-5 angka setiap bulan dengan menjual semula kenderaan-kenderaan lelong tersebut! Semua itu, saya lakukan secara sambil-sambilan sahaja… iaitu secara “Part-Time”!

Biar saya berterus-terang sahaja dengan anda … Nilai sebenar segala maklumat yang saya bongkarkan dalam ebook ini bukanlah sebarangan. Ianya adalah hasil daripada pengalaman, real-life PROVEN saya sendiri dan apa yang saya sendiri alami semasa membida kenderaan lelong!

Selepas berjaya dalam lelongan, saya akan membuat pertukaran hakmilik kenderaan tersebut, kemudian repair sedikit dan jual semula kenderaan tersebut hingga akhirnya, saya mampu menjana untung RM5k-10k sebulan. Ia adalah ilmu yang proven!

Bisnes Bundle

Pernahkan anda terfikir bisnes bundle adalah salah satu perniagaan kecil yang sangat menguntungkan? Fatin Nabilah seorang guru sehingga hari ini masih menjalankan perniagaan bundle secara part time hanya melalui online di Facebook.

Beliau menjual baju kanak-kanak.

Mesti anda tertanya-tanya bagaimana beliau menjalankannya, bagaimana mendapat stok yang murah dan berkualiti dan yang penting bagaimana jualannya boleh laris.

Begitu juga dengan Azuri Zakaria, beliau pergi lebih jauh lagi.

Kita lihat apa masalah yang dihadapi beliau masa mula-mula menceburkan diri dalam dunia bundle:

Saya ni, sejak zaman sekolah lagi memang minat sangat kat barang bundle!

Kalau jumpa atau ternampak mana-mana kedai bundle masa tengah jalan-jalan… memang saya mesti akan masuk punya! Tak tahu kenapa.. tapi rasa macam seronok je bila dapat masuk kedai bundle dan lihat barang-barang yang dijual di dalam kedai tu!

Pada tahun 2009, kira-kira 10 tahun yang lalu…. saya telah memulakan bisnes bundle saya yang pertama dengan membuka kedai di Bertam, Kepala Batas, Pulau Pinang. Masa mula-mula start bisnes dulu, saya ambil barang bundle dari pembekal di Singapore! Ambil secara guni! Satu guni, berharga RM200 masa tu!

Dalam guni tu pula, bercampur lah pakaian lelaki, wanita dan kanak-kanak. Masa mula-mula ambil tu.. ok!.. Tapi lepas 2-3 bulan.. bila buka je guni… 70% pakaian adalah pakaian wanita! Saya dah mula jem! Sebab tak cukup stok, saya try pula beli dari pembekal tempatan… beli secara guni juga! Tapi bila belah je guni tu… nak menangis rasa…  hanya beberapa helai baju je yang boleh dikategorikan sebagai gred C… selainnya…  gred E,F dan Z…  lebih sesuai untuk dibuat kain buruk sahaja!

Itu cerita saya masa mula-mula bisnes dulu lah……

Tetapi kini beliau telah menjadi seorang usahawan bundle yang berjaya, dan bermurah hati mendedahkan RAHSIA kejayaannya kepada anda dengan menulis buku di bawah.


Idea Perniagaan Kecil

Klik gambar untuk tahu lebih lanjut

Menjual Di EBay

Pernahkah anda terfikir anda boleh menjual susu Weight Gain dengan harga USD75 atau RM348?

Sedangkan harga di Shopee hanya RM195 sahaja. Anda boleh nampak perbezaan harga dengan jelas?

Itu tidak menghairankan lagi, cuba anda lihat gambar di bawah

Pssst ini gambar real yang saya crop dari EBay dan Shopee tau…

Ya betul… Alicafe dijual dengan harga USD33.49 (RM153.64) jika dikira dengan kadar 4.6 dan yang lebih hebat 10 peket Alicafe dijual dengan harga USD189.90 (RM873.54). Sedangkan harga paling mahal Alicafe di Shopee pun hanya RM25′ Jika 10 paket hanya berharga RM250. Huh untung besar jika anda jual di aBay!

Kenapa orang-orang Malaysia lebih mudah menjual di eBay? Jawapanya kerana harga yang lebih murah dan kualiti yang terjamin.

Persoalannya bagaimana nak bermula?

Saya nasihatkan anda jangan bermula tanpa ilmu, jika anda bermula dengan zero ilmu, anda juga akan berakhir dengan zero untung! Perkara yang semudah menjual di eBay ini pun jika tiada ilmu anda akan mengalami kegagalan.

Jadi bagaimana?

Kita tiru orang yang telah berjaya… senang bukan?

Apakata anda tonton dulu video ini. (klik di sini)

Jika anda:

  • Tak tahu nak jual apa
  • Takde modal untuk mulakan bisnes
  • Tak boleh bagi komitmen sangat sebab masih bekerja
  • Tak pandai nak menjual
  • Takut rugi kalau tak laku

Tonton video di atas sekarang juga, saya bimbang video ini akan didelete tak lama lagi.

Ada banyak lagi barang yang boleh anda jual di eBay tau..

Ini contoh yang anda tak terfikir pun…

Ubat gigi dari Vietnam di jual dengan harga USD82.50. Anda boleh dapatkan ubat gigi ini dengan mudah dari Hypermarket dan kedai runcit berhampiran rumah anda.

“Saya tak pandai Bahasa Inggeris”!

Jika itu menjadi masalah anda, anda silap ramai yang tak tahu Bahasa Inggeris berjaya buat untung ribuan ringgit setiap bulan.

Anda tak perlu bimbang!

Segala masalah, termasuk tidak pandai berbahasa inggeris diceritakan dalam video ini.

Tonton berkali-kali supaya anda lebih faham.

Baca juga:

Bagaimana mamat ni jual budu kat orang puteh dengan harga RM459.54..?

Related Post to 10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More