HOME
Home » Bisnes » Cara Membeli dan Menjual di eBay

Cara Membeli dan Menjual di eBay

Posted at | Categorised in Bisnes

Cara Membeli dan Menjual di eBay  – eBay ialah pasaran dalam talian yang mempunyai lebih daripada 200 juta pengguna di seluruh dunia. Ia adalah platform yang mudah digunakan untuk kedua-dua penjual dan pembeli. Tambahan pula, ramai orang di Malaysia menggunakan eBay. Jadi, inilah panduan mudah untuk menjual dan membeli di eBay di Malaysia.

Langkah Pertama: Daftar di eBay

Jika anda belum mendaftar di eBay, itu adalah langkah pertama. Anda akan menemui pautan ‘Register’ di sudut kiri atas di tapak web. Setelah anda melengkapkan pendaftaran anda, ingat untuk menyemak peti masuk anda untuk mendapatkan e-mel pengesahan. Kemudian lawati tapak eBay untuk memulakan pengalaman membeli-belah atau membeli anda.

Menjual di eBay di Malaysia

Dalam bahagian pertama ini, saya akan membincangkan cara menjual di eBay di Malaysia.

Setelah anda mendaftar sebagai pengguna eBay, anda boleh mula menyenaraikan produk anda di eBay Malaysia dan di mana-mana tapak web eBay antarabangsa menggunakan ID yang sama untuk menjangkau khalayak antarabangsa. Walau bagaimanapun, jika anda menyenaraikan produk anda di tapak antarabangsa, yuran kemasukan dan yuran nilai akhir akan ditanggung sebagai pertukaran untuk mendapat pendedahan antarabangsa.

eBay Malaysia menawarkan penjual dua cara berbeza untuk menjual produk: Melalui penyenaraian atau melalui kedai eBay anda sendiri:

1. Menjual melalui Penyenaraian:

Cara Membeli dan Menjual di eBay

Cara Membeli dan Menjual di eBay – expatgo.com

Menyenaraikan produk anda adalah percuma dan terdapat pilihan berbayar untuk meningkatkan keterlihatan penyenaraian anda. Produk anda akan dapat dilihat oleh pembeli di kalangan tapak eBay di Asia Tenggara, iaitu Malaysia, Singapura dan Filipina. Ini adalah cara terbaik untuk menguji tindak balas pasaran sasaran anda terhadap produk anda dengan pelaburan minimum hingga sifar untuk perniagaan anda.

Anda akan mempunyai akses kepada panel kawalan untuk melihat penyenaraian anda, item yang dijual dan juga sistem maklum balas. Dalam sistem maklum balas, pembeli boleh menilai kebolehpercayaan penjual.

2. Menjual melalui Kedai eBay:

Kedai eBay memerlukan yuran langganan bulanan dan menawarkan beberapa faedah. Pertama, anda mendapat URL unik anda sendiri untuk tujuan pemasaran dan promosi yang lebih mudah. Ia juga membolehkan anda menyesuaikan rupa dan rasa kedai anda, menyediakan pengurusan inventori yang lebih mudah dan menyediakan akses kepada senarai emel untuk terus berhubung dengan pembeli anda.
Selain itu, terdapat juga keperluan lain dari eBay sebelum seseorang boleh melanggan kedai eBay:
Anda memerlukan akaun penjual eBay, dengan kad kredit anda diletakkan pada fail anda yang memerlukan skor maklum balas 10 atau lebih tinggi.
Pilihan kedai eBay ini disyorkan untuk mereka yang mempunyai kuantiti barangan yang banyak untuk dijual dan ingin mewujudkan kehadiran jenama yang kukuh di kalangan pembeli.
Cara Membeli dan Menjual di eBay
Cara Membeli dan Menjual di eBay – expatgo.com

Item Larangan di eBay

Walaupun mudah untuk menyenaraikan produk untuk dijual dalam beberapa minit, sila ambil perhatian tentang item yang dilarang untuk dijual di eBay:

Alkohol
Mata wang
Dadah
Kad Hadiah
Senarai Mel
Tumbuhan dan biji benih
Saham dan sekuriti
Tembakau

Lihat senarai penuh barang terlarang di sini.

Walaupun begitu, cubalah menjual di eBay sama ada untuk mendapatkan wang tambahan atau sebagai suatu perniagaan untuk anda mengalaminya sendiri!

Cara Memulakan Perniagaan eBayKlik gambar di atas jika nak tahu!

Membeli di eBay di Malaysia

Dalam bahagian ini, saya akan berkongsi cara anda boleh membeli-belah dan membeli segudang barangan daripada eBay (Amaran: Anda mungkin ketagih!)

Mencari apa yang anda mahukan

Sebaik sahaja anda menjadi pengguna eBay berdaftar, anda boleh mula membeli-belah! Jika anda terlepas bahagian mengenai pendaftaran, rujuk bahagian atas entry ini.

Terdapat beberapa cara berbeza untuk mencari produk yang anda inginkan:

1. Beli mengikut kategori

Kategori disenaraikan di sebelah kiri tapak web eBay dan untuk semua kategori peringkat teratas, anda akan mendapatinya dipecahkan kepada kategori yang lebih khusus untuk mengecilkan carian anda. Setelah anda memilih kategori khusus anda, anda akan melihat senarai item yang berkaitan. Dari situ, anda boleh mengecilkannya lagi dengan penapis untuk julat harga, keadaan, asal dan banyak lagi.

2. Carian kata kunci

Jika anda sudah mendapat idea umum tentang perkara yang anda mahukan, anda boleh menggunakan bar carian kata kunci yang terletak di bahagian atas semua halaman dan penapis kategori untuk mengembalikan hasil yang lebih khusus.

3. Item pilihan

Atau jika anda hanya ingin menyemak imbas dan melihat item yang ingin direbut, anda sentiasa boleh melihat suapan ‘Featured’ yang terdapat di halaman utama eBay.

Membeli produk

Terdapat 2 cara berbeza untuk membeli item:

Bida melalui gaya lelongan: Letakkan jumlah tertinggi yang anda sanggup bayar untuk item tersebut dan sistem pembidaan eBay akan membida bagi pihak anda.

Beli Sekarang: Jika anda tidak sabar, maka anda sentiasa boleh memilih pilihan ‘Buy it now’ untuk membuat pembelian serta-merta.
Sebaik sahaja anda telah mengambil tindakan untuk membeli atau memenangi bida, anda sama ada akan dihubungi melalui e-mel dengan butiran pembayaran atau anda harus menghubungi penjual secara terus untuk mendapatkan arahan lanjut untuk pembayaran.

Petua Penting: Sentiasa semak item yang anda beli sebelum membuat pesanan atau bida untuk memastikan anda mengetahui perkara yang anda jangkakan akan terima. Baca tentang maklum balas oleh pembeli lain tentang penjual untuk mengetahui lebih lanjut tentang penjual dan perkhidmatan yang ditawarkan

Sebaik sahaja Pembayaran anda membuat bayaran (lebih cepat lebih baik), penjual akan menghantar item tersebut dan anda hanya perlu menunggu untuk menerimanya!

Pautan penting:

Cara Memulakan Perniagaan eBay: 15 Perkara Yang Perlu Diketahui
6 Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda
8 Cara Buat Duit Secara Online Yang Berkesan
Buat duit
Buat duit secara online
Buat duit online dari rumah
Cara buat duit di eBay
Cara buat duit di eBay

Related Post to Cara Membeli dan Menjual di eBay

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More