HOME
Home » Umum » Tuntutan Pelepasan Cukai Pendapatan – Apa Yang Anda Boleh Tuntut?

Tuntutan Pelepasan Cukai Pendapatan – Apa Yang Anda Boleh Tuntut?

Posted at | Categorised in Umum

Tuntutan Pelepasan Cukai Pendapatan – Dengan musim cukai pendapatan telah tiba sekali lagi, pembayar cukai pasti akan berusaha (sekali lagi) untuk mendapatkan bayaran balik cukai maksimum yang mungkin. Lagipun, tiada siapa yang mahu membayar cukai lebih daripada yang sepatutnya, betul tak?

Dan seperti yang kami jangka kebanyakan anda sedia maklum, memaksimumkan bayaran balik cukai bermakna memanfaatkan seberapa banyak potongan cukai, pelepasan cukai dan rebat cukai yang anda layak terima. Dengan cara ini, anda akan dapat mengurangkan pendapatan agregat anda, pendapatan bercukai dan amaun cukai yang dikenakan, masing-masing – dan seterusnya, memastikan bahawa anda membayar cukai yang kurang.

Tuntutan Pelepasan Cukai Pendapatan

Tuntutan Pelepasan Cukai Pendapatan

Di sini, kami telah menyediakan maklumat ringkas untuk memberi anda pandangan pantas tentang semua pelepasan cukai, potongan dan rebat yang boleh anda tuntut untuk YA 2021. Anda sepatutnya biasa dengan kebanyakannya, tetapi mungkin terdapat beberapa insentif baharu yang anda mungkin tidak sedar.

Untuk mendapatkan butiran khusus tentang setiap pelepasan cukai, potongan dan rebat, teruskan membaca sehingga habis.

Secara ringkas, pelepasan cukai membolehkan anda mengurangkan pendapatan bercukai anda (pendapatan anda yang akan menentukan kadar cukai yang dikenakan kepada anda). Berikut ialah butiran penuh semua pelepasan cukai yang boleh anda tuntut untuk YA 2021:

Pelepasan Cukai Pendapatan

1) Pelepansan Diri Sendiri

Tuntutan: RM9,000

Diberikan secara automatik kepada individu untuk diri mereka sendiri dan tanggungan mereka.

2) Perbelanjaan rawatan perubatan, keperluan khas dan penjagaan ibu bapa

Tuntutan: Sehingga RM8,000

Termasuk penjagaan dan rawatan oleh rumah jagaan, dan rawatan pergigian bukan kosmetik. Mesti dibuktikan oleh pengamal perubatan berdaftar atau perakuan bertulis daripada penjaga yang berkelayakan. Ibu bapa mesti menetap dan rawatan mesti disediakan di Malaysia.

Ambil perhatian bahawa jumlah itu telah dinaikkan daripada RM5,000 pada TT 2020. Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) juga telah menghapuskan “subkategori” pelepasan cukai ini yang sebelum ini membenarkan individu menuntut RM1,500 untuk setiap ibu bapa (RM3,000 untuk ibu dan bapa) jika mereka tidak membuat tuntutan rawatan perubatan untuk ibu bapa mereka.

3) Suami/Isteri/Nafkah

Tuntutan: Sehingga RM4,000

Anda berhak mendapat pelepasan ini hanya jika pasangan anda tidak mempunyai sumber atau pendapatan, atau jika dia memilih untuk penilaian bersama atas nama anda. Anda tidak boleh menuntut ini jika pasangan anda mempunyai pendapatan kasar melebihi RM4,000 yang diperoleh daripada sumber di luar Malaysia.

Bagi suami yang membayar nafkah kepada bekas isteri, potongan dibenarkan bagi jumlah nafkah yang dibayar atau sehingga had RM4,000. Sementara itu, jumlah potongan bagi seorang isteri dan bayaran nafkah kepada bekas isteri dihadkan kepada RM4,000. Hanya perjanjian nafkah rasmi yang layak untuk pelepasan cukai ini.

4) Yuran pendidikan (sendiri)

Tuntutan: Sehingga RM7,000

Anda boleh menuntut yuran yang dibelanjakan untuk kursus pengajian yang dijalankan di institusi atau badan profesional yang diiktiraf di Malaysia (seperti yang disenaraikan oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia). Bagi mereka yang mengambil ijazah Sarjana atau Kedoktoran, mana-mana kursus pengajian yang dijalankan adalah layak. Bagi yang lain, sebarang kursus pengajian sehingga peringkat pengajian tinggi yang diambil untuk undang-undang, perakaunan, pembiayaan Islam, teknikal, vokasional, industri, saintifik atau kemahiran teknikal atau kelayakan akan layak.

Bagi TT 2021, kerajaan juga telah memanjangkan pelepasan cukai ini kepada individu yang mengikuti mana-mana kursus pengajian yang dijalankan bagi tujuan meningkatkan kemahiran atau meningkatkan kemahiran mereka – walaupun terhad kepada hanya RM1,000. Kursus-kursus ini hendaklah diiktiraf oleh Ketua Pengarah Jabatan Pembangunan Kemahiran di bawah Akta Pembangunan Kemahiran Negara 2006.

5) Perbelanjaan perubatan

Tuntutan: Sehingga RM8,000 (keseluruhan)

Baca juga:

Cara Membuat Semakan Online Penyata KWSP
Pengeluaran KWSP Untuk Beli Rumah
Cara Buat Semakan Online i-Akaun KWSP
Semakan Online Penyata KWSP
Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?
Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut
Cara Buat Semakan Online Kelayakan Pinjaman Perumahan

Related Post to Tuntutan Pelepasan Cukai Pendapatan – Apa Yang Anda Boleh Tuntut?

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More